Video placeholde

Jóga podle osobnosti: Lektor radí, jak vybrat ten správný styl přímo pro vás

Jóga je nejoblíbenějším druhem body and mind cvičení, které protáhne i zpevní celé tělo. Víte ale, jak vybrat tu správnou přímo pro vás? A proč je dobré jógu kombinovat s otužováním? O tom jsme si povídali s předním českým lektorem Tomášem Strnadem.

Proč myslíte, že je jóga dnes tak populární? Co lidem dává?

Spokojený a vyrovnaný život, uvědomění a v neposlední řadě krásná těla a cool fotky na Instagram. (smích) Sociální média k popularitě jógy v této době hodně přispěla. I díky nim už není jen fyzickým cvičením, ale komplexním životním stylem.

TIP NA VIDEO: Podle lektora Tomáše Strnada je pro naše zdraví nejideálnější kombinace jógy a otužování

Video placeholde

Spousta lidí ale stále bere jógu jen jako jistý druh fitka…

Určité procento lidí tak opravdu začíná, ale negativně to nevnímám. Přijít k józe se dá i skrz zranění, kdy je cvičení výborným pomocníkem při rehabilitaci, anebo přes psychickou nepohodu. To pravé potěšení a kouzlo lidé objeví až později.

A to je tedy jaké?

Napojení se na sebe sama. Klid v mysli, respekt vůči sobě a okolí, šťastnější a spokojenější život. Alespoň já to tak vnímám.

Jóga je tedy i jakousi formou meditace?

Je to tak. Mnozí ji berou i jako takovou psychoterapii, kdy se během cvičení přenesou do přítomného okamžiku, zapřemýšlí nad problémem, uvolní ho a nechají ho jít. Nejde to ale hned. Člověk si na to musí přijít a především musí chtít.

Je jóga vhodná pro všechny?

Můj názor je, že ano. Jóga je tak rozmanitá a má tolik stylů, že si v ní každý najde to svoje. Například pro energické jedince je lepší dynamičtější vinyasa nebo ashtanga jóga, při kterých se hodně hýbe. Pomalejší jsou naopak hatha a jin jóga, u kterých se za hodinu projde pouze pět nebo šest pozic a člověk se u nich vyklidní. Nezbytným doplňkem je pak pro vrcholové či velmi aktivní sportovce, kdy jóga uvolní napětí ve svalech a zlepší mobilitu a flexibilitu pohybu.

Co vás osobně přivedlo k józe? Přece jen ji společnost stále vnímá jako spíš holčičí záležitost.

Žil jsem na Novém Zélandu a jógu tam tenkrát cvičil úplně každý. Dřív jsem tančil breakdance, a protože se rád učím novým věcem, řekl jsem si, že to taky zkusím. Byla to vlastně jen taková výzva, hec, ale na první lekci jsem se do ní zamiloval. Fascinovalo mě, jak je člověk schopen napojit se na své tělo. To mě přesvědčilo o tom, že se v józe chci posouvat dál a dál.

Dokonce jste se odjel vzdělávat do Indie…

Ano. Zamířil jsem na sever, kam sahají veškeré kořeny jógy, a absolvoval kurz lektora jógy. Byl jsem tam asi měsíc a do jógy se zamiloval podruhé. Dnes se jí věnuju sedm let, z toho pět let jako lektor. První rok jsem učil na Novém Zélandu, aktuálně působím v Praze.

Co vás přimělo vrátit se do Česka?

V jednu chvíli jsem zkrátka ucítil, že potřebuju změnu. Byla to pro mě výzva nejen z toho důvodu, že jsem se stěhoval do rušného města, ale především že jsem se musel naučit vést lekce v češtině. Do té doby jsem jógu učil jen v angličtině a neznal správné české výrazy. Nicméně si to tak nějak hezky sedlo a vznikla kolem mě moc příjemná komunita lidí.

Lekce vedete v Prague Yoga Collective. Chodí si s vámi zacvičit spíš holky, anebo kluci?

Žen je většina, ale mám velkou radost, že se vše mění a přibývá i mužů. Myslím, že je to způsobeno i tím, že na sociálních sítích ukazuju, že jóga není jen nějaké protahování. Navíc se chlapi cítí komfortněji a méně se stydí, když cvičí s chlapem.

Jak člověk pozná, že mu instruktor jógy sedí? A jak moc je to důležité?

Důležité je to velmi. Proto by měl každý zpočátku vystřídat různé lektory i různé styly, aby objevil, jaký přístup mu vyhovuje a rezonuje s jeho duší. Jen tak je možné jógou začít skutečně žít.

Jak často by se jóga měla cvičit?

Podle pocitu. Pokud si o ni tělo řekne, tak mu ji dopřát. U mě je to skoro každý den. Každopádně, i kdyby člověk začal půlhodinou dvakrát týdně, obrovsky ho to posune.

jóga
jóga | Zdroj: Instagram @tomash_strnad

Mnozí cvičení kombinují s otužováním. Proč?

Otužování je takový malý zázrak, který sice ze startu není kdovíjak příjemný, ale ve finále stojí za to. Člověka zocelí vůči chladu – sám na sobě pociťuju, že se v zimě nemusím tolik oblékat, prostě je mi teplo – dále se znatelně posiluje imunita, zlepšuje kvalita kůže, regenerují svaly… Navíc je to výborná forma meditace.

Jak nejlépe začít, aby to tolik „nebolelo“?

Začínat by se mělo samozřejmě postupně. Takže ledovými sprchami, kde má voda kolem 15 °C. Pokud ale člověk po čase cítí, že zvládne víc, může se zkusit namočit do rybníka nebo řeky. Pro tělo to bude samozřejmě ze začátku šok a bude chtít okamžitě ven, je ale nutné zachovat klid a zhluboka dýchat. Dobré je vydržet alespoň třicet vteřin, s pravidelným otužováním i déle. Fajn je i nějaký parťák pro vzájemné hecování.

A do vody skočit ráno, nebo večer?

Určitě ráno, protože se může stát, že to s otužováním přeženeme, prochladneme a po zbytek dne nám bude zima. Během běžných denních aktivit se pak tělo zahřeje snáz než večer, kdy už je režim většinou poklidnější.

A nějaká rada na závěr, kde najít tu správnou motivaci ke cvičení či novým výzvám?

Myslím, že obecná rada neexistuje, jelikož na každého funguje něco jiného. Sám za sebe ale cítím, že bychom se měli zaměřit na psychické zdraví a uvolnění stresu z doby, v níž aktuálně žijeme. Pohyb by pro nás proto měl být jakýmsi ventilem a zábavou. Nesmíme zapomínat žít.