Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Skořicové šneky

Skořicové motance nebo šneky patří mezi osvědčenou klasiku, která svou vůní krásně dotvoří podzimní atmosféru. Zkuste tentokrát vyzkoušet lepkavou variantu s javorovým sirupem a ořechy. Jen dávejte pozor: Z talíře zmizí během pár sekund!

Ingredience:

Na těsto: 450 g hladké mouky, 1 vejce, 300 ml mléka, 50 g cukru, 60 g másla, 20 g droždí, 4 g soli

Na lepkavou polevu: 200 g cukru (ideálně hnědého), 120 g másla, 120 ml javorového sirupu, hrst vlašských ořechů nebo pekanů

Na skořicovou náplň: 150 g cukru, 45 g másla, 2 lžičky skořice

Na videorecept se podívejte zde:

Postup:

  1. K hladké mouce přidejte cukr a sůl. Promíchejte.

  2. Uprostřed mouky udělejte důlek, do něj nalijte polovinu mléka a rozdrobte droždí. Kvásek nechte 20 minut v klidu.

  3. Přilijte zbylé mléko. Přidejte vejce a rozpuštěné máslo.

  4. Vařečkou a následně rukou vypracujte pevné těsto. Vytvořte z něj bochánek a dejte ho do mísy. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte hodinu kynout.

  5. Na plotně v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte hnědý cukr a javorový sirup. Vše nechte kompletně rozpustit.

  6. Obdélníkovou formu vymažte máslem a vlijte do ní směs másla, cukru a javorového sirupu. Přidejte nalámané ořechy.

  7. Vyválejte těsto, celé ho pomažte rozpuštěným máslem a posypte cukrem smíchaným se skořicí. Nechte minutku odležet a poté těsto zamotejte do jedné dlouhé rolky. Tu poté rozkrájejte na jednotlivé šneky.

  8. Šneky vložte vedle sebe do připravené formy, přikryjte fólií a nechte 30 až 45 minut dokynout.

  9. Dejte péct do trouby na 170 °C na 35 až 45 minut.

  10. Po vychladnutí formu opatrně obraťte a šneky vyklopte tak, aby nahoře byla lepkavá vrstva. Jednotlivé kousky od sebe oddělte jako buchty a servírujte.

Dobrou chuť!