Konec akné v dospělosti: Kvalitu pleti vám zlepší kyselina salicylová | Ženy.cz
 


Konec akné v dospělosti: Kvalitu pleti vám zlepší kyselina salicylová

20. dubna 2021 • 06:00
7 rad, jak zatočit s akné • Zdroj: iStock.com/ Markéta Tošnarová

Nutnost nosit roušky a respirátory mnohým v posledním roce pěkně zamávala s kvalitou pleti. „Dospělácké“ akné se tak často stalo problémem i pro ty, kteří si s ním v minulosti nemuseli vůbec lámat hlavu. Velkým pomocníkem se ovšem může stát kyselina salicylová. Pokud jste proto o ní doteď neslyšeli, je na čase to změnit. V čem její síla spočívá a kde se dá sehnat?

Co to je kyselina salicylová?

Kyselina salicylová je přírodní látka, kterou lze získat z vrbové nebo břízové kůry. Po namletí, přefiltrování a úpravě oxidanty se mění do své finální podoby – bílého prášku. Kyselinu lze získat také chemickou cestou, v takové podobě ji poté lze najít například v aspirinu.

V kosmetickém průmyslu je především oblíbená díky svým unikátním a léčivým schopnostem – je totiž protizánětlivá, antimikrobiální a také mírně antiseptická. Patří do takzvané skupiny beta hydroxykyselin, které působí blahodárně na pleť, a navíc je na rozdíl od alfa hydroxykyselin rozpustná v oleji. Co to znamená v praxi? Díky této své vlastnosti dokáže proniknout do mazových žláz, kde si poradí s pupínky i ucpanými póry. Pleť tedy pozitivně dokáže ovlivňovat nikoliv jen zvnějšku, ale také do hloubky, což je zejména při čistění pleti klíčové.

Kdo by ji měl používat?

Do své pravidelné kosmetické rutiny by ji měl zařadit úplně každý, koho trápí pupínky, černé tečky i rychle se mastící pleť. Vhodná je jak pro ty, kteří řeší pouze občasné vyrašení nedokonalostí, tak pro ty, jež se dlouhodobě potýkají s vážnějším typem akné.

Jak tato látka skutečně bojuje proti akné?

Naše póry mají tendenci se ucpávat kousky odumřelých kožních buněk a také bakteriemi. Kyselina salicylová ovšem tento mastný nános dokáže překonat, dostat se do hloubky a odtud pór uvolnit. Díky svým protizánětlivým schopnostem navíc výrazně přispěje k celkovému zmenšení pupínků i snížení zarudnutí. Kromě toho podporuje produkci kolagenu, zlepšuje pevnost pokožky a pomáhá vytvořit ochrannou bariéru před vnějšími vlivy.

Kyselina salicylová stejně tak umí odstraňovat odumřelé buňky pokožky. Funguje proto jako skvělý exfoliátor, který pokožku dokáže vyhladit a projasnit. Díky tomu slouží jako účinná přísada přípravků nejen na akné, ale také na odstranění ztvrdlé kůže, bradavic, vlasových lupů či jako podpůrná složka pro léčbu lupénky.

Jak kyselinu používat?

Přestože se jedná o ingredienci, která dokáže s vaší pletí udělat zázraky, je nutné s ní zacházet opatrně. Kyselina má totiž tendence kůži vysušovat, což se sice skvěle hodí na problematickou oblast, na jiná místa je ale lepší ji aplikovat zcela minimálně. A to zejména v případě, pokud máte od přírody sklony k suché a přecitlivělé pokožce.

Pokud tedy máte spíše sušší pleť, ale přesto se chcete zbavit pupínků například v oblasti, kterou vám denně zakrývá respirátor, aplikujte přípravek s kyselinou salicylovou pouze na problematickou oblast. Čisticí gel, pěna či další produkty z vaší péče o pleť by již ale tuto látku obsahovat neměly, ba naopak měly by být co nejvíce jemné a šetrné. V opačném případě by totiž vaše pokožka mohla být až moc podrážděná a navíc přesušená.

Pokud navíc používáte přípravky s retinoidy, je dobré obě ingredience nekombinovat dohromady. Kůži totiž můžete ještě více podráždit. Mnohem lepší proto je kyselinu salicylovou použít během své ranní očisty a produkt s retinoidy naopak aplikovat až večer.

Jaké produkty s kyselinou salicylovou vám pomohou zlepšit stav vaší pleti? Podívejte se do galerie.

Fotogalerie

29 fotografií

Jdi na homepage Zpět na začátek

Horoskopy