.

. Zdroj: iStock.com

5 typů problémových kolegů. Jak s nimi vycházet?

Na každém pracovišti na ně narazíte. Kolegové, kteří vám způsobují častou srdeční arytmii. Drbna, despota, prudič, to je jen malý výběr z široké škály nepříjemných typů kolegů. Pokud se u vás nějaký vyskytne, víte, jak se s ním vypořádat, abyste chodila do práce i z práce s úsměvem?

Většina z nás nemá to štěstí či výsadu si své spolupracovníky vybírat. Nastupujeme do již existujících týmů nebo vytváříme zcela nové, kde se neznáme. Jsou-li všichni báječní, gratulujeme. Většinou se ale mezi nimi vyskytne nějaký toxický člověk. Jak s nimi vycházet?

Negativec

Jakmile otevře pusu, moc pozitivních informací od něj neslyšíte. Na svět se dívá černě, vše kritizuje, nic nebude fungovat. Je sice dobré mít v týmu kritika, ale lepší je, když myslí konstruktivně. Pakliže ale kolega (nebo kolegyně) nenabízí řešení a z jeho úst slyšíte jen „Tohle nám rozhodně nikdo nepodepíše,” moc pro vás přínosný není.

Jak s ním jednat?

Požádejte daného člověka o další podrobnosti. Proč to klient nepodepíše? Proč si myslíte, že se to nepodaří? „Zkuste ho požádat, aby se nějakého úkolu ujal. Ať to tedy vyřeší. Dáte mu prostor vyniknout a bude se cítit důležitý,” radí Elana Lyn Gross, odbornice na profesní rozvoj. Nepřijde-li s řešením, zavřete mu tím pusu, možná i do budoucna, protože si příště rozmyslí, co začne negovat.

Kariérní mrcha

Zdravá konkurence na pracovišti povzbuzuje lidi k tvrdší a lepší práci. Avšak máte-li mezi sebou kolegyni nebo kolegu, kteří chtějí vše a nebojí se využívat ostatní, už je to trochu horší. Tváří se mile, žádají vás o vaše nápady a poznámky, údajně za účelem doplnění informací, jenže ouha: O chvíli později je prezentují za své a sklízí obdiv. Tito lidé chtějí na vrchol za každou cenu a nepříčí se jim získávat kredity za cizí práci. Navíc rozhodně sami nenabízejí pomoc, a když něco ví, týmově nespolupracují. Chtějí, aby zářila pouze jejich hvězda.

Jak s ní jednat?

Konkurenční spolupracovníci bývají nejistí, protože se cítí ohroženi vaším úspěchem. Pokuste se této osobě ukázat, že chcete pracovat s ní, ne proti ní. „Spolupracujte s ní, ale ujistěte se, že jste si ponechala důkazy ve formě kopií, společně vypracovaných prezentací, emailů, že jste na projektech pracovali společně. Tím eliminujete riziko, že získá zásluhu za vaši dobře odvedenou práci. Mezitím se zaměřte na sebe a dělejte práci, jak nejlépe dovedete, a nenechte se vykolejit její konkurenční, dravou, soutěživou povahou a nesnažte se do takového stylu zapojit,” zdůrazňuje ve svých podcastech odbornice Elana Lyn Gross. Jestliže jsou ve vaší firmě převážně lidé typu agresivní žraloci, zvažte, zda se jedná o typ prostředí, kde se vám bude dobře pracovat. Kdo je dravec a má ostré lokty, ten si přijde na své.

Drbna

Chce vědět všechno, co se děje, a ráda sděluje informace, které s ní sdílíte, s důvěrou ostatním. Tato osoba chce vždy všechno vědět a s chutí posílá dál šťavnatý příběh. Ráda se ptá, jak se máte, co děláte, a když se necítíte dobře, hned přispěchá podat pomocnou ruku. Avšak spíše než za účelem dobře míněné pomoci se stáváte objektem, o kterém se bude dobře povídat ostatním. Všimne si, že máte novou kabelku i toho, že se svou kolegyní moc nevycházíte, a už spřádá nit drbů.

Jak s ní jednat?

Dejte si pozor, co této osobě říkáte a jak odpovíte na její otázky typu: „Co říkáš na Martinovu prezentaci?“ nebo „Jak se ti tu v práci líbí?“ Pokud se vás tato osoba pokouší zapojit do klepů o sobě, vašem manažerovi nebo jiných spolupracovnících, konverzaci zdvořile opusťte. Řekněte jí, že byste o tom raději nemluvila, nebo předstírejte, že na toto téma nemáte žádné názory. Je totiž velká šance, že tento člověk bude sdílet ostatním nejen to, co jste řekla, ale trochu okořeněnou verzi a to s sebou může přinést následky.

Tyran

Už jste se někdy stala příjemcem emailu, který vás rozplakal, rozzuřil, zašlapal do země? Možná se u vás vyskytuje mobbing – šikana na pracovišti. Šikanování bohužel nekončí po střední škole, na pracovišti se také vyskytuje. Tento typ člověka je zlý a agresivní. Bude-li to nutné, bude ponižovat, obviňovat nebo manipulovat. Pozor, velmi dobře zvládají konfrontační rozhovory.

Jak s ním jednat?

Nejlepším způsobem, jak se vypořádat s tyranem na pracovišti, je pokusit se ho ignorovat. Pokud je to možné, nejděte proti němu. Pokud s ním musíte spolupracovat, držte se strohých e-mailů. Dostanete-li od něj hrubé emaily, archivujte si je, poznamenejte si jejich časy. Nepřestane-li tato agrese, nejspíše si budete muset naplánovat schůzku HR a o situaci si promluvit, tak ať máte podklady. Avšak v takovém případě Elana Lyn Gross varuje před tyranovou odvetou: „Mějte na paměti, že pokud tyran zjistí, že jste na něj upozornila, existuje šance, že se bude mstít.” Pokud má vaše pracoviště více agresorů nebo s nimi musíte často pracovat, možná bude lepší začít si hledat jinou práci. Jednání s tyranem může být psychicky vyčerpávající a ovlivní to jak vaši práci, tak i váš soukromý život.

Lenoch

Pokud jste někdy pracovala na skupinovém projektu ve škole, víte, že obvykle existuje někdo, kdo odkládá a zanedbává svou práci a snaží se schovat za zbytek týmu. Toto chování se na pracovišti vyskytuje také. Takový člověk často žádá pomoc, přehazuje dokončení na druhé, odchází z práce dříve s různými výmluvami. Ano, pomáhat se má, ale lidem, kteří skutečně pomoc potřebují, poděkují za ni, snaží se a svou práci dokončují.

Jak s ním jednat?

Podejte pomocnou ruku, ukažte, jak na to, a zbytek nechte na něm. Dejte si deadliny na dílčí úkoly, aby pak kvůli jejich nedokončení nestál celý projekt. Nedělejte práci za druhé, nebudete pak stíhat tu vaši. A pokud nebude práci stíhat nebo dokončovat, nechte ho nést následky.