...

... Zdroj: istock.com

Terapie lesem: Co je šinrin-joku a proč je právě teď dobré ho praktikovat?

Všichni víme, že pobyt v přírodě má relaxační účinky nebo že dokáže naopak povzbudit skleslou mysl. Vůně stromů, slunce, zpěv ptáků, to vše má na naše nitro blahodárné účinky. Pokud chodíte do přírody rádi, můžete její účinky ještě znásobit. Využijte staré japonské umění šinrin-joku.

Přes 50 000 generací lidstva žilo v úzkém kontaktu s přírodou. V posledních staletích se ale toto přirozené prostředí dramaticky mění. Jak uvádí časopis Time.com, nikdy jsme nežili tak odděleně. Předpokládá se, že do roku 2050 bude 66 % světové populace žít ve městech. Podle studie sponzorované Agenturou pro ochranu životního prostředí tráví průměrný Američan 93 % svého času někde ve vnitřních prostorách.

Každá chvíle se počítá

Dobrou zprávou však je, že i malé množství času v přírodě může mít dopad na naše zdraví. Ale pozor, nemluvíme o běhání v lese, chození na túry s přáteli nebo jízdě na kole. Takové aktivity jsou samozřejmě také dobré pro tělo i mysl, spíše, než prožitek, ale přinášejí zážitek. A příroda zde funguje jako kulisa.

Japonské šinrin-joku naopak učí, jak se s přírodou opět spojit. „Šinrin“ znamená v japonštině les a „joku“ je koupel, doslova jde tedy o koupel v lese. Koupel, kterou vnímáte všemi svými smysly. Kdy se nesoustředíte na cíl, kam jdete, nebo na to, co říká váš kamarád, ani se nijak vědomě nekocháte panoramaty nebo nefotíte každou krásu na Instagram a nepostujete ji s hashtagy #relax, #beauty, #nature.

Blahodárný vliv přírody potvrdil i nedávný výzkum Lékařské fakulty University of Exeter. Lidé, kteří trávili čas venku, byli častěji v životě spokojenější a zdravější. Což není žádné překvapení, ukázalo se ale, že stačí 120 minut týdně. „Co nás ale opravdu ohromilo, bylo to, že stejné výsledky se potvrdily u různých skupin,“ uvedl doktor Mathew White z University of Exeter, který studii vedl. Dvě hodiny týdně mají tedy stejně pozitivní vliv na zdraví jak u mladých lidí, tak u seniorů, jak u obyvatel měst, tak u lidí z venkova. Stejné účinky mají u bohatých i chudých a přináší benefity i pacientům s chronickými onemocněními a postižením, uvedl lékař.

Doktor White usuzuje, že klíčové mohly být chvíle klidu, které člověk dopřeje své mysli. „Většina lidí je vystavena neustálému tlaku z mnoha stran. V přírodě máte možnost ze svého běžného prostředí vystoupit, můžete zažít ticho a zklidnit mysl. To má relaxační účinek a pomůže vám to zpracovávat důležité věci.“

Jak na to

A to je přesně to, co nabízí japonská terapie lesem. Jak ji přesně provádět? Důležité je v první řadě vymezit si na nic čas. Zkuste si najít příjemné místo, v této době je také více než důležité se teple obléci. Vypněte telefon a eliminujte vše, co by vás rušilo. A pak se uvolněte a zapojte všechny smysly. Vnímejte teplo či chlad, čerstvý vzduch, který vám prochází až do plic. Vnímejte vůně, světlo, barvy a i to, na čem sedíte nebo po jakém terénu pomalu jdete.

Dívejte se kolem sebe, vnímejte, co cítíte, ale nehodnoťte to. Neposuzujte, zda je to vysoké, pěkné, zda se vám to líbí, nebo ne. Přírody se také můžete dotýkat – bosýma nohama, můžete hladit kameny nebo stromy. Můžete sedět na místě, můžete jít pomalou chůzí. Není žádný jediný správný způsob, jak lesní terapii provádět. Dělejte to, co je vám příjemné.

Samozřejmě není jednoduché vnímat jen přírodu a zbavit se myšlenek z „běžného“ světa. Ale i to je součástí celé terapie – uvědomit si, že teď myslím na něco jiného, co není tady a teď, a vrátit se svou myslí zase do přítomného okamžiku.

K terapii lesem nepotřebujete nějaké obrovské množství času a vlastně dokonce ani les. Takto si můžete posedět v klidnější části parku nebo na zahradě, kdekoliv budete moci zůstat chvíli v klidu. Už pouhých dvacet minut dokáže zpomalit srdeční tep a snížit hladinu stresových hormonů. Terapie lesem je tedy obzvlášť v těchto dnech dostupná a účinná metoda, jak bojovat s úzkostí nebo strachem ze současné nejisté situace.