Video placeholde

Jak se zbavit pocitu „dneska se mi nechce nic dělat“ a nastartovat motivaci?

Snažíte se ráno cvičit, dokončit projekt, začít psát blog, ale… dneska jste unavení, nemáte na to náladu, zkrátka se vám nechce nic dělat. Jak často se setkáváte s tímto typem motivačních problémů? A co za tím vězí? Naštěstí svou motivaci zas můžete vzpružit.

Ztráta motivace odsouvá naše cíle na vedlejší kolej do daleké budoucnosti a možná na nikdy. Říkáme si zítra, až budu v lepší náladě, ale ze zítra je týden, měsíc a někdy i rok a víc. Sem tam dojde k aktivaci, ale energie nevydrží. Já jsem se přistihla, že když mám opravdu volno a prostor na svůj cíl, třeba přečíst dvě strany z anglické knihy a naučit se pět nových slovíček denně, často říkám, že dnes už se mi nechce nic dělat, jsem unavená po práci a slíbím si, že zítra bude líp. Ráno to vypadá slibně, ale večer už je odpískáno. Kdybych slib dodržela, už mám přečtenou celou knihu a je ze mě téměř rodilý mluvčí. A to si o sobě myslím, že s motivací a plněním cílů nemám problém. Zamakat na motivaci se tedy stalo mým dalším cílem. Proč je to s ní tak těžké?

TIP NA VIDEO: Jak se motivovat ke zdravému životnímu stylu?

Video placeholde

Motivace je záludná a snadno podlehne emocím

Probudíte se s pocitem a chutí konečně žít zdravý život. Zdravá snídaně, hodně pohybu a žádný cukr. Energie z vás srší a máte pocit, že to konečně zvládnete. Jenže na konci dne to vypadá jinak. Jistí to pytlík chipsů u Netflixu. Ale proč? Motivace totiž často podléhá emocím a ty jsou vrtkavé. Na konci dne je motivací emoce a ta rozhodne, že nás motivace opouští. Je to tím, že nebyla dostatečná a často byla jen povrchní. A tak pocit „dneska se mi nic nechce dělat“ zvítězí. Ono totiž jen přečtení motivačních citátů, inspirace z Insta postu či životem kamarádky je málo. Takže to chce změnu strategie. Při svém pátrání jsem narazila na jasný a smysluplný systém, jak „vyrobit“ motivaci, když ji potřebuju. Vychází z programu Ignite Your Instinct, jehož cílem je motivovat, soustředit se a vést člověka k dokonalému životu. Jeho propagátorem je life kouč Ericson Ay Mires, který sestavil pět jednoduchých způsobů, jak se motivovat k akci a říct sbohem ničivé frázi „dnes se mi nechce“. „Pokud chcete motivaci, která funguje okamžitě a trvá dlouho, potřebujete něco, co se liší od toho, co obvykle děláte nebo vidíte. Zkoušejte jednu metodu po druhé. Někdy vám postačí i jen jedna. Uvidíte, že se vaše motivace zlepší,“ prezentuje možnosti na on-line seminářích Ericson Ay Mires.

Pokračování 2 / 6

Spojte motivaci s tajemstvím

Silná forma motivace souvisí se spontánností a nečekaností. Tu ale nelze aplikovat každý den, věci se přece jen opakují. Ale jde si ji vytvořit. Samotný kouč doporučuje napsat si alespoň 5 různých odměn, které můžete použít pro dokončení úkolu či v době, kdy si dáváte pauzu a pak zas máte naskočit. Až si budete odměny psát, rozlište jejich velikost. Například: sníst kousek čokolády, pustit si oblíbenou písničku na YouTube, zajít si ven pro kávu, pustit si jednu sérii na Netflixu, přečíst čtyři strany z rozečtené knížky. Každá odměna musí být jiná, ale pro vás lákavá. Některé jsou menší a mají okamžité uspokojení, ostatní jsou pro vás větší a osobnější. A proč je mít v zásobě? Většinu času, kdy si děláte během práce pauzu, sáhnete ke stejné činnosti, a to k mobilu, sjíždíte sítě či nakupujete on-line. Vy si však v době pauzy budete vybírat odměnu. Další level může být, že si je budete vybírat náhodně. Napište si je na papírky a zmuchlejte. Pak si vždy jeden vytáhněte. Začnete se těšit a věci získají na zajímavosti. Jakmile budou věci opět zajímavé, je více než pravděpodobné, že budete motivováni k práci, jen abyste viděli, jakou náhodnou (dobrou nebo úžasnou) odměnu dostanete. Mně se osvědčilo si každý den odměny lehce obměňovat. A opravdu, práce mi šla od ruky.

Pokračování 3 / 6

Vyděste motivaci

Jestliže na vás více fungují tresty než odměny, vezměte to z druhé strany a místo lákavých odměn si sepište tresty. Tímto způsobem se budete spíše motivovat k tomu, abyste se něčemu vyhýbali. Důležité je najít vhodné způsoby, jak se „potrestat“ za to, že nejste produktivní v tom, co je pro vás důležité. Například: za každé prolítnutí sociálních sítí během pracovního úkolu vymažete jednoho sledovaného na svém profilu. Pokud nevstanete brzy na cvičení, váš manžel vás může pokropit studenou vodou. Pokud nezvládnete večer cvičit, musíte sníst jídlo, které nemáte rádi. Tresty si vyberte opravdu tak, aby na vás měly vliv.

Pokračování 4 / 6

Použijte tlak okolí

Tenhle způsob vybuzení motivace se mi moc líbí a vím, že na mě funguje. Spočívá v tom, že využijete okolí jako rodinu či kolegy v práci. Jediným jejich úkolem bude, aby vás „tlačili do práce“. Řekněte tedy o svých cílech ostatním. Já jsem si dcerou pojistila fitness trénink. A díky ní v něm jedu neustále. Jediné, co má udělat, je říct: „Mami, dneska cvičíš. Budeš zas pak moc veselá a to se mi líbí.“ Vy si to můžete aplikovat na cíl, který máte. Povolejte kamarádku, která vám připomene telefonátem, jestli už pracujete na svých webovkách. Stačí aby pronesla: „Už se těším, až se na ně podívám.“ Jejich vytrvalost vás dovede k cíli. Za chvíli zjistíte, že dokážete fungovat, i když se vám nic nechce dělat.

Pokračování 5 / 6

Snižte své cíle

Velkým motivačním problémem podle kouče Ericsona Ay Mirese je pocit, že vaše cíle jsou příliš velké. Plánujete si, že každý měsíc přečtete pět knih, i když víte, že máte sotva trochu volného času před spaním? Ve výsledku se budete stresovat a motivace bude na nule. „Jednoduchým způsobem je použít metodu 10 %: Pokud někdy pocítíte sebemenší odpor k úkolu, řekněte, že uděláte pouze 10 % původního úkolu. Takže pokud například máte v plánu udělat dvacet kliků, udělejte pouze dva,“ vysvětluje fungování principu 10 % kouč. Takže z vašich pěti knih bude výhra alespoň polovina knihy. Pokud potřebujete uklidit byt, řekněte, že uklidíte pouze tři předměty. Je to jednoduchá metoda, ale snadno použitelná. Nejlepší je, že jakmile snížíte svůj mentální odpor k danému úkolu (a tím zvýšíte motivaci to udělat), je pravděpodobné, že uděláte více než pouhých 10 %. A to vás posune dál.

Pokračování 6 / 6

Posichrujte si to penězi

Nic nebolí člověka víc než ztráta peněz, které si těžce vydělal. Jednoduchým způsobem, jak tuto myšlenku využít, je, že zapojíte člena rodiny. Stačí říct: „Tady je 500 korun a když tento týden nebudu třikrát cvičit, jsou tvoje. Když to zvládnu, zůstávají u mě.“ Výši sumy si dejte podle velikosti cíle. Toho, kdo vám pomáhá s motivací, určitě pobavíte. A můžete si tipnout, jestli vám fandí, nebo si přeje, abyste selhali. Víte, jaký bude efekt? Vaše motivace raketově stoupne. Můžete vyzkoušet i na starších dětech. Uvidíte, jak budou pokojíčky celý týden zářit čistotou.