Borůvkové koláče s tvarohem

Borůvkové koláče s tvarohem Zdroj: recepty.cz

Vláčné borůvkové koláče s tvarohem, na kterých si pochutná každý!

Tyto klasické české koláče z kynutého těsta jsou díky smetaně krásně vláčné. Plněné směsí tvarohu a borůvek jsou prostě báječné. Hodí se pro každou příležitost a pochutná si na nich snad úplně každý.

Suroviny: 200 ml smetany ke šlehání, 20 g droždí, 200 g cukru krystal, 500 g hladké mouky, 2 ks vajec, 1 lžička soli, 100 g másla a slunečnicový olej

Na náplň: 500 g tučného tvarohu, 2 ks vajec, citronová kůra z 1 citronu, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce škrobové moučky a 150 g borůvek

Na drobenku: 100 g studeného másla, 100 g cukru krystal, 200 g hrubé mouky a 50 g plátků mandlí

Postup:

1. Smetanu ohřejte na tělesnou teplotu, přidejte rozdrobené droždí, část cukru a trochu mouky a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Zbylou mouku, cukr, vejce, sůl a rozpuštěné máslo dejte do mísy robota, přidejte kvásek a hákem hněťte přibližně 10 minut. Měkké těsto přesuňte do mísy vytřené olejem a nechte pod utěrkou na teplém místě asi hodinu vykynout.

2. Zatím si připravte tvarohovou náplň. Smíchejte všechny ingredience v misce a prošlehejte.

3. Připravte drobenku. Pokrájené máslo, cukr a mouku v misce promněte prsty, až vznikne sypká drobenka. Vmíchejte mandle.

4. Z vykynutého těsta tvarujte kuličky o váze asi 40 g a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte pod utěrkou opět asi 15 minut nakynout. Kuličky rozmáčkněte dnem malé sklenky, aby vznikl kulatý koláček s prohlubní uvnitř. Naplňte tvarohem, poklaďte borůvkami a posypte drobenkou. Okraje koláčků potřete rozšlehaným žloutkem. Koláčky pečte v troubě předehřáté na 200 °C, asi 15 minut.

Další skvělé recepty (nejen na sladké) najdete na webu Recepty.cz!