Patricia Field

Patricia Field Zdroj: Shutterstock.com

Jessica Chastain
Anna Wintour
Huma Abedin
Vivienne Westwood
Kathryn Bigelow
7
Fotogalerie

Slavné ženy, které si na úspěch musely počkat. I vy se dočkáte

Existuje podle vás věk, kdy máte očekávat úspěch? Je vám 35 let a marně ho vyhlížíte, ba dokonce pomalu a jistě skládáte zbraně a říkáte si, že na vás asi čeká v příštím životě? Ještě počkejte. Tak jako není nikdy pozdě se opravdu zamilovat, začít podnikat, splnit si sny, tak ani není časově omezená doba, kdy na vás čeká úspěch. Jen ho ještě vyhlížejte a dočkáte se jako ty velmi slavné ženy.

Máte pocit, že když vaše kariéra nepřekypuje úspěchy a zatím jste neobsadila vysněné pracovní pozice, už se žádné slávy nedočkáte? Nezoufejte. Vždyť jste se sotva zvládla poučit z kariérových chyb jako dvacetiletá, konečně jste našla svůj směr, poznala ty pravé lidi, a tak nastává pravý čas jít úspěchu naproti. Zkušenostmi se člověk učí, někdy musí dokonce i změnit životní nastavení, rodinu, práci, aby konečně dělal to, co je pro něj dobré a v čem vyniká. Tyto slavné ženy si na svůj úspěch také počkaly do pozdějšího věku. Někdy je to o tvrdé práci, jindy o správném načasování a často o pěkné náhodě. Takže, jestli jste letos neobsadila pozici Forbes 30 pod 30, nesmutněte, váš čas ještě přijde. Tyhle ženy jsou toho důkazem.

Pokračování 2 / 9

1. Jessica Chastain

Jessica Chastain
Jessica Chastain | Zdroj: Shutterstock.com

Už od mala chtěla být Jessica herečkou. "Jakmile jsem zjistila, že herečka může být povolání, věděla jsem, že to budu dělat," uvedla v rozhovoru pro magazín Off Camera. Avšak ve věku 31 let dosud divadelní herečka ještě nikdy nehrála ve filmu, ale i po nesčetných odmítnutích nakonec natočila úspěšné filmy včetně Tree of Life a The Help– za oba získala nominaci na Oscara. Sláva nepřišla u 37leté herečky přes noc, přicházela pomalu a plná odmítnutí. A když konečně její kariéra začala stoupat strmě vzhůru, odmítala hrát ve filmu Iron Man 3 a dala přednost v Broadwayi. Nyní si Jessica Chastain nemůže stěžovat na nedostatek nabídek jak v Hollywoodu, tak u kosmetických kampaní luxusních značek. Byla tváří vůně Yves Saint Laurent's Manifesto a další se hrnou.

Kariérní rada: Všechno se děje z nějakého důvodu. Pokud máte vůli a tvrdě pracujete, stane se to, až bude ten správný čas.

Pokračování 3 / 9

2. Vera Wang

Vera Wang
Vera Wang | Zdroj: Shutterstock.com

Předtím, než byla jednou z nejslavnějších svatebních a módních návrhářek na světě, byla Vera Wang krasobruslařka a novinářka. Po absolvování studia v oboru umění na Sarah Lawrence College pracovala ve Vogue, kde se stala módní redaktorkou ve věku 23 let. Poté, co pracovala v časopise 15 let, strávila krátkou dobu jako ředitelka designu doplňků u Ralpha Laurena. Frustrovaná nedostatkem chic svatebních šatů, když plánovala svou vlastní svatbu, se rozhodla ve 40 letech, že se stane svatební návrhářkou. Nyní je celosvětově uznávána za svou vlastní módní a svatební značku.

Kariérní rada: Nebojte se změnit svou kariéru. Pryč jsou dny, kdy zůstáváte v jednom zaměstnání po zbytek života. Stačí být flexibilní a přijmout nové příležitosti.

Pokračování 4 / 9

3. Kathryn Bigelow

Kathryn Bigelow
Kathryn Bigelow | Zdroj: Shutterstock.com

Po uvedení několika malých a docela úspěšných akčních filmů včetně Point Breaku se dostalo Kathryn Bigelow širokého uznání za režii dramatu Hurt Locker v roce 2008. Ve věku 57 let se stala nejznámější a nejvlivnějších režisérkou v Americe. Díky filmové akademii získala cenu za nejlepší snímek a nejlepší režii. Protože Kathryn je jedním z mála ženských režisérů ve filmovém průmyslu, stala se mluvčí diskriminace na základě pohlaví v Hollywoodu. "Vždycky jsem pevně věřila, že každý režisér by měl být posuzován pouze za svou práci a nikoliv podle práce dle pohlaví. Hollywood je údajně komunitou lidí s pokrokovým a progresivním myšlením, přesto přetrvává diskriminace a stigmatizuje celý náš průmysl. Změna je zásadní. Nezávislost v oblasti pohlaví je zásadní," říká Kathryn Bigelow.

Kariérní rada: Vždy věřte v sebe, bez ohledu na to, jak moc vás ostatní soudí. Když opravdu něco chcete, neberte "Ne" jako odpověď.

Pokračování 5 / 9

4. Anna Wintour

Anna Wintour
Anna Wintour | Zdroj: Shutterstock.com

Jedna z nejslavnějších šéfredaktorek Vogue. Ale až do konce jejích 20 let zastávala pozici módního editora v erotickém ženském časopise Viva, jenž byl pod stejnou firmou jako Penthouse, a proto zde měla mnoho možností vytvářet různé drahé kreace a seznamovat se s vlivnými lidmi. Anna Wintour se pohybovala v různých časopisech (dokonce pracovala jako módní redaktorka Savvy a New York Magazine) předtím, než byla povýšena na šéfredaktorku britského Vogue v roce 1985. Teprve po svých 39. narozeninách převzala svou roli u Vogue.

Kariérní rada: Každý začíná někde. Bez ohledu na to, jak malá nebo nevýznamná je vaše role v té době, vězte, že je součástí vaší cesty nahoru. Dokonce i ty nejznámější, nejuznávanější úspěšné ženy postupovaly zdola nahoru. Také experimentování s různými životními a pracovními situacemi vám pomůže budovat charakter a rozvíjet víru v sebe sama.

Pokračování 6 / 9

5. Huma Abedin

Huma Abedin
Huma Abedin | Zdroj: Shutterstock.com

Po absolvování stáže v Bílém domě navštěvovala Univerzitu George Washingtona a poté se stala spolupracovnicí časopisu Journal of Muslim Minority Affairs. Pokračovala jako asistentka v Bílém domě a v 31 letech si ji Hillary Clinton vybrala do svého týmu. V rozhovoru v roce 2007 nazval Vogue 37letou Humu jako "tajnou zbraň Hillary", která se vypracovala z hluboce sebejisté 32leté dívky v ženu, v jejímž BlackBerry byste našla ta nejslavnější jména v Americe. V tomtéž článku Hillary Clinton řekla: "Huma Abedin má energii dvacetileté ženy, důvěru třicetileté ženy, zkušenosti čtyřicetileté a milost žen padesátnic... Jsem šťastná, že jsem ji měla v týmu deset let."

Kariérní rada: Absolvujte stáž během vašeho vysokoškolského studia. Nikdy nevíte, jaké příležitosti by vám mohla otevřít.

Pokračování 7 / 9

6. Vivienne Westwood

Vivienne Westwood
Vivienne Westwood | Zdroj: Shutterstock.com

Když partner Vivienne Westwood Malcolm McLaren začal v 70. letech řídit The Sex Pistols, udělala Vivienne to, co by udělala každá žena s módnímy nápady: Oblékla skupinu. V osmdesátých letech se její kariéra zvedla, když spolu s McLarenem začala uvádět oblečení a otvírat butiky. Ale svět ji vzal skutečně na vědomí až po 50. narozeninách, kdy vytvořila ikonickou krátkou objemnou sukni s názvem Mini- Crini. Teď, ve svých sedmdesátých letech, se Vivienne Westwood považuje za módní špičku.

Kariérní rada: Když objevíš svoji vášeň, drž se jí. Nezapomeň na své sny.

Pokračování 8 / 9

7. Julia Child

Je těžké uvěřit, že jedna z nejúspěšnějších televizních kuchařek a autorek v Americe do svých 36 let neuměla vařit. Ve skutečnosti chtěla jako mladá být spisovatelkou a údajně napsala hry a povídky, které předkládal The New Yorker, ale nikdy nebyly zveřejněny. Poté, co se přestěhovala do Francie v roce 1948, přijala sofistikovanou kuchyni země a ta změnila její postoj k vaření a stala se podkladem pro její knihu Mastering the Art of French Cooking. Její celosvětově známá kuchařka byla pět let nejprodávanějším titulem na světě. Ve věku 40 let se Julia stala televizní ikonou v televizním pořadu Francouzský šéfkuchař, který se vysílal na WGBH a poté byl rozšířen na 96 stanic.

Kariérní rada: Buďte zvědavé. Vaše nová vášeň by se mohla stát vaší novou kariérou.

Pokračování 9 / 9

8. Patricia Field

Patricia Field
Patricia Field | Zdroj: Shutterstock.com

Navzdory pozoruhodné kariéry stylistky v New Yorku nebyla Patricia Field známá, dokud neotevřela svůj boutique Greenwich Village, díky němuž se dostala až do filmu a televize. V roce 1995 se ve věku 54 let setkala s Sarah Jessicou Parker během natáčení Miami Rhapsody. Od tohoto setkání se její kariéra rozjela na plné obrátky. Začala spolupracovat na oblečení pro hlavní postavy ve filmu Sex and the City, který se stal jedním z nejznámějších televizních pořadů konce 90. let. Od té doby byla stylistka nominována na pět Emmys (z nichž jednu vyhrála) a dostala šest ocenění Costume Designers Guild Awards. Podílela se také na četných přehlídkách a filmech včetně Ugly Betty a Ďábel nosí Pradu.

Kariérní rada: Seznamujte se s lidmi a vytvářejte své sociální sítě. Nebojte se, že se někam nedostanete. Nikdy nevíte, koho potkáte.