Někdy je lepší zapomenout na rohlík se salámem a připravit si snídani, která je vydatná, zdravá a poctivá.
Suroviny na 2 střídmé nebo 1 velkou porci: 3 vejce vel. M, 50 ml mléka nebo smetany na vaření, sůl, pepř, ½ banánové šalotky nebo 1 jarní cibulka, kousek chilli papričky (možno vynechat), ½ ready-to-eat hnědého avokáda, ½ lžičky (přepuštěného) másla, několik větviček koriandru (nebo pažitky, petrželky, bazalky či řeřichy – podle chuti), špetka strouhaného parmazánu nebo pecorina, další chilli a koriandr na ozdobu a pečivo k servírování
Postup:
1. Rozklepněte vejce, přikápněte trošku mléka nebo smetany, osolte, opepřete, rozkvedlejte.
2. Šalotku nakrájejte najemno, stejně tak kousek chilli.
3. Avokádo rozkrojte, vydlabejte lžící a nakrájejte na kostičky.
4. Šalotku zpěňte na pánvi, po minutce přidejte avokádo a chilli a po dvou minutách přilijte vejce rozmíchaná s nasekaným koriandrem.
5. Na mírném plameni míchejte a těsně před finišem přilijte trošku mléka nebo smetany, zastavíte tím var.
6. Vypněte plotýnku, zamíchejte, posypte strouhaným sýrem a můžete servírovat.