Ukázky jídel z krabičkové diety.

Ukázky jídel z krabičkové diety. Zdroj: Kateřina Horáková

Ukázky jídel z krabičkové diety.
Ukázky jídel z krabičkové diety.
Ukázky jídel z krabičkové diety.
Ukázky jídel z krabičkové diety.
Ukázky jídel z krabičkové diety.
14
Fotogalerie

Test krabičkové diety: Jak funguje a pomůže vám zhubnout?

Leden je tradičně spojen se snahou zhubnout a naskočit na vlnu zdravého životního stylu. Jednou z populárních cest, jak toho docílit, je krabičková dieta. Rozhodla jsem se tuto stále rozšířenější službu vyzkoušet. V tomto článku najdete moje postřehy a zkušenosti po měsíci „na krabičkách“.

Krabičková dieta svůj název získala podle toho, že při ní jíte jednotlivá jídla z krabiček, do nichž si je předem připravíte (nebo to někdo udělá za vás). Jejím principem tak je nejen kontrola počtu přijatých kalorií a maximální informovanost o tom, co jíte, ale také důraz na pravidelnou stravu. To všechno jsou věci důležité pro zdravý životní styl a mohou pomoci také s hubnutím.

TIP NA VIDEO: Odborník radí, jak si správně vypočítat ideální kalorický příjem

V hektické moderní době má tato dieta i praktický rozměr: ušetří spoustu času s každodenním vařením. I proto se objevuje stále více firem, které ji nabízejí. Zaujala vás tahle cesta, ale nevíte, jak si vybrat program vhodný pro vás? A chcete pomocí krabičkové diety zhubnout, nebo vám jde spíš o vyvážený jídelníček? Vyzkoušela jsem měsíc krabičkové diety a tohle jsou moje zkušenosti a poznatky.

Článek pokračuje na další straně. >>>

Pokračování 2 / 7

Jak vlastně správně hubnout?

Nejprve trocha nutné teorie. Pokud zvažujete krabičkovou dietu, pravděpodobně nejste spokojeni s tím, jak jíte, a troufnu si hádat, že se vám ani nelíbí číslo, které ukazuje váha. Touha zhubnout je patrně nejčastějším důvodem úprav v jídelníčku – a je jedno, jestli chcete shodit 30 kilo, nebo jen trochu zmenšit lockdownové špíčky.

Abyste zhubli, potřebujete hned na začátek znát dvě věci: první je hodnota vašeho bazálního metabolismu. Ta prozrazuje, kolik kalorií (tedy energie) vaše tělo potřebuje, aby se ráno vůbec probralo a v průběhu dne v něm fungovaly všechny orgány a procesy. Druhou pak je výpočet kalorického deficitu. Ten provedete buď pomocí jedné z mnoha on-line kalkulaček (výsledky ale budou pouze orientační), anebo vám jej přesně vypočítá výživový poradce. Hodnota, která vyjde, určuje počet kalorií, které byste za den (týden, měsíc) měli přijmout, aby byl tento příjem menší než výdej. Platí to samozřejmě i naopak: pokud toužíte po tom nabrat a vytvarovat svaly, váš příjem musí výdej přesahovat.

V obou případech je nutné vhodný jídelníček doplnit pravidelným pohybem, ideálně silovým tréninkem, při hubnutí se neztratí ani kardio. Jedině tak půjdou kila dolů, zároveň byste ale v kalorickém deficitu nikdy neměli přijímat méně kalorií, než jaká je hodnota vašeho bazálního metabolismu.

Pokračování 3 / 7

Úskalí výběru

Pro krabičkovou dietu jsem se rozhodla, protože jsem v posledním půlroce vůbec nestíhala vařit, ne tak, jak by mi vyhovovalo. Výsledkem byla nepravidelná strava, vynechávání jídel a pak večerní zahánění vlčího hladu pomocí Woltu a Dáme jídlo. Kvůli tomu jsem jednak přibrala tak, že už se mi to nelíbilo, a jednak jsem se vůbec necítila fit, což se projevovalo především neustále nafouklým břichem, překyseleným žaludkem a nedostatkem energie. Cílem tedy pro mě byl návrat k vyváženému jídelníčku, ale chtěla jsem také ušetřit za dovážená jídla a ideálně zase zhubnout to, co jsem nabrala.

Společností, které nabízejí krabičkovou dietu, je hrozně moc. Některé mají k dispozici velké množství programů, kde si navolíte přesný počet kalorií, počet jídel na den a můžete si vybrat, jestli chcete bezlepkový jídelníček, bezlaktózový jídelníček, low carb nebo low fat, s masem, bez masa, veganskou variantu a tak dále a tak dále. Protože nemám žádná dietní omezení, výběr konkrétní firmy se mi zdál téměř nemožný. Nakonec jsem zvolila společnost, která nabízené programy rozděluje pouze podle počtu kalorií, ale jinak do jídelníčku v přiměřeném množství zahrnuje všechno včetně mléčných výrobků, pečiva i přirozeně sladkých věcí. Zdálo se mi to nejvyváženější a navíc mi konkrétní firmu doporučili nezávisle na sobě dva známí.

Jeden z nich mi řekl, že ve výsledku je nabídka více méně podobná a je to stejně jenom o tom, kolik do toho člověk chce dát peněz. Cena krabičkové diety na měsíc se pohybuje mezi 8 a 15 tisíci korun včetně dopravy. V tomto ohledu platí, že zlatou střední cestou se nic nezkazí. Já si zvolila program v ceně 8600 korun na měsíc, protože jsem si řekla, že to nejdřív zkusím, a když mi krabičky budou vyhovovat, klidně si další měsíc připlatím.

Na tohle pozor: Všimla jsem si, že řada společností nabízejících krabičkovou dietu podle počtu obsažených kalorií své programy prezentuje pod lákavými hubnoucími hesly. To není nic překvapivého, ale může se stát, že si nalákáni líbivým výkřikem „Tento program je určen pro všechny, kdo chtějí zhubnout rychle!“ objednáte jídelníček, ve kterém bude až příliš málo kalorií. A to taky nefunguje: pokud vaše tělo nedostává energii, kterou potřebujete, ze všeho, co sníte, si dělá tukové zásoby, protože se bojí, že nebude mít palivo. Takže vám pak sice vylezou žebra, ale zase vám narostou stehna nebo zadek. Bez energie taky nic moc neucvičíte a budete pořád podráždění. Pokud se tedy ve výživě neorientujete a jste ve světě diet nováčky, platí dvojnásob, že si před objednáním krabiček musíte zjistit přesné hodnoty svého bazálního metabolismu a kalorického deficitu.

Pokračování 4 / 7

Jak to chutná?

První týden jsem z krabičkové diety byla nadšená, a to nejen díky nově nabytému sebevědomí, pramenícímu z pocitu, že se sebou něco dělám. Rozmanitý výběr jídel mě skoro až překvapil. Ryba třikrát týdně, naprosto perfektní saláty k odpolední svačině a důraz na dostatek bílkovin v každém jídle: přesně tak to má být! Nejvíce mě potěšilo, že snídaně téměř každý den nabídla něco trochu sladkého (většinou ovesnou nebo rýžovou kaši s ovocem) i něco trochu slaného (třeba kousek celozrnného pečiva s pomazánkou). Na snídaně si totiž dost potrpím. V galerii článku se můžete podívat na příklady konkrétních jídel, které krabičková dieta nabízí.

Co se týče kvality jídla, definovala bych ji po vzoru seriálu Černobyl slovy not great, not terrible. Pokrmy odpovídají nabídce poledního meníčka ze středně módního bistra ve čtvrti, kde je hodně kacelářských budov. Vypadá to hezky, jsou tam zajímavé suroviny i netradiční recepty a kombinace, ale že by šlo o gastronomické nebe, to se zase říct nedá.

Na co si dát pozor: Velkým úskalím krabičkové diety je samozřejmě to, že můžete často narazit na něco, co vám nechutná: typicky třeba mořské plody. To je samozřejmě problém, ale u některých firem je možnost vyplnit svoje chuťové preference při zadávání objednávky, případně je pak doladit telefonicky přes zákaznickou linku. Zpravidla se vám pokusí vyjít maximálně vstříc.

Pokračování 5 / 7

Nebude mě honit mlsná?

Když přejdete na jídelníček s menším počtem kalorií, než na jaký jste dosud byli zvyklí, první týden budete mít trochu hlad. Dlouhodobě byste ale hladovět neměli, takže pokud to tak je, přidejte kalorie. Taky vás asi bude trochu honit mslná, ale stejně jako u jakékoliv jiné diety musíte velkým hříchům odolat. Já měla první týden velkou chuť na sladké, vyřešila jsem to kostičkou vysokoprocentní kvalitní čokolády denně. Byla to taková malá odměna, a protože jsem věděla, že zbytek mého jídelníčku je zdravý, vyvážený a kaloricky v mezích, ani jsem z toho neměla výčitky. 60 kalorií, které taková kostička průměrně má, progres opravdu nenaruší a je to mnohem lepší než si striktně odpírat a pak se nafutrovat.

To se mi mimochodem stalo o víkendu po prvním týdnu krabičkové diety. Málokterá firma nabízí jídelníček na všech 7 dní v týdnu, většina jídla vozí jen na 5 dní v týdnu. Ta moje pokrývá 6 dní s tím, že zásobu krabiček kurýr dováží večer jednou za dva dny (v neděli, v úterý a ve čtvrtek). Když celý týden jíte spořádaně, je těžké nevyužít té prázdné neděle k hodování. Tyhle cheat days ale už moderní odborníci na zdravý lifestyle nedoporučují. A já mohu jen potvrdit. V neděli jsem si dopřála, ale už večer mi bylo šíleně těžko a měla jsem ze sebe špatný pocit.

Jak to vyřešit? Zkuste i o víkendu přemýšlet o tom, co jíte. Využijte času, který v týdnu nemáte, a uvařte si. Může to být podle vaší chuti, a přesto zdravé. Já jsem to s programem na 6 dní vyřešila tak, že si sobotní krabičky rozdělím do obou víkendových dnů a doplním je tím, na co mám chuť. V sobotu si zajdu na bohatý brunch a odpoledne si dám krabičkový oběd a svačinu. V neděli je pak krabičková snídaně, sváteční oběd a krabičková večeře. Kalorie při tom neřeším, a když mám hlad, dám si kus ovoce, zeleniny, jogurt s müsli nebo klidně i koláček.

Pokračování 6 / 7

Výhody a nevýhody krabiček

Po měsíci na krabičkách jsem maximálně spokojená a v programu budu pokračovat. Příští měsíc si ale vyberu program s nižším počtem kalorií a budu jídelníček doplňovat podle chuti čerstvým ovocem a zeleninou, možná si k tomu přidám i na vlákninu bohaté svačinky. To mi totiž v krabičkách nejvíc chybí; asi vůbec poprvé v životě se mi stalo, že jsem měla neskutečnou chuť na obyčejné jablko. Krabičky samozřejmě obsahují saláty a zeleninové přílohy, ale na můj vkus je to málo.

Co je pro mě jednoznačné plus, je ušetřený čas i fakt, že jsem naprosto vypustila z hlavy počítání kalorií. Vůbec se nezabývám tím, co a kolik toho budu jíst, stačí si to vzít z lednice. Nevýhodou krabiček je pak produkování obrovského množství plastového odpadu. A pro někoho jistě může být minusem i cena. V mém případě krabičková dieta mírně přesahuje můj bývalý měsíční rozpočet na jídlo. Beru to ale jako investici do sebe: těmi penězi navíc si kupuji volné hodiny, které nemusím trávit u plotny.

Hlavní potíž krabiček vidím v tom, že je člověk nemůže jíst věčně. Teď se mi líbí, že mi splasklo břicho, přestala jsem zadržovat vodu a váha po měsíci ukazuje o příjemná 3 kila méně. Příští měsíc přidám pohyb a počítám, že na jaře budu na své ideální váze. Ale co pak? Jídla v krabičkách se dost opakují, což mi osobně nevadí, ale také to nesnesu donekonečna. Pravděpodobně pak tedy asi změním dodavatele, nebo vymyslím nějaký kombinovaný režim, ve kterém spojím krabičky s vlastním vařením.

Pokračování 7 / 7

Sečteno a podtrženo

Krabičková dieta na objednávku je podle mě skvělé řešení pro vytížené jedince, kteří se orientují v základech zdravé výživy, chtějí být fit a stačí jim zhubnout pár kilo (nebo vůbec hubnout nechtějí). Nevím, jestli bych ji doporučila tomu, kdo chce nebo potřebuje zhubnout více než 10 kilogramů a na výraznější nabírání svalové hmoty se mi to taky nezdá ideální, nicméně nejsem odborník. V obou případech se stoprocentně vyplatí konzultace s výživovým poradcem.