Řecký jogurt pro zdraví

Řecký jogurt pro zdraví Zdroj: iStock.com

Smetanové těstoviny se slaninou a hráškem
2
Fotogalerie

Řecký jogurt a hubnutí: Který si vyberte a jak často ho jíst?

Řecký jogurt se stává častou surovinou našich jídelníčků a mnohdy za vidinou lepšího zdraví a snížení váhy vytlačuje ten běžný. Je opravdu tak zdravý? A pomůže při hubnutí? Zdraví prospěšný bezesporu je, ale pozor, kolik ho jíst a jaký typ.

Řecký jogurt se liší od ostatních jogurtů tím, že prochází syrovátkovým procesem. Mléčné sérum neboli syrovátka je z řeckého jogurtu odstraněno a krémový jogurt má jemnou chuť a nižší obsah cukru než běžný jogurt. Je bohatý na bílkoviny. Pokud se ale snažíte zhubnout, myslete na to, že řecký jogurt má i více tuku.

Rozdíl je i mezi řeckým jogurtem a takzvaným jogurtem řeckého typu. „Někteří výrobci přidávají do běžného jogurtu koncentrované bílkovinné složky mléka a prodávají ho jako jogurt řeckého typu, který nemusí mít stejné zdravotní přínosy jako řecký jogurt. Stejně tak řecký jogurt s nízkým obsahem tuku nebo bez tuku,“ vysvětluje a zároveň upozorňuje na rozdíl Natálie Olsen, dietoložka pro server Medical News Todey. Opravdový řecký jogurt obsahuje mnoho živin, které jsou zdraví prospěšné. Patří mezi ně mimo jiné vápník, bílkoviny, probiotika, jód a vitamín B-12. Díky těmto látkám se řadí k potravinám, které pozitivně ovlivňují zdraví člověka. V čem vám může pomoci?

Zdravotní výhody řeckého jogurtu

Zlepšuje zdraví kostí

Chcete-li zlepšit zdraví vašich kostí, řeckému jogurtu byste se neměli vyhýbat, neboť je bohatý na vápník a bílkoviny. Vápník je základní stavební jednotkou kostí, může snížit riziko osteoporózy a degenerativních chorob kostí.

Snižuje chuť k jídlu a pomáhá při hubnutí

Řecký jogurt je bohatý na bílkoviny, což může způsobit, že se člověk cítí delší dobu plnější a nepotřebuje tolik jíst. Stejný efekt mají všechna jídla s vysoký obsahem bílkovin. Tato informace jistě potěší zejména ty, kteří se snaží zhubnout. „Bílkoviny jsou důležitou položkou v jídelníčků všech, kteří se snaží zredukovat svou váhu. Mají totiž schopnost na dlouhou dobu zasytit, díky čemuž organismus nestrádá a může hubnout.

Mimo to urychlují odbourávání tuku. V případě mléčných výrobků se proto vyplatí hledat takové, které obsahují bílkovin co nejvíce,“ radí Veronika Krajníková z Bohušovické mlékárny a zároveň poukazuje na další mléčné produkty s vysokým obsahem bílkovin, které jsou vhodné nejen při hubnutí, ale i při sportu, kojení či ve stravě seniorů.

„Alternativou k tvarohům nebo jogurtům řeckého typu je skyr, tradiční zakysaný výrobek původem z Islandu. Vyznačuje se především vysokým obsahem bílkovin, v porovnání s běžným jogurtem může jít až o čtyřnásobné množství. Další výhodou je fakt, že skyry nemají téměř žádný tuk, a jsou tak ideální volbou pro všechny, kteří se snaží jíst zdravě i budovat svalovou hmotu.“

Podporuje metabolismus

Výzkumy naznačují, že konzumace stravy s vysokým obsahem bílkovin může zvýšit počet kalorií, které člověk za den spálí. Proto je dobré jíst jídla s proteiny. Což může být i řecký jogurt, ale neznamená to, že po jeho konzumaci budete ihned raketově spalovat kalorie. Avšak jestliže se stane řecký jogurt součástí vaší vyvážené stravy, která bude obsahovat dostatek bílkovin, vláknitých sacharidů a zdravých tuků, může přispět ke snížení hmotnosti a podpořit látkovou výměnu.

Zlepšuje zdraví střev

Řecký jogurt je zdrojem probiotik, které podporují zdraví střev, neboť obsahuje zdravé bakterie, které mohou obnovit a udržet bakteriální rovnováhu ve střevech. Avšak nemusí se to dít u všech lidí. Nedávný výzkum společnosti CELL zabývající se výzkumy týkajícími se zdraví poukázal na to, že ne každý reaguje na probiotika stejným způsobem. Jejich studie z roku 2018 naznačuje, že střeva některých lidí jsou odolná vůči výhodám probiotik, zatímco jiná jsou na probiotika vnímavější.

Podporuje duševní zdraví

Některé zdravotnické výzkumy poukazují na to, že konzumace probiotického jogurtu je prospěšná pro duševní zdraví člověka. Studie Národního centra pro biotechnologické informace z roku 2016 zjistila, že pracovníci, kteří jedli 100 gramů probiotického jogurtu denně nebo užívali denně probiotickou tobolku, prožívali méně stresu, deprese a úzkosti než ti, kteří tak neučinili. Tento účinek je pravděpodobně způsoben vzájemným vztahem mezi střevem a mozkem a schopností střeva vytvářet neurotransmittery, jako jsou serotonin a dopamin.

Buduje svalovou hmotu

Potraviny bohaté na proteiny, například řecký jogurt, pomáhají tvořit svalovou hmotu. Výzkumy ukazují, že strava s vysokým obsahem bílkovin může zvýšit svalovou hmotu u lidí, kteří pravidelně trénují.

Snižuje riziko diabetu 2. typu

Řecký jogurt může snížit riziko cukrovky 2. typu. Podle studie BMC Medicine z roku 2014 existuje souvislost mezi vyšší konzumací řeckého jogurtu a snížením rizika cukrovky 2. typu. Některé výzkumy uvádějí až o 14 %.

Zařazením řeckého jogurtu do vašeho jídelníčku uděláte jen dobře a svému zdraví prospějete. Můžete vyzkoušet tento recept.

Smetanové těstoviny se slaninou a hráškem

Smetanové těstoviny se slaninou a hráškem
Smetanové těstoviny se slaninou a hráškem | Zdroj: archiv Bohušovická mlékárna

Ingredience

500 g těstovin

400 g hrachových lusků (mražených)

2 lžičky olivového oleje

4 plátky silně řezané slaniny

200 g řeckého jogurtu / jogurtu Skyr natur

80 g parmezánu

Sůl a mletý pepř

Šťáva z půlky citronu

Hrst čerstvé pažitky

Postup

Přiveďte k varu velký hrnec slané vody a vložte do něj těstoviny. Těsně před tím, než budou hotové, přidejte hrachové lusky a znovu přiveďte k varu. Mezitím nakrájejte slaninu na malé kousky, zahřejte na pánvi olivový olej a za občasného míchání slaninu opečte. V závislosti na tom, jak byla slanina prorostlá, odlijte přebývající tuk, v pánvi by měly zůstat asi dvě polévkové lžíce.

Slijte těstoviny s lusky a po odkapání je smíchejte se slaninou. Přidejte jogurt a parmazán. Pokud je směs příliš hutná, můžete přidat trochu vody. Dochuťte směs solí, pepřem a šťávou z citronu. Podávejte ozdobené nastrouhaným sýrem a nakrájenou pažitkou.