Video placeholde

Knižní tipy od redakce: Co se vyplatí si přečíst během letošního jara?

Dobrých knížek není nikdy dost. A jelikož se toto jaro konečně s novinkami doslova roztrhl pytel, je skutečně z čeho vybírat. Podívejte se proto, od kterých příběhů se naše redakce nemůže v poslední době odtrhnout. A třeba těm samým titulům propadnete taky.

Redaktorka Kristýna

Jak byl pro mě loňský rok obdobím neustálého sledování seriálů na Netflixu a HBO, tak letošek se zatím nese především v duchu knížek. Není den, kdy bych alespoň pár stránek nepřečetla, a musím se přiznat, že je to pro mě aktuálně asi nejlepší forma relaxu. Po období útlumu, kdy se vydání spousty očekávaných titulů posouvalo kvůli pandemii a omezením často na dobu neurčitou, je jedna velká radost sledovat, kolik novinek v posledních měsících konečně začíná spatřovat světlo světa.

Jednou z nich je nová kniha jedné z nejúspěšnějších současných českých spisovatelek Aleny Mornštajnové. Listopád bere čtenáře do fiktivní reality, kdy byla sametová revoluce potlačena a komunistický režim zůstal u moci. Podle prvních ohlasů se knížce nedá opět upřít mrazivost, která proniká jak do celé společnosti, tak do osobních příběhů, které tato spisovatelka umí vykreslit přímo dokonale. Po Haně, která patří mezi nejsilnější příběhy, které jsem kdy četla, se nemůžu dočkat, až se do této autorčiny novinky teď v týdnu konečně naplno začtu.

Alena Mornštajnová: Listopád, vydalo nakladatelství Host Brno
Alena Mornštajnová: Listopád, vydalo nakladatelství Host Brno | Zdroj: archiv nakladatelství

V posledních dnech jsem si stejně tak zamilovala počin Tohle město, tahle řeka od Martiny Leierové. Knížka vypráví příběh jednoho domu a osudů lidí, kteří jej obývají. A co se na začátku může zdát jako obyčejné zaznamenání dennodenní reality, postupně směřuje k velkému a nečekanému zvratu. Autorka je navíc mistryní ve vykreslení emocí jednotlivých postav. Z díla je cítit neskutečná opravdovost, jako by doopravdy šlo o vaše sousedy a lidi, se kterými se denně potkáváte. To vše s velkým přesahem a humorem, který neztrácí za celou dobu na své lehkosti.

Martina Leierová: Tohle město, tahle řeka, vydalo nakladatelství Host Brno
Martina Leierová: Tohle město, tahle řeka, vydalo nakladatelství Host Brno | Zdroj: archiv nakladatelství

A až dočtu i tuto novinku od nakladatelství Host, vytáhnu z poličky Barvy loučení, novinku od autora kultovního Předčítače Bernharda Schlinka. V devíti povídkách se Schlink zaměřuje – jak už název vypovídá – na různé podoby loučení a skutečnosti, které lidem pomáhají se s tragickými, dojemnými a často i osvobozujícími ztrátami vyrovnat.

Bernhard Schlink: Barvy loučení, vydalo nakladatelství Odeon
Bernhard Schlink: Barvy loučení, vydalo nakladatelství Odeon | Zdroj: archiv nakladatelství

Redaktorka Ivona

Asi s tímto tipem jen nosím dříví do lesa, ale aktuálně čtu nejčtenější knihu měsíce dubna (podle Databáze knih) a tou je Šikmý kostel 2 od Karin Lednické. Hodně jsem se na ni těšila, protože čtenáři ji hodnotí neuvěřitelnými 97 %, ale musím přiznat, že začítání mi šlo pomalu. Ctím pravidlo prvních sto stran, do té doby mě většinou příběh vtáhne. Ale tady jsem ještě na 200. stránce měla pocit, že se zas tak moc neděje. Proč vám ji tedy doporučuju? Protože vás třeba děj zaujme dřív a protože se vyplatí vytrvat. V příběhu rodin, se kterými jsme se seznámili už v prvním díle, přijdou krušnější roky, které vám již nedovolí se odtrhnout. Lednická navíc vládne nádherným jazykem, kterým vystavuje příběh způsobem, že zpočátku ani nepostřehnete blížící se drama, o to hlouběji se ale pak musíte nadechnout.

Karin Lednická: Šikmý kostel 2, vydalo nakladatelství Bílá vrána
Karin Lednická: Šikmý kostel 2, vydalo nakladatelství Bílá vrána | Zdroj: archiv nakladatelství

Nedávno jsem si také koupila knihu Pražské módní salony 1900–1948 od Evy Uchalové, která mapuje předválečnou módu v naší zemi, jež se rodila v prostředí tehdejších vyhlášených krejčovských salonů. A řeknu vám, tahle kniha je skvost. Nejen obsahově, kdy texty v českém i anglickém jazyce doprovázejí dobové fotografie, ilustrace a velkoformátové detaily látek s výšivkami a korálky (ty jsou nejkrásnější), ale i graficky, kdy každou kapitolu věnovanou konkrétnímu salonu uvádí unikátní font, z něhož „čouhají” nitky. Příběhy šikovných a světáckých švadlen, které rozjely vlastní podnikání a pro inspiraci jezdily do Paříže, později však často končily v koncentračních táborech, vás také vezmou za srdce. Je to zkrátka krásná coffee table book, ke které se ale budete ráda vracet.

Eva Uchalová a kol.: Pražské módní salony 1900-1948, vydalo nakladatelství  Arbor vitae a Uměleckoprůmyslové museum
Eva Uchalová a kol.: Pražské módní salony 1900-1948, vydalo nakladatelství Arbor vitae a Uměleckoprůmyslové museum | Zdroj: archiv nakladatelství

A poslední: Jiří Hájíček a jeho Rybí krev. Šlo o první seznámení s tímto českobudějovickým autorem a hned trefa do srdce. Příběh vypráví o několika vesnicích na břehu Vltavy a lidech, kteří v nich na konci 80. let žili. Hlavní hrdinka Hana se k těmto vzpomínkám vrací z roku 2008 a s odstupem svých čtyřiceti let a dlouhodobého pobytu v zahraničí vzpomíná na své tehdejší sny, plány, idealismus i zanícení, s nímž se pustila do boje s větrnými mlýny. Respektive s budováním jaderné elektrárny, kvůli níž musela být její rodina i přátele vysídleni ze svých domovů. Příběh vyniká nejen postupně gradovaným napětím ve stylu „vařené žáby”, ale také čarovně lyrickým popisem přírody okolo řeky. Jestli se vám líbila kniha Kde zpívají raci od Delie Owensové, pak rozhodně sáhněte i po Jiřím Hájíčkovi a Rybí krvi.

Jiří Hájíček: Rybí krev, vydalo nakladatelství Host Brno
Jiří Hájíček: Rybí krev, vydalo nakladatelství Host Brno | Zdroj: archiv nakladatelství

Editorka Jana

Miluju knížky, a čím víc jich nestíhám číst, tím víc jich kupuju. Logicky. Řadí se tak v mé knihovně do pěkné foroty, kolem které chodím a těším se, jak si v důchodu pěkně počtu. A jaké jsou moje poslední jarní úlovky?

Až budu velká, budu psát jako Jan Štifter, slibuju si. Naprosto mě okouzlila jeho kniha Světlo z Pauliny, takže jsem teď sáhla i po Sběrateli sněhu. Autor, rodák z Českých Budějovic svoje město miluje a je to poznat v každé jeho publikaci, nejen v beletrii, ale i odborných textech o jihočeských stavbách. A jestli od literatury něco potřebuju, pak je to právě tahle schopnost spisovatele vytrhnout mě z mé běžné reality a přenést někam hodně daleko – místně i časově. A právě to Jan Štifter umí perfektně.

Jan Štilfer: Sběratel sněhu, vydalo nakladatelství Vyšehrad
Jan Štilfer: Sběratel sněhu, vydalo nakladatelství Vyšehrad | Zdroj: archiv nakladatelství

Randění, láska, vztahy, to je i mé velké téma. Životní i psací. Proto mě nadchla Liv Strömquistová, švédská autorka provokativních komiksů, která si klade jednu z nejtěžších otázek: Jsme v čase konzumu a sociálních sítí ještě vůbec schopni se zamilovat? Nebo v tom druhém hledáme jen zrcadlo pro vlastní ego? Tuhle otázku si kladu taky. Její komiks Nejrudější růže rozkvétá slibuje, že se o lásce budeme konečně bavit vážně. A bude to velká zábava. Nemůžu se dočkat! Zvlášť když podle recenze New York Times budeme znepokojeni z toho, co všechno autorka vynesla na světlo světa.

Liv Strömquistová: Nejrudější růže rozkvétá, vydalo nakladatelství Paseka
Liv Strömquistová: Nejrudější růže rozkvétá, vydalo nakladatelství Paseka | Zdroj: archiv nakladatelství

Poslední novinkou v mé knihovně je Myla Goldberg a její Pastva pro oči. Román o fotografce řeší, jak skloubit rodičovství s vlastními uměleckými ambicemi a jak umění vyvěrá z bolesti a bolest z umění. Ideální četba pro ženy, které políbila múza, ale přitom jsou také (nebo především) maminky. Dílo je fikce, ale nese stopy skutečných hrdinek americké pouliční fotografie, Diane Arbusové či Vivian Maierové. A teď mě omluvte, musím si jít číst.

Myla Goldberg: Pastva pro oči, vydalo nakladatelství Odeon
Myla Goldberg: Pastva pro oči, vydalo nakladatelství Odeon | Zdroj: archiv nakladatelství

Externí redaktorka Petra

Nejsem čtenář jedné knihy, většinou jich mám najednou rozečteno víc. Obvykle má na mou volbu vliv to, o čem zrovna píšu, nebo co ve svém životě řeším. No a samozřejmě novinky v knižním světě a co doporučují mé oblíbené knižní blogerky. Jakou knihu zrovna ten den čtu, rozhoduje, na co se cítím a jak se dokážu soustředit.

Jako relax knihu teď už několik večerů otvírám román Kde zpívají raci, jejíž autorkou je Delia Owensová. Podle The New York Times bestseller roku 2019, 2020. Sice je za mnou pár desítek stránek, ale už teď je to pecka. Příběh vypráví o dívce, která žije sama v bažině. Přátelé jsou raci, ale časem zatouží i po opravdových. A začíná se učit důvěřovat lidem. Jenže je jiná a v blízkém městě se stane vražda.

Delia Owensová: Kde zpívají raci, vydalo nakladatelství Jota
Delia Owensová: Kde zpívají raci, vydalo nakladatelství Jota | Zdroj: archiv nakladatelství

Když se můj mozek dokáže pekelně soustředit a vnímat, nasávám informace od mého oblíbeného kouče a mentora Jana Mühlfeita z knihy Pozitivní leader. Jestliže pracujete v týmu nebo jste šéfem, tahle kniha vám otevře oči, jak v týmu lépe fungovat a celkově zefektivnit jeho fungování. Můžete ji číst, i když ničemu nešéfujete. Najdete v ní mnoho informací a praktických rad, jak rozvíjet své silné stránky, odemknout svůj potenciál, pracovat se stresem a pracovat se svou energií. V téhle knize si podtrhávám opravdu hodně.

Jan Mühlfeit: Pozitivní leader, vydalo nakladatelství BizBooks
Jan Mühlfeit: Pozitivní leader, vydalo nakladatelství BizBooks | Zdroj: archiv nakladatelství

Jako mámu dcery mě vždy zajímaly knihy spojené s výchovou a vztahy mezi rodiči a dětmi. Už je to pár měsíců, co se ke mě dostala kniha Držte si své děti od kanadského vývojového psychologa Gordona Neufelda a lékaře Gábora Maté. Jejich názory na výchovu jsou mi velmi blízké, neboť jsou založené na podstatě přirozeného pouta mezi dítětem a rodičem. A proč dnešní rodiče ztrácejí své děti na úkor svých vrstevníků a co to v jejich vztahu způsobuje. Odborná kniha, ale velmi poutavá a čtivá. Vždy mě ve výchově posune dál a rozvíjí můj rodičovský pohled.

Gordon Neufeld a Gabor Maté: Držte své děti, vydalo nakladatelství PeopleComm
Gordon Neufeld a Gabor Maté: Držte své děti, vydalo nakladatelství PeopleComm | Zdroj: archiv nakladatelství

TIP NA VIDEO: Zamilujte si nádhernou knihu Botanicum

Video placeholde