Video placeholde

Absolutní vrchol haute couture: Nevěsta na koni a Demi Moore na molu

Co sledovat po netflixovém hitu Bridgerton? Co třeba projít si kolekce z uplynulého týdne haute couture? Neděláme si legraci, takovou vydatnou porci romantiky, překrásných šatů a vznešených běloušů jen tak někde neuvidíte. 

„The night we met I knew I needed you so...“ Tahle slova z písničky Be My Baby od The Ronettes bezesporu znáte, zaznívají totiž na začátku Hříšného tance. A přesně na tahle slova, avšak v podání Lindy Ronstadt, vykročily modelky v houfu po schodech pařížského Grand Palais, kde se tradičně konala další přehlídka módního domu Chanel, tentokrát v rámci týdne módy haute couture jaro/léto 2021.

Bez nákupčích, novinářů a influencerů, jen za přítomnosti několika letitých múz a ambasadorek značky – Penélope Cruz, Marion Cotillard, Vanessy Paradis s dcerou Lily-Rose Depp nebo Caroline de Maigret. Rozsazené mezi mnoha prázdnými židlemi působily poněkud opuštěně, ale jen do chvíle, než modelky v rámci secvičené choreografie začaly usedat mezi ně, aby na závěr společně aplaudovaly nevěstě Chanel přijíždějící na koni, oděné tentokrát do kabátových saténových šatů s perlovou výšivkou ve tvaru motýlů. Půvabná, nekomplikovaná, jarně laděná scenerie připomínající zahradní party musí nutně zaujmout i ty, co se o haute couture běžně nezajímají.

Chanel
Chanel | Zdroj: Profimedia.cz

Nemá smysl se tu rozepisovat o jednotlivých modelech kolekce nebo kolekcí dalších módních domů, některé si ostatně můžete prohlédnout ve videu a ve fotogalerii. Letošní ročník haute couture je mimořádný tím, že celý probíhá jen on-line, a tím se podivně přibližuje i nám, lidem, kteří si nikdy na tak skvostné látky ani nesáhnou, natož aby si takové šaty mohli koupit (těch, kteří si je dovolit mohou, jsou ostatně na světě jen asi čtyři tisíce). Přesto však letošní přehlídky, obzvlášť ty zfilmované, stojí za to vidět.

Dior haute couture
Dior haute couture | Zdroj: Profimedia.cz

Chanel, Dior, Valentino, ale i Schiaparelli nebo Fendi. Pět pilířů letošního týdne vysoké krejčoviny, které vzbuzovaly největší očekávání. První trojice už ze své tradice a podstaty, další dva, protože do jejich křesla v nedávné době usedla nová krev – věhlas Schiaparelli pozvedá třiatřicetiletý rodák z Texasu Daniel Roseberry, který pro Lady Gaga ušil inaugurační róbu s tepanou broží ve tvaru holubice. Podobné zlaté doplňky se silnou symbolikou opanovaly i jeho první haute couture kolekci.

Schiaparelli haute couture
Schiaparelli haute couture | Zdroj: Profimedia.cz

A novou kapitolu Fendi otevírá Kim Jones, sedmačtyřicetiletý absolvent věhlasné Central Saint Martins. Ten v roli uměleckého ředitele dámské divize střídá Silvii Fendi, vnučku zakladatelky Adele Casagrande a designérku slavné baguette bag. Zkušenosti má nemalé, třeba z pánské divize Louis Vuitton nebo Dior, jejímž uměleckým šéfem zůstal nadále.

A protože Kim Jones je nejen Londýňan, ale také velký přítel Kate Moss a Naomi Campbell, nemohly legendární supermodelky na jeho první haute couture přehlídce chybět. A překvapivě je (kromě Katiny dcery Lily Rose nebo další slavné britské modelky Cary Delevingne) doplnila i Christy Turlington, která přehlídková mola opustila v pětadvaceti a od té doby předváděla jen jednou pro Marca Jacobse. Nejzajímavější hvězdou (a doslova hollywoodskou) byla ovšem Demi Moore.

Demi Moore na přehlídce Fendi Haute Couture
Demi Moore na přehlídce Fendi Haute Couture | Zdroj: Profimedia.cz

Lehce dekadentní kolekce inspirovaná uměleckou skupinou Bloomsbury Club, tedy absolventů Cambridge kolem Virginie Woolf a její sestry, malířky Vanessy Bell, vdechla italské módní značce ten správný mix historizující a současné elegance. Modelky a modelové (video z přehlídky najdete na Instagramu @fendi) obcházejí labyrint skleněných zdí, které dohromady tvoří logo módního domu. Postupně všichni zastavují ve svém vlastním výklenku, tak příznačně izolovaní od ostatních. Protože ano, haute couture modely si možná mohou dovolit jen čtyři tisíce lidí na světě, ale tahle podívaná byla stvořena pro nás všechny bez rozdílu.

Nejkrásnější a nejzajímavější modely z týdne haute couture najdete ve fotogalerii.