.

. Zdroj: iStock.com

Emoce v práci: Jak nás ovlivňují? A proč je neignorovat?

Vztek, nadšení, závist, nervozita a mohli bychom pokračovat. Emocí v práci prožíváme dost, ovlivňují naše jednání i rozhodování. A hlavně to, jestli se v práci cítíme dobře. Pojďme jim porozumět a naučit se s nimi pracovat.

Máte ráda svou práci, pak ale nastane období, kdy nevíte, kam dřív, a slovo víkend neznáte. S kolegyněmi to není úplně ono a vidina práce nad kreativními projekty se smrskává na vyřizování hory emailů. Začíná vám tikat v oku a nemůžete spát. Jste nervózní a bojíte se, že uděláte chybu.

Jiným příběhem může být situace, kdy stále nevíte, jak moc máte být hodná, kolik toho o sobě kolegům prozradit nebo jaké emoce raději neprojevovat, abyste nevypadala neprofesionálně. Můžete rázně upozornit kolegu, který vás při prezentaci už popáté přerušil? A co teprve, když vám přijde email v sobotu večer a vy na něj máte bryskně odpovědět? Je na místě přiznat naštvání? Tolik situací a tolik emocí. Jak se v nich vyznat? Rozhodně můžete začít tím, že je začnete vnímat, protože mají vliv na vše, co děláte. A jsou vaší cestou k úspěchu a štěstí.

Emoce na vlastní kůži

Své o tom ví i dvě mladé dívky a kamarádky Liz Fosslien a Mollie West Duffy. Obě poznaly ve svých pracovních situacích, jak důležité je brát v potaz emoce v práci: "Když jsme začínaly v prvním zaměstnání, myslely jsme si, že profesionálové nikdy neselžou, z ničeho si nedělají hlavu a zcela jistě je nic nerozhodí. Ale brzy jsme si uvědomily, že tento pohled je nerealistický a stojí v cestě našemu úspěchu a pocitu naplnění."

Vědomy si síly emocí na pracovišti, rozhodly se napsat knihu Hlavně v pohodě, která naučit ostatní emoce zvládat. Protože emoce budeme mít vždycky. Emoční dynamika ovlivňuje kromě vztahu nadřízeného s podřízeným i naši motivaci, zdraví, komunikaci, rozhodování a řadu dalších věcí. A i když toto všechno možná víme, většinou své emoce v práci ignorujeme.

Potlačíme, vyhoříme

Většina lidí vám řekne, že je dokonce lepší emoce v práci potlačovat. Avšak tento postoj dle Liz Fosslien vyvolává přesný opak. „Tím, že své emoce v práci ignorujeme, přehlížíme velmi důležité údaje a riskujeme, že uděláme chyby, jimž šlo předejít. Posíláme emaily, které způsobí zbytečnou úzkost, a nedaří se nám nacházet smysl naší práce. Pak nastává vyhoření.“ Vnímat své emoce i emoce druhých, rozpoznat je a chápat, je základem emoční inteligence, která je pro úspěch na pracovišti často důležitější než IQ. Jak tedy porozumět emocím na pracovišti?

Emoce jako ukazatelé

Emoce nejsou naši nepřátelé, ale pomocníci. Díky nim se můžeme něco o sobě dozvědět a účinně je vyjadřovat. Proto autorky knihy Hlavně v pohodě vytvořily účinný seznam sedmi nových pravidel pro emoce na pracovišti, která mají sloužit jako průvodce, jak a kdy se můžeme na své emoce spoléhat. „Úspěch závisí na tom, zda se naučíme nechávat emoce vstoupit na pracoviště, ale zároveň jim tam nedovolit zdivočet. Konfrontujeme se se svou závistí nebo se dozvídáme, co nás popohání. Tím, že poznáme, jak emoce ovlivňují naše rozhodování, vytváříme na pracovišti slušnější a vstřícnější prostředí. V čem si svá pravidla emocí na pracovišti nastavit, abyste se cítili dobře?

1. Brzdit trochu své pracovní nasazení. Zdraví a méně nepříjemní zůstaneme, když dokážeme pracovně vypnout. Pauzy, dovolená, včasný odchod z práce jsou důležité.

2. Inspirovat se – vám pomůže neuvíznout na mrtvém bodě a rozvíjet se.

3. Při rozhodování prozkoumejte své emoce. Co ve vás vyvolává pro a proti situace? Jak se cítíte?

4. Psychické bezpečí je na prvním místě. Podporujte otevřenou diskuzi, odpovídejte na dotazy bez povýšenosti a připusťte chybu.

5. To, co cítíš, nejsou fakta. Při náročných rozhovorech se v klidu postarejte o své city a nevytvářejte domněnky.

6. Emoční kultura se šíří jako kaskády. Buďte laskaví, emoce jsou totiž nakažlivé a to, co děláte, může mít vliv na kulturu emocí v celém vašem podniku, týmu, kolektivu.

7. Vybírejte si, v čem se otevíráte. Ukažte, že jste také zranitelní v náročné situaci, ale předložte jasnou cestu dál.

Emoce vás budou provázet na jakémkoliv pracovišti a abyste se na něm cítili dobře, je načase začít s emocemi pracovat. Začít můžete právě u těchto jednoduchých emočních pravidel.