...

... Zdroj: istock.com

Sedm potravin, které vám pomohou zhubnout

Míváte někdy neodolatelnou chuť na něco sladkého? Jedním z důvodů, proč to tak je, může být jednoduše hlad. Sníte toho opravdu za den tolik, kolik máte? Jindy to může být špatná skladba potravy, kdy například převládají sacharidová jídla a chybí bílkoviny. Která jídla byste měli zařadit do svého jídelníčku, aby zasytila a zbavila vás vlčího hladu a chutí na sladké?

1. Luštěniny

I když nejsme ještě pořád úplně naučeni jíst luštěniny, rozhodně by v našem jídelníčku neměly chybět. Ať už je to čočka, cizrna nebo třeba fazole. Prospívají trávení, zmenšují pocit hladu a snižují hladinu krevního cukru. Navíc jsou skvělým zdrojem bílkovin, které jsou při dietě důležité a často na ně zapomínáme. Jako bonus ještě navíc uklidňují naše nervy, a působí tak protistresově. 

TIP NA VIDEO: Podívejte se na nejčastější chyby při hubnutí.

Pokračování 2 / 7

2. Ovesné vločky

Vločky jsou bohaté na vlákninu, takže i malá porce dokáže zasytit na dlouhou dobu. Jeden šálek ovesných vloček obsahuje až 4,6 gramu rezistentního škrobu, což je druh vlákniny, která funguje jako urychlovač metabolismu a posiluje spalování tuků. Navíc působí blahodárně i na naše zažívání, protože eliminuje bakterie ve střevech a snižuje v zažívacím traktu hladinu pH. Ideální je si je dát ke snídani, kdy vám dodají energii na celé dopoledne a nebudete cítit hlad.

Pokračování 3 / 7

3. Listová zelenina

Je naprosto jasné, že nad touto zeleninou mnoho lidí ohrnuje nos, jen si na ni vzpomenou. A co teprve ve chvíli, kdy se vaří! Pokud si ale brokolici nebo kapustu umíte dobře připravit, je to jídlo, které skvěle zapadne do dietního plánu. Navíc brokolici můžete konzumovat jak v syrovém stavu, tak uvařenou, dušenou nebo zapečenou. Jedna porce obsahuje pouze něco kolem 125 kJ, přitom je ale plná vlákniny, která člověka zasytí.

Pokračování 4 / 7

4. Avokádo

Není jediný důvod, proč se bát konzumace tuků během diety. Ale musí to být ty správné tuky! A avokádo je obsahuje. Kromě kyseliny olejové má v sobě také palmitovou a linolovou. Dále je bohaté na vlákninu, takže se potraviny vstřebávají mnohem pomaleji, a nedochází tak k ukládání tuků. Navíc avokádo zasytí na dlouhou dobu, protože má vlastnost rychlého zasycení a látky v něm obsažené pomáhají rychleji spalovat tuky.

Pokračování 5 / 7

5. Tmavá rýže

Zdravější sestra klasické bílé rýže je mnohem vydatnější, a to díky obsahu vlákniny, které má v sobě mnohem více, než má ta klasická. Jeden šálek obsahuje 1,7 gramu rezistentního škrobu, který, jak už tu bylo zmíněno, napomáhá rychlejšímu spalování tuků. Kromě toho má nízký glykemický index a vysoký podíl vlákniny, takže po její konzumaci nebudete okamžitě trpět hladem. V obchodě ji seženete pod názvem Natural.

Pokračování 6 / 7

6. Quinoa

Tato poměrně nová potravina patří na horní příčky, co se týče dietního programu. I když působí jako obilovina, není to tak úplně pravda, protože neobsahuje lepek. Výborná zpráva pro celiaky! Quinoa má hlavně nízký glykemický index, takže vás zasytí na dlouhou dobu. Aby toho nebylo málo, je tato zázračná potravina bohatá na přírodní bílkoviny, vlákninu, obsahuje spousty vitaminů a minerálů potřebných pro správné fungování našeho těla.

Pokračování 7 / 7

7. Grapefruit

Když se řekne „dieta“ a „ovoce“, každého zřejmě napadne jako první grapefruit. A je to samozřejmě správně. Tento hořký citrus nejenže má málo kalorií, ale také obsahuje naringenin. To je flavonoid, který podporuje spalování tuků v těle. Obsahuje také vlákninu a velký podíl vody v něm člověka zasytí na delší dobu, a navíc dodá potřebné tekutiny. Mimo to je grapefruit skvělý na snižování hladiny cukru v krvi.

Zdravě jíst a hlavně bez výčitek vás naučí časopis Dieta. Čeká vás rozhovor s Martinou Pártlovou, tipy na zdravé dárky a skvělé vánoční recepty od šéfkuchařů. Objednávejte v on-line trafice iKiosek. Poštovné je zdarma.

...
... | Zdroj: redakce Dieta