Pojďme si promluvit

Pojďme si promluvit Zdroj: iStock.com

Jak mluvit s partnerem o obtížných věcech?

Jsou situace, kdy vám zkrátka do řeči moc není. Ne všechny partnerské konverzace jsou provázené úsměvy a nadšením. V životě nás překvapí situace, kdy je téma setsakra vážné. Jste na něj dva a musíte si promluvit. Jenže, jak začít a ustát rozhovor, aby po pěti minutách jeden z vás nepráskl dveřmi?

Předstírat, že je ve vašem vztahu či manželství vše dokonalé, nestojí za to. Lepší je mluvit o tom, co vás trápí a s čím třeba nesouhlasíte. Jenže takové rozhovory nejsou zrovna moc oblíbené a řada lidí se jim vyhýbá obloukem a problémy dusí pod pokličkou. Jenže pro váš vztah, psychiku a šťastný život musíte mluvit. S mým manželem jsme nedávno oslavili osmé výročí. Máme se moc fajn, jsme šťastní, ale každý den nebývá procházka růžovou zahradou. Někdy se pohádáme, mračíme se na sebe celý den a někdy to připomíná i pěknou Itálii. Ale mluvíme a řešíme. Naučila jsem se, že o špatných, zraňujících, nelibých situacích, věcech a pocitech se musí mluvit. Ale aby rozhovor byl co k čemu, musíte ho pojmout trochu jinak, připravit se na něj a volit vhodná slova. Čas, místo, naladění, asertivita a víra ve vyřešení, to jsou základní pilíře rozhovoru o obtížných věcech.

Nenechte se odradit obtížným rozhovorem

Ano, nebude to jednoduché, bude to stresové, oba jste rozčílení, plní emocí. Akceptujte to. Ale věřte, že situaci zvládnete vyřešit. Když už od začátku budete očekávat, že se moc pohádáte a partner nebude s vaším návrhem souhlasit, pravděpodobně se tak stane. Obraťte své myšlení a přemýšlejte pozitivně. A to nejdůležitější, ujasněte si, proč s partnerem chcete mluvit. Chcete znát jeho názor? Chcete objasnit nedorozumění? Chcete, aby vyvrátil lži? Pak můžete začít konverzovat.

Jak začít?

Máte to podobně jako já, že než začnete mluvit, v hlavě si přehráváte možné začátky co říct? Chovat se normálně a pak spustit, nebo to na něj vychrlit? V hlavě vám běží něco jako „Pojďme si promluvit... Chci s tebou mluvit... Jsem naštvaná a chci ti něco říct...“ Sheri Stritof, odbornice na manželství a autorka knihy The Everything Great Marriage Book, se svým manželem pořádala nespočet workshopů, kde učila své klienty rozhovor správně začít, aby nebyl špatný už od začátku. Doporučuje začít jinak. Neříkejte "musíme si promluvit" nebo "můžeme si promluvit". Začněte rozhovor s výrokem, který potvrzuje, že téma je obtížné a citlivé. Upřesněte, že víte, že můžete mít jiné názory, ale že chcete spolupracovat a najít řešení. Zkuste například „Je jedna situace, která mě trápí, a vím, že ty ji vidíš jinak...", "Víš, uvažovala jsem o ...", "Co si myslíš o ...", "Ráda bych s tebou mluvila o ...", "Chtěla bych lépe pochopit, proč..." Mluvte jednoduše a nezapomeňte zůstat u tématu.

Kdy a kde mluvit?

Není nic horšího než začít obtížný rozhovor, když nejste sami. Kolem vás běhají děti, jíte večeři. Nebo ještě hůře před nebo po sexu. Ani konverzace v autě, kdy jeden řídí, není moc vhodná. Najděte místo, kde se oba cítíte bezpečně, váš domov, počkejte až děti odejdou, usnou, kdy čas bude jen váš. Rezervujte si i dostatek času, neočekávejte totiž, že začnete mluvit hned, co děti skočí do peřin. Partnerovi bude trvat, než se rozpovídá, bude o situaci uvažovat, nečekejte, že ze sebe bude chrlit slova. Někdy můžete problém naťuknout a zevrubně o něm partnerovi říci a pak si nechat čas na přemýšlení. Navrhněte, že si promluvíte zítra, aby měl čas téma zpracovat. A co nám zdůrazňoval na vysoké profesor při přednáškách z manželského poradenství? Hlavně buďte upřímní a ne manipulativní. Řekněte pravdu, tak jak to cítíte.

Na co stále myslet?

Že mluví i vaše tělo. Postavíte-li se do bojovného postoje s rukama v bok a rozkročíte nohy, partner už předem čeká útok. Vaše gesta jsou pro rozhovor klíčová. Dávejte najevo souhlas, udržujte oční kontakt, nebojte se partnera dotknout, dodat podporu, uznejte, co druhý říká, nemusíte nutně souhlasit, ale hlasem či gestem respektujte názor. Máte-li své tělo pod kontrolou, zaměřte se na téma, držte se ho a neodbíhejte, nevytahujte minulost, staré křivdy, soustřeďte se na daný problém. A jestliže cítíte, že vám přerůstá přes hlavu, nebojte se navrhnout, že požádáte o pomoc odborníka. A to nejdůležitější. Nechte partnera mluvit. Neskákejte mu do řeči. Někdy to jde těžko, máte toho v sobě tolik, ale ukočírujte to. I já se svou cholerickou povahou jsem se to naučila a pro rozhovory a řešení problémů to bylo to nejlepší.