...

... Zdroj: iStock

10 skvělých účinků běhání. Zlepší se vám pleť, soustředění a kosti

Ptáte se, proč tolik lidí propadá běhání? Odpověď je snadná, je to totiž sport, který vašemu tělu i mysli přináší samá pozitiva. Už po prvních kilometrech a trénincích je pocítíte. Jaká to jsou?

Zeptejte se lidí kolem sebe, proč běhají. Jeden vám odpoví pro zdraví, druhý chce lepší fyzičku, třetí potřebuje vypnout od kancelářské práce, důvody jsou různé. Jedním z nejčastějších je, že k běhu nepotřebujete víc než jen dobré boty a můžete běhat kdykoliv a kdekoliv a pozitivní účinky si přivodíte velmi lehce. Patří mezi ně lepší fyzička, odbourání stresu či zvýšení energie a mnoho těchto dalších. Stačí jen pravidelně běhat.

Běh pomáhá srdci

Mnoha výzkumy bylo prokázáno, že běh je vynikajícím prostředkem, jak udržet kardiovaskulární systému v dobrém stavu. Typický běžec má zpravidla pomalou klidovou tepovou frekvenci a nepřímo vysokou maximální spotřebu kyslíku. Studie srdce ukázaly, že lidé, kteří běhají delší vzdálenosti, mají silnější levé komory ve srovnání se „sedavými“ lidmi. Díky tomu se u běžců snižuje riziko cévní mozkové příhody a srdečních chorob.

Běh prospívá kostem a svalům

Dalším hlavním přínosem běhu je budování a udržování silných kostí a svalů. V kombinaci s dostatečným příjmem bílkovin si běžci budují svalovou hmotu. U mladých lidí běh zvyšuje hustotu kostí a tím výrazně snižuje vznik osteoporózy v pozdějším věku. Při intenzivních trénincích je však nutné hlídat, aby nedošlo ke zranění způsobené přepínáním.

Běh zlepšuje kvalitu spánku a pomáhá při relaxaci

Pravidelné fyzické cvičení pomáhá člověku lépe odpočívat a mít kvalitnější spánek. Pokud jde o kvalitu spánku, vyčerpaná energie, ke které dochází při běhu, způsobuje, že během spánku dochází k regeneračním procesům, což je pro tělo velmi dobré. Kdo je obětí poruch spánku, rozhodně by měl běh do svého života zařadit.

Běh pomáhá zvyšovat hladinu vitamínu D

Díky běhání jste častěji venku a tím je vaše pokožka více vystavena slunečním paprskům. A ty jsou nezbytné pro tvorbu vitamínu D. Studie ukázaly, že třicet minut venkovní chůze nebo běhu významně zvyšuje hladinu vitamínu D v těle. A pozor – funguje to, i když je slunce schované za mraky.

Běh zlepšuje imunitu

Pokud přemýšlíte o tom, co dělat, abyste se příští zimu vyhnuli rýmám, kašlům nebo závažnějším onemocněním, zkuste začít běhat.

Běh pomáhá zlepšit pokožku

Pravidelný pohyb pomáhá prokrvovat pokožku a chránit buňky před stárnutím. Ale pozor na intenzitu, protože vyčerpávající fyzické cvičení může být naopak kontraproduktivní.

Běh zlepšuje sexuální život

I na toto byla provedena řada studií a vězte, že: Denní chůze a běh zlepšují nejen fyzičku a zvyšují podíl svalové hmoty, pomáhají také zlepšovat koordinaci a pružnost. Lepší krevní cirkulace se odráží pozitivně na zlepšení funkce pohlavních orgánů. Běžcům se navíc zvyšuje povědomí o vlastním těle, což vede k nárůstu sexuálního vzrušení. Běh také zvyšuje sebevědomí a atraktivitu pro opačné pohlaví. Tolik vědci na téma sex a běh.

Běh zlepšuje náladu a odbourává stres

Studie publikovaná v časopise Medicine and Science in Sports and Exercise ukázala, že dokonce i nenáročné cvičení, jako je chůze na běžeckém pásu po dobu půl hodiny, může zlepšit náladu jedinci trpícímu depresí. Je to způsobené vylučováním hormonů, převážně endorfinů, které působí na běžce a vyvolávají v jejich těle pozitivní pocit. A lidé, kteří pravidelně běhají, potvrzují, že běh jim náladu zlepšuje bez ohledu na to, jak se cítili před ním. Běh se proto stává i jedním z terapeutických nástrojů. Každodenní 20 až 30minutová chůze nebo běhání pomáhají také snížit stres. Více o běhání a psychice čtěte zde:

Běh pomáhá zbavit se většího břicha

Jak tělo stárne, mnozí lidé mají tendenci přibírat zejména v oblasti břicha, týká se to mužů i žen. Ve studii, která byla publikována v Medicine and Science in Sports and Exercise, byla sledována více než stovka účastníků. Výsledky potvrdily, že účastníci, kteří běhali vzdálenost kolem 40 kilometrů za týden, měli nižší hodnoty hmotnosti kolem břicha než lidé, kteří běhali méně než 10 km.

Běh pomáhá hubnout

Pro někoho je hubnutí hlavní důvod, proč začal běhat, pro jiné je spalování kalorií příjemným bonusem. Člověk vážící 55 kilogramů může spálit zhruba 11,4 kalorií za minutu při rychlosti běhu 10 km/h. Množství spálených kalorií je ale ovlivněné nejen váhou běžce (při vyšší tělesné hmotnosti spálíte více kalorií), ale i trénovaností, poměrem svalů a tuku, typem terénu, ve kterém jednotlivec běží, a také samotným tempem nebo počasím. Existují studie, které ukázaly, že nedostatek aktivity je hlavním faktorem, který přispívá k obezitě a nárůstu hmotnosti.

Tělo vynakládá energii na trávení, udržování tělesných funkcí jako dýchání apod. a v neposlední řadě také při cvičení. Rychlost metabolismu se snižuje, pokud člověk drží dietu a snižuje svůj kalorický příjem. Toto zpomalení metabolismu má za následek to, že se hubnutí může naopak zpomalit až zastavit. Běhání ale naopak dokáže metabolismus zrychlit, proto člověk následně spaluje více kalorií a tím mu běhání může pomoci zhubnout.