Skořicové šneky
Skořicové motance nebo šneky patří mezi osvědčenou klasiku, která svou vůní krásně dotvoří podzimní atmosféru. Zkuste tentokrát vyzkoušet lepkavou variantu s javorovým sirupem a ořechy. Jen dávejte pozor: Z talíře zmizí během pár sekund!
Ingredience:
Na těsto: 450 g hladké mouky, 1 vejce, 300 ml mléka, 50 g cukru, 60 g másla, 20 g droždí, 4 g soli
Na lepkavou polevu: 200 g cukru (ideálně hnědého), 120 g másla, 120 ml javorového sirupu, hrst vlašských ořechů nebo pekanů
Na skořicovou náplň: 150 g cukru, 45 g másla, 2 lžičky skořice
Na videorecept se podívejte zde:
Postup:
K hladké mouce přidejte cukr a sůl. Promíchejte.
Uprostřed mouky udělejte důlek, do něj nalijte polovinu mléka a rozdrobte droždí. Kvásek nechte 20 minut v klidu.
Přilijte zbylé mléko. Přidejte vejce a rozpuštěné máslo.
Vařečkou a následně rukou vypracujte pevné těsto. Vytvořte z něj bochánek a dejte ho do mísy. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte hodinu kynout.
Na plotně v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte hnědý cukr a javorový sirup. Vše nechte kompletně rozpustit.
Obdélníkovou formu vymažte máslem a vlijte do ní směs másla, cukru a javorového sirupu. Přidejte nalámané ořechy.
Vyválejte těsto, celé ho pomažte rozpuštěným máslem a posypte cukrem smíchaným se skořicí. Nechte minutku odležet a poté těsto zamotejte do jedné dlouhé rolky. Tu poté rozkrájejte na jednotlivé šneky.
Šneky vložte vedle sebe do připravené formy, přikryjte fólií a nechte 30 až 45 minut dokynout.
Dejte péct do trouby na 170 °C na 35 až 45 minut.
Po vychladnutí formu opatrně obraťte a šneky vyklopte tak, aby nahoře byla lepkavá vrstva. Jednotlivé kousky od sebe oddělte jako buchty a servírujte.
Dobrou chuť!