Video placeholde

Dieta a cheat day: Jaké jsou klady a zápory plánovaného hřešení?

Cheat day neboli hřešící den se označuje čtyřiadvacet hodin, ve kterých hodíte za hlavu všechny zásady zdravé výživy a na chvíli si odpočinete od dietní stravy. Má smysl užít si občasnou pauzu od zdravé stravy a dopřát si čas od času pořádnou kalorickou nálož? Prozkoumali jsme klady a zápory plánovaného hřešení.

Původně tento koncept používali zejména kulturisté, kteří si občasnými dietními hříchy snažili udržet duševní rovnováhu, aby kvůli přísnému režimu neztratili motivaci.

Odborníci se v názorech na tento fenomén liší. Mezi obhájce hříšníků patří například trenér celebrit Harley Pasternak, který má pod svými ochrannými křídly i herečku Natalii Portman nebo zpěvačku Rihannu. Ale také další odborníci zastávají procentuální model 90/10, který hlásá, že pokud budete 90 % času dodržovat zdravou stravu, ve zbývajících 10 % můžete občas zhřešit (tento poměr se týká zejména lidí se sedavým zaměstnáním, aktivnější jedinci si mohou dovolit systém 80/20).

Upouštějte páru

Většina lidí dokáže pevně stanovený jídelníček dodržovat zhruba po dobu tří měsíců. Pak se obvykle dostaví spontánní únik od dietních pravidel, který se může snadno vymknout kontrole. Pokud si hřešení občas sami naplánujete, může vám to pomoci „upustit páru“ a vydržet u zdravého stravování mnohem déle. Občasné mlsání má podpůrný vliv nejen na psychiku, ale i na metabolismus. Předem naplánovaný kalorický „úlet“ totiž vaše tělo ubezpečí, že nejste vystaveni trvalému nedostatku potravy a není třeba si skladovat tukové zásoby.

Nezřízené hodování

Jedna kanadská studie došla k závěru, že čím přísnější dietní program se snažíte dodržovat, tím více toho pak během „hřešícího období“ spořádáte. Pokud máte sklon do sebe během dietní přestávky nekontrolovaně naházet mísu chipsů a tři dorty se šlehačkou, chyba možná nebude ani tak ve vás, jako spíš ve vašem každodenním jídelníčku. Je patrně až příliš nízkokalorický a vytváří ve vás určitý přetlak.

Mlsejte chytře

Při plánovaném hodování si dopřávejte přednostně jídla, která obsahují jak sacharidy, tak i bílkoviny, po nichž dochází k pomalejšímu uvolňování cukrů. Hřešte spíš v rámci oběda či večeře, než abyste si dopřávali celých 24 hodin. A mějte na paměti, že potraviny s vysokým obsahem cukru a tuku můžou zhoršit vaši koncentraci a vyvolat pocit únavy. Po „hříšném dni“ nebo opulentní večeři si na další den připravte jídelníček, který znovu nastartuje v těle ty správné mechanismy a vyrovná hladinu krevního cukru. Důležitá je zejména snídaně.

Plánujte s rozvahou

Své hříšné dny si naplánujte na období, kdy vás čekají nástrahy spojené s nějakou společenskou událostí. Díky tomu přežijete oslavu narozenin nebo pracovní párty bez výčitek svědomí. Uvolněnějšímu jídelníčku přizpůsobte i svůj cvičební program. Během hříšných dnů se ideálně vypravte do posilovny. Při posilování totiž vaše svaly hned využijí zkonzumovaný cukr a změní ho v energii místo toho, aby se proměnil v nevzhlednou pneumatiku kolem pasu.

Volno si tak dopřávejte jen výjimečně a neproměňujte ho v železný zvyk. Naučte se hýčkat i jinak než tabulkou čokolády nebo obrovskou porcí hranolků a místo zběsilého útoku na ledničku se objednejte ke kosmetičce nebo si zajděte do sauny. Článek vyšel ve speciálním vydání časopisu Dieta z názvem Sexy zadek