...

... Zdroj: iStock.com

Kdo je skoliosexuál nebo demisexuál? Dělení na homo, hetero nebo bi už nestačí!

Donedávna jsme měli jasno: Lidé se dělili na homo, nebo hetero a ti nejodvážnější se nebáli přiznat, že jsou tak trochu "bi". Postupně si ovšem respekt a prosazování diverzity začalo dotýkat i vztahů a tak si s touto omezující typologií nevystačíme. Ve vztazích nejde jen o genitál, ale také o gender, míru romantiky a také očekávání, která ohledně partnerství jednotlivci mají. Jaké jsou nové sexuální orientace?

Asexuál

Tady jsme ještě trochu doma a máme jasnou představu: asexuál je ten, kdo je přitahován k druhé osobě, aniž by očekával sexuální vztah. Druzí se mu líbí, užívá si jejich přítomnost, ale vztah pro něj neznamená sex.

Aromantik

Pak jsou tady ti, kteří nevezmou holku na valentýnskou večeři a neobdarují ji plyšáčkem se srdíčkem. A nejsou to ani ignoranti ani sobci. Jsou to prostě ti, kterým romantika nic nevypovídá o kvalitě vztahu. Sex ano, vzájemná úcta a tolerance také. Jen ne to snění a bláznění, které je ještě tak neuvěřitelně podporování konzumní společností. Seznamte se s aromantiky.

Demisexuál

A začíná to být ještě zajímavější. Demisexuál – tedy něco napůl. Sex ano i ne, záleží na hloubce vztahu. Tedy nejdřív láska, a až se rozvine pravé pouto, pak přijde teprve sexuální chtíč. Jinými slovy: sex až po pořádném prověření toho druhého. Pozor – analogicky k demisexuálovi tu máme demiromantika: tedy toho, kdo romantiku začne chtít prožívat až poté, co se mezi členy dvojice vytvoří silné emocionální pouto.

Lithromantik

Lithromantik – podle serveru asexuality.org je to člověk, který neočekává, že jeho city budou opětovány. On sám si naopak romantického zamilování užívá plnými doušky. Takže pokud jste vdaná a chcete si zvednout sebevědomí nějakým ctitelem, najděte si lithromantika, budete v bezpečí.

Pansexuál

Pansexuál je ten, kdo umí udržovat všechny druhy vztahů – romantický, sexuální, emocionální – se všemi pohlavími. Termín pansexuál se objevil poprvé v Americe na konferenci Americké asociace sexuálního vzdělávání asi před šesti lety. Pansexuálové se nezabývají sexuální orientací. Když se zamilují, hledí na člověka, který je před nimi. Jde o navázání vztahu, který bude mít význam po všech stránkách. No a pak tady máme panromantika – ten je na tom v podstatě podobně, akorát jen v té romantické rovině.

Polyamorní

Možná to vypadá, jako že jde jen o hezčí označení někoho, kdo nechce být věrný či monogamní. Za polyamorního jedince se považuje například filantrop Karel Janeček. Tihle lidé chtějí sexuálně i emočně žít s více lidmi naráz. Nejde jen o to randit s více lidmi současně, spíš jsou to lidé, kteří udržují trvalejší pouto s více osobami. Mohou klidně žít s monogamními i polygamními jedinci, většinou si ale stanoví předem pravidla vztahu.

Skoliosexuál

Skoliosexuál si vybírá pouze typy lidí, kteří nevypadají na první pohled ani jako muž, ani jako žena.

Queerplatonický vztah

Dřív bychom řekli, že jsou to kamarádi nebo "fakt dobrý kamarádi" nebo "nejlepší kamarádky". Dnes mají queerplatonický vztah. Přátelství s výhodami. Což znamená, že k sobě nechovají romantické city, ale mají k sobě daleko blíže a vztah jde hlouběji, než jak to bývá u běžných přátel. Napůl single, napůl pár. Možná by spolu tvořili dvojici, kdyby ovšem on nebyl panromantik a ona lithromantička s orientací výhradně na ženy.