Video placeholde

Jak správně běhat a neničit si klouby

Běh prospívá našemu pohybovému aparátu, srdci a cévnímu systému. Navíc přispívá k celkové tělesné kondici, posiluje funkci plic a funguje i jako skvělý „čistič“ mysli. Pokud ale běháte špatně či trpíte bolestmi pohybového aparátu nebo máte nadváhu, je důležité dodržovat několik pravidel, aby běh spíše neuškodil.

Pravidelný pohyb kloubům rozhodně prospívá. Díky němu se zlepšuje flexibilita a elasticita kloubního pouzdra, zpevňují se okolní svaly a vazy, kloub je stabilnější a odolnější, ale jen za předpokladu, že je nepřetěžujete či nesportujete špatně. Běžci se velmi často setkávají s tzv. syndromem běžeckého kolena, kdy dochází k bolesti na vnitřní straně kolena. Příčiny jsou často ve špatně zvolené obuvi, špatné a krátké protažení před během a zatěžováním nohou na vnitřní straně (pronace) nebo postavení nohou do X. Všechny tyto špatné návyky a postavení se dá eliminovat. Ideální je si nechat otestovat svůj běžecký styl ve specializovaných prodejnách, kde vám poradí a pomohou s nápravou. Jestliže vás i poté bolest kloubů sužuje, je dobré se obrátit na fyzioterapeuta.

Video placeholde

Pro koho není běh vhodný

Pravidelné běhání zlepší vaší fyzickou kondici, pomůže zhubnout přebytečná kila a ze zdravotního hlediska může pomoci snížit vysoký krevní tlak či cholesterol. Na druhou stranu je ale třeba říci, že běhání opravdu není pro každého. Běhání by se měli vyhnout lidé bezprostředně po operacích, porodu a úrazech kloubů dolních končetin. Pozor na posilování a běh by si měli dát také ti, kteří mají i jen počínající artrózu. Kloubní chrupavka totiž není schopná regenerace a hrozí její rychlejší rozvoj,“ říká MUDr. Michaela Tomanová, primářka Infinity Clinic. Především lidé, kteří trpí nadváhou nebo dlouho nesportovali, by s během měli být ze začátku opatrní. Před samotným během je vhodné tělo na zátěž připravit správným běžeckým rozcvičením. Důležité je se protáhnout, uvolnit si svaly a vazivové tkáně. Na závěr dopřejte svému tělu uvolňovací cviky.

Pozor na vazy a klouby

Běhání je zdravé v mnoha ohledech, ale na druhou stranu je i rizikem z důvodu možného přetížení pohybového aparátu a na vzniku různých zranění, a to především vazů, úponů a kloubů. „Nejvíce se zranění objevují na jaře, kdy si většina běžců se ztuhlým pohybovým systémem jde po dlouhé zimě opět zaběhat. Namáhány jsou nejvíce klouby dolních končetin, hlavně kyčle a kolena. Druhotně se však může problém vzniklý například v kotníku přenášet i na páteř. Při nadměrné či nerovnoměrné zátěži dochází k poškození kloubů, které někdy vede až ke vzniku úponových bolestí a artrózy,“ vysvětluje MUDr. Michaela Tomanová z Infinity Clinic.

Pokud si nejste jistí, zda vám určitý pohyb škodí či nikoliv, poraďte se se svým rehabilitačním lékařem či fyzioterapeutem. Častou příčinou také je jednostranné zatížení. Jen běháte? Neděláte úplně dobře. Klouby si potřebují odpočinout a pocítit jiný druh sportu, ideální je běh kombinovat s posilováním, jógou, plavání, aby se tělo protáhlo.

Vhodná obuv a terén

Pro zdraví kloubů je nutné zvolit především vhodnou a kvalitní běžeckou obuv. Na té se vyplatí nešetřit a je dobré se při nákupu poradit s odborníkem. Vyberte si obuv, která je speciálně určená pro běh a dobře tlumí nárazy. Pokud je to možné, snažte se běhat spíše na měkčím povrchu, např. na atletických dráhách či v lese, než po asfaltových silnicích. „Při běžeckém došlapu se musí naše tělo vyrovnat s tlakem, který je 2-3x vyšší, než je naše hmotnost, takže došlap na tvrdý povrch není při běhu pro naše klouby a vazy úplně ideální.