Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

V hlavní roli rtěnka: Nebojte se křiklavých barev!

Připadají vám křiklavé rty vyzývavé? Se správným odstínem, lichotícím tónu pleti, se naopak stanou těmi nejpřitažlivějšími. 

Pokud máte před trendem, který se drží u moci už tolik sezon, stále respekt, doporučujeme vám tento postoj přehodnotit. Můžete přitom stokrát namítat, že s narůžovělým leskem se cítíte jistější nebo s transparentním balzámem komfortnější. Výrazná pusa, ať chcete, nebo ne, platí za vůbec nejvýraznější znak ženskosti. A jakmile s vámi dokonale souzní, mnohonásobně podtrhne vaši krásu a hlavně pozvedne sebevědomí.

Klasika a spol.

Oproti lesku je samozřejmě rtěnka v jisté nevýhodě, zejména při konzumaci jídla či pití, kdy je nutné ji více hlídat. Na druhou stranu zase tak rychle nezmizí a zpravidla ani nelepí. Možnosti výběru jsou neomezené. Od klasické rtěnky s přirozeným leskem se vývoj rozpřáhl k tónujícím, intenzivně pigmentovaným, se třpytem či matujícím efektem. Vybírat lze také z tekutých textur, ve fixu nebo třeba krémových v paletce. Vše je pouze otázkou priorit. Každé provedení má totiž svá malá pro i proti – ve smyslu praktičnosti nanášení, odolnosti.

Rtěnka Fenty Beauty by Rihanna, odstín Tiger Tini, prodává Sephora, 470 Kč
Rtěnka Fenty Beauty by Rihanna, odstín Tiger Tini, prodává Sephora, 470 Kč | Zdroj: archiv firem

Odvážný flirt

Matující rtěnka Joli Rouge Velvet, odstín 744V, Clarins, 640 Kč
Matující rtěnka Joli Rouge Velvet, odstín 744V, Clarins, 640 Kč | Zdroj: archiv firem

TIPY: Sytá, malinově růžová přihraje obličeji zářivější, dynamičtější a často i vizuálně mladší výraz. Naproti tomu velmi tmavá pusa z vás učiní ženu vampa – jen s tím rizikem, že v matném provedení může působit strašidelně a dokáže taky opticky ústa zmenšit. No a kupříkladu korálovou podle vizážistů nikdy nic nezkazíte. V kombinaci s broskvovou tvářenkou vyznívá velice příjemně.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: archiv firem

Přesné tahy

Máte vybráno? Pak můžeme přejít k nanášení. Pro všechny textury společně platí, že se nejprve zkoriguje okolí pusy korektorem, povrch rtů se připraví a vyhladí podkladovou bází a následně se vykreslí okraje konturou. Vytyčí se tím hranice, přes které se barva nebude rozpíjet. Navíc, bude-li tužka v odstínu rtěnky, je možné díky ní zároveň upravit tvar pusy. Pomocí štětečku či jiného zvoleného aplikátoru nanesete vrstvu barvy a necháte zaschnout. U klasické krémové rtěnky lze pro větší výdrž nátěr obtisknout do ubrousku, zlehka přepudrovat a vrstvičku zopakovat. Jestli ji na úplný závěr ještě opatrně vklepete prsty, jedině dobře!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: archiv firem

Škola triků

Nevlastníte-li matující rtěnku, ale přesto byste tento finiš ráda zkusila, použijte přes tu vaši pudrovou tvářenku. Optického zvětšení zase docílíte, když nad střed horního rtu nanesete trochu rozjasňovače nebo světlého třpytivého stínu. Pokud to výsledný efekt dovoluje, můžete v zájmu vizuálně větších úst aplikovat do středu rtů špetku transparentního lesku.

Pleťový rozjasňovač GOLD, Manufaktura, 249 Kč
Pleťový rozjasňovač GOLD, Manufaktura, 249 Kč | Zdroj: archiv firem