Já na  to mám

Já na to mám Zdroj: iStock.com

8 pozitivních vět, které vám nakopnou sebevědomí

Síla slova a myšlenky je mocná. Dokáží ublížit, ale také posunout vpřed. Využijte toho a každý den si opakujte pozitivní afirmace, které ve vašem životě nastartují změny. Takové, které si přejete. Zejména ve vztahu k sobě samé.

Láska k sobě je něco, na čem bychom měli všichni pracovat. Kolikrát dokážeme spíše ocenit své okolí, ale na svoji maličkost zapomínáme. A když už ji vnímáme, tak spíše ve spojení s tím, co jsme pokazili. Přepadají nás negativní myšlenky a energie pustit se do plnění snů nás opouští.

Ale bez vlastní sebelásky se nikam neposuneme. Skvělým způsobem přeprogramování mysli, dodání sebevědomí jsou pozitivní afirmace nebo-li věty a tvrzení, které dokáží zhmotnit myšlenky, představy a přání. Jsou snadným způsobem, jak změnit své vnitřní postoje k lepšímu. Jsou cestou, jak se naučit mít se ráda. Vedou k sebelásce, sebepřijetí, sebeúctě a zdravému sebevědomí.

„Když vyslovíte nějaké pozitivní tvrzení, posíláte zprávu své nevědomé mysli. Ta nezná rozdíl mezi realitou a představivostí. Proto pouhým vyslovením vašeho přání začne vaše mysl automaticky směřovat k tomu, co si v realitě zatím jen přejete,“ vysvětluje Caroline Rushforth, osobní koučka pracující s výkonnou technikou koučování Wingwave. To je ověřená a účinná metoda koučování, která pomáhá odbourávat negativní emoce, chování a myšlenky a rozvijí a podporuje pozitivní zdroje.

Stručně, jasně, pozitivně

Tvrzení si vybírejte dle své osobní cesty. Každá z nás potřebuje posílit sebevědomí v jiné oblasti, má jiná přání. Při formulování se ujistěte, že se jedná o pozitivní tvrzení, jasné, konkrétní k dané oblasti a nezmiňujte v nich žádné negace. Místo „Nechci, aby se mnou kolegové v práci zacházeli jak s kusem hadru,“ si řekněte "Chci se naučit chovat tak, aby mě kolegové respektovali.“ Lépe je formulace v přítomném čase jako „Vše je dobré.“ Tvrzení by měla být naprosto jasná, aby v nás nevznikal při jejich opakování vnitřní konflikt, tedy abychom necítili frustraci z toho, že si něco nalháváme. Svá tvrzení opakujte několikrát denně, můžete jednou ráno, jednou večer. Napište si je do diářů, na nástěnku v pracovně či kanceláři. Nebojte se projevit své touhy a přání. Budou-li schované hluboko ve vašem podvědomí, nebudou mít takovou sílu. Ventilujte je a dopřejte jim možnost měnit.

Ty, které zaberou vždy

Kromě svých konkrétních pozitivních afirmací mějte v zásobě tahle ověřená tvrzení, která zafungují vždy, když si přestáváte věřit, začínáte vidět černě, propadáte lehké depresi. Stačí si je soustředěně opakovat, mít je napsané na viditelném místě, a když si budete zoufat, začněte si je opakovat a zapište je do své mysli.

Všechno dobře dopadne.

Miluji své tělo i svoji duši.

Mám radost ze života.

Věřím v sebe. Jsem silná a nezávislá.

Vše dělám nejlépe, jak umím.

Rostu a učím se každý den.

Mám život ve svých rukou.

Všechno je možné.