Lepší jste neměli! Upečte si dokonalé podzimní skořicové šneky

5. listopadu 2021 • 06:00
Skořicové sticky buns s ořechy a javorovým sirupem • Foto: iStock

Skořicové motance nebo šneci patří mezi osvědčenou sladkou klasiku. Místo těch s bílou polevou pojďte ale tentokrát vyzkoušet lepkavou variantu s javorovým sirupem a ořechy. Jen dávejte pozor: Přímo se po nich zapráší!

Ingredience:

Na těsto: 450 g hladké mouky, 1 vejce, 300 ml mléka, 50 g cukru, 60 g másla, 20 g droždí, 4 g soli

Na lepkavou polevu: 200 g cukru (ideálně hnědého), 120 g másla, 120 javorového sirupu, hrst vlašských ořechů nebo pekanů

Na skořicovou náplň: 150 g cukru, 45 g másla, 2 lžičky skořice

Postup:

1. K hladké mouce přidejte cukr a sůl. Promíchejte.

2. Uprostřed mouky udělejte důlek, do něj nalijte polovinu mléka a rozdrobte droždí. Kvásek nechte 20 minut v klidu.

3. Přilijte zbylé mléko. Přidejte vejce a rozpuštěné máslo.

4. Vařečkou a poté i rukou vypracujte pevné těsto. Vytvořte z něj bochánek a dejte ho do mísy zakryté potravinářskou fólií kynout na 60 minut.

5. Na plotně mezitím v rendlíku rozpusťte máslo, přidejte hnědý cukr a javorový sirup. Vše nechte kompletně rozpustit.

6. Obdélníkovou formu vymažte máslem a vlijte do ní směs másla, cukru a javorového sirupu. Přidejte nalámané ořechy.

7. Vyválejte těsto, celé ho pomažte rozpuštěným máslem a posypte cukrem smíchaným se skořicí. Nechte minutku odležet a poté těsto zamotejte do jedné dlouhé rolky. Tu poté rozkrájejte na jednotlivé šneky.

8. Šneky vložte vedle sebe do připravené formy, přikryjte fólií a nechte 30 až 45 minut dokynout.

9. Dejte péct do trouby na 170 °C na 35 až 45 minut.

10. Po vychladnutí formu opatrně obraťte a šneky vyklopte tak, aby nahoře byla lepkavá sladká vrstva. Jednotlivé kousky od sebe oddělte jako buchty a můžete servírovat.

Dobrou chuť!

Autor: redakce Ženy.cz
Jdi na homepage Zpět na začátek

Horoskopy