Chci všechno a nemám nic

Chci všechno a nemám nic Zdroj: shutterstock

Topíte se v sebelítosti? Čtyři kroky, jak z toho ven

Znáte ten pocit, že vám život hází klacky pod nohy, nic se vám nedaří a všichni se proti vám spikli? Přestaňte se litovat a uvidíte, že svět je plný skvělých příležitostí.

„Jsem ta nejubožejší bytost pod sluncem, nikdo mě pořádně neocení, i když se můžu přetrhnout. Celý svět je nespravedlivý, křivdí mi a já s tím nedokážu nic udělat!“ Taky vám někdy hlavou jedou podobné myšlenky? Dejte jim stopku.

Krok 1: Přijměte odpovědnost

Nejste jediní, kdo občas ze svého jednání nebo z toho, co se přihodilo, obviňuje jiné osoby či okolnosti. To je ale cesta jen k další sebelítosti. Nikoho nebaví poslouchat, jak to máte těžké, jak se vám nedaří a že nemáte dost štěstí. O chybách ve svém jednání přemýšlejte jako o příležitostech ke změně. Zodpovědnost za svoje jednání převezměte do vlastních rukou. Důvěřujte sami v sebe a ve své rozhodnutí.

To se lehce řekne, ale jak toho docílit? Možná vám pomohou následující tipy:

Pokračování 2 / 4

Krok 2: Přestaňte se utápět v minulosti

Lítost je negativním pocitem viny, smutku nebo zlosti nad rozhodnutími, která jste udělali v minulosti. Stanovte si jen rozumné množství úkolů, které opravdu dokážete zvládnout. Mějte reálná osobní očekávání a přijměte fakt, že ve vašem životě existují i věci, které skutečně změnit nedokážete. Nesnažte se mít všechno pod kontrolou, protože je to nemožné. Nikdy se nemůžete úplně na všechno dokonale připravit. Nepřemítejte neustále, co jste mohli v minulosti udělat jinak. Zkuste se od neustálého patlání v minulosti zaměřit na prožívání přítomnosti.

Nenechte nic zajít daleko.
Nenechte nic zajít daleko. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 3 / 4

Krok 3: Zhodnoťte současnou situaci

Sebelítost je nadměrné zabývání se skutečnými nebo také – a to je možná i častější případ – domnělými problémy. Sebelítost považuje sama sebe za naprosto beznadějný případ. Zkuste se ale podívat realisticky na svůj současný život a všimněte si veškerých pozitiv, ať už je to rodina, přátelé, práce, či jakýkoli drobný úspěch, kterého jste dosáhli. A oceňte ho. Každá životní událost má svůj rub a líc. Problém sebelítosti je, že vidíme jen ty negativní stránky. Pozvěte do svého života pozitivní myšlení. Myšlení typu „nemůžu, není to možné, nic se nikdy nezmění“ zkuste vyměnit za „dokážu to, můžu!“.

Krásné zuby můžete mít i vy.
Krásné zuby můžete mít i vy. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 4 / 4

Krok 4: Zapracujte na svém sebevědomí

S nízkým sebevědomím se ze zakletého kruhu sebelítosti nedostanete. Pokuste se ho rozetnout sebedůvěrou. Věřte si a snažte se být asertivní. Asertivita je takové chování, kterým dokážeme účinně obhajovat své zájmy, ale zároveň respektovat zájmy ostatních. Řekněte ostatním o svých potřebách, i to může být současně cesta k dosažení vašich cílů. Važte si sami sebe, neustupujte ostatním a nenechávejte je překročit vaše vlastní hranice jen proto, abyste jim vyhověli a neztratili jejich přízeň.

Přátelé
Přátelé | Zdroj: shutterstock.com