.

. Zdroj: iStock.com

Zaměstnání vs. práce na volné noze: Jak poznat, co vám vyhovuje víc?

Pohráváte si s myšlenkou, že opustíte své teplé místečko v kanceláři a vrhnete se vstříc dobrodružství podnikání? Práce na volné noze není jen tak pro někoho, ale kdo v sobě skrývá duši freelancera, bude spokojený jako blecha. Utřiďte si myšlenky a zjistěte, co se pro vás hodí.

Můj manžel podnikal vždycky, moji rodiče a přátelé kolem mě nikdy. Viděla jsem srovnání. Na jedné straně přesně nalajnovaná pracovní doba a náplň práce, jistý plat, placená dovolená, ale jen v určité dny. Na druhé straně vlastní plánování času, dovolená, kdy se zachce, práce v různou denní dobu, myšlení dopředu a shánění zakázek, pozdní placení faktur.

Já osobně jsem po vysoké začala jako klasik – zaměstnání, plat, přesná dovolená. Vydrželo to šest let. A pak jsem otevřela klec a rozlétla se. Hodně k tomu přispělo i narození dcery a touha být jí nablízku, jezdit s ní na výlety a organizovat si čas dle sebe bez nutnosti někoho o volno žádat, možnost pracovat dlouho do noci, ráno, večer a přes den se věnovat jí, sobě, psům, poznání, četbě. Avšak s neustálou nejistotou, že za měsíc může být práce méně. A naopak, když se chce, může člověk kývnout na vícero zakázek a vydělat víc.

Každé má své pro a proti, proto každé z nás vyhovuje něco jiného. Jak poznáte, že jste se narodila pro zaměstnání, nebo pro podnikání? Susie Moore, kdysi bývalá obchodní ředitelka společnosti Fortune 500 a dnes koučka žijící v New Yorku, definuje vlastnosti, díky kterým poznáte, že je pro vás lepší práce na volné noze. Mně nezbývá než s ní souhlasit.

Nenávidíte pravidla a rutinu

Bez ohledu na to, jak flexibilní jsou pracovní místo a doba nebo jak jsou poskytované benefity skvělé, jsou lidé, kteří postupem času jednoduše nemohou zvládnout strukturu korporace, která stanoví přesná pravidla, hodiny a výkonnostní očekávání. Dohled, přesné od do, každý den téměř stejný. Člověku s duší podnikatele je svoboda rozhodování a času víc než peníze.

Nechcete být sledováni

A to ne na Facebooku. Jako podnikatel pracujete vždy, když je třeba dokončit projekt, a kolik na něm reálně strávíte hodin, je na vás. Někdy máte hotovo raz dva a není nutné sedět v kanceláři jen proto, že ještě nebylo pět. Někteří lidé také přirozeně pracují lépe z domova, v tichu a mimo svůj tým, přitom jsou ale mnohem produktivnější, než kdyby seděli v kanceláři, kde se každou chvíli s někým zakecají.

Jste chytřejší než váš šéf

„Jeden z mých klientů mi nedávno prozradil, že se v práci neustále musí držet, aby nezačal šéfovi radit nebo dokonce něco vytýkat,“ říká koučka Susan Moore. Také máte pocit, že by dané věci šly dělat lépe a efektivně nebo že vám velí někdo, kdo své práci nerozumí? Moc šanci to změnit asi nemáte kromě jedné: Zvažte, jestli si raději nechcete šéfovat sama.

Zvládnete to vlastními silami

Tak trochu jste se vždy vnitřně považovala za šéfku? Lidé, kteří chtějí vést, kteří mají vizi a touhu dělat věci skutečně a opravdově, mohou být skvělými majiteli firem. Rozhodujete dle vlastních sil, možností a schopností, jdete vstříc výzvám a nesete si následky, když to nevyjde. Vidíte dál za projekt a dokážete vymyslet a vydělat víc.

Baví vás řešit problémy

Řešení problémů je základním pilířem všech dobrých obchodů. Řešíte problémy přirozeně, často lidem radíte a oni se vás ptají na radu? Jste kreativní v myšlení, snadno najdete řešení, máte bohatou sociální síť kontaktů a jste chytrá? Pokud ano, začít podnikat je na čase.

Nezapadáte do škatulek

„Milovala jsem svou bývalou kariéru v oblasti prodeje technologií, ale také jsem věděla, že ráda píšu. Také mě bavilo radit ostatním. Věděla jsem, že jsem dobrý motivátor, učitel, vůdce a ráda propojuju lidi,“ dokládá Susan. „V mé původní firmě ale nebyla žádná pracovní pozice, kde bych tyto dovednosti mohla využít. Tak jsem si ji musela vytvořit sama.“

Jste na tom podobně? Poznáváte se? Pokud máte co nabídnout světu, chtějte smysluplně pracovat dle vlastních podmínek. Šetřete si pár posledních výplat a pusťte se do snového projektu. Je to lehce riskantní, ale také vzrušující, a hlavně je to vaše volba.