.

. Zdroj: iStock.com

Co o vás prozrazuje váš binec? Nostalgii, prokrastinaci i strach řešit problémy

Nepořádek, který zahlcuje naše skříně, půdy a garáže, nám nejen překáží, ale zatěžuje nás i na duši. Chcete se ho letos doopravdy zbavit?

Přecpaná skříň

VÁŠ PROBLÉM: NOSTALGIE

Šatník přeplněný oblečením, které už dávno nenosíte, může znamenat, že teskníte po svém „fantazijním já“, po době, kdy jste byla mladší, hubenější nebo šťastnější. Syslit si ve skříni oblečení z té doby vytváří iluzi, že se do oněch časů můžete kdykoli vrátit. Je také možné, že vaše „fantazijní já“ dělá věci, které jste ve skutečnosti nikdy nedělala, žije životním stylem, kterým jste nikdy nežila – ale stále po tom toužíte. Takže si třeba pořizujete párty šaty, přestože téměř nechodíte na večírky, anebo přechováváte ve skříni černý kožený křivák, protože se vám líbí svoboda a volnost, kterou symbolizuje. Váš přecpaný šatník tak prostě může znamenat, že si schováváte kostýmy pro „role“, které byste si přála v životě hrát, ale z nějakého důvodu nepřicházejí.

Co se s tím dá dělat? Zeptejte se sama sebe, jak můžete do svého života vrátit pocity a zážitky, které pro vás šaty symbolizují. Kerri Richardson, autorka knihy What Your Clutter Is Trying to Tell You, navrhuje, abyste si z šatníku vybrala pět kousků, které jste na sobě neměla víc než půl roku a přemýšlejte o tom, co pro vás vlastně představují. „Možná se můžete zbavit starých džín, které jsou vám už malé, ale naplánovat si výlet s kamarádkami, se kterými jste v těch džínách kdysi zažívala holčičí dobrodružství.“

Článek pokračuje na dalších kapitolách. >>>

Článek vyšel v únorovém čísle časopisu Moje psychologie. Aktuálně je na stáncích dubnové číslo s Bárou Nesvadbovou na titulce. Objednat si ho můžete i přes www.ikiosek.cz.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie

Pokračování 2 / 6

Nepořádek na psacím stole

VÁŠ PROBLÉM: PROKRASTINACE

Stůl, na kterém jedna hromada papírů přetéká do druhé, na kterém se řadí hned několik nedopitých hrnků s kávou, časopisů se založenými články, rozpadajících se šanonů, a na kterém vám trvá několik minut, než najdete jediný potřebný papír, může být velmi dobrým odrazem vaší mysli. Chaos a zmatek, v němž nedokážete určit své priority, posiluje vaši úzkost a ta přispívá k další prokrastinaci, tedy odkládání úkolů. A ve vaší hlavě to vypadá podobně jako na psacím stole zavaleném hromadami papírů.

Jak tomu čelit? Začněte tím, že si uklidíte psací stůl. A to nikoli tak, že hromady papírů přesunete do šuplíků, ale skutečně je roztřídíte a ty, které už ničemu neslouží, vyhodíte. Výsledek tak bude dvojí: zaprvé čistá pracovní deska, zadruhé seznam úkolů, které na vás čekají v nejbližších dnech. Uvidíte, že rázem budete mít v hlavě jasněji a svým pracovním záležitostem budete čelit s větší odvahou. Udělat si pořádek okolo sebe znamená udělat si pořádek i v sobě. V tomto případě to platí na sto procent!

Pokračování 3 / 6

Garáž plná harampádí

VÁŠ PROBLÉM: NEŘEŠENÍ PROBLÉMŮ

Porouchané kolo, které čeká na opravu. Polička, kterou jste se rozhodli natřít, ale ještě jste se k tomu nedostala. Rozbitá sekačka na trávu. Krabice s nápisem „různé“, které jste od stěhování ještě neotevřela a vlastně si už ani pořádně nepamatujete, co v nich je. Přeplněná garáž svědčí o tom, že nemáte energii řešit obtížné problémy. Možná jich máte tolik, že si prostě nedokážete představit, že se jich někdy zbavíte, což vás už předem ochromuje. Přitom je možné, že to, co schováváte v garáži, ve skutečnosti už dávno nepotřebujete.

Jak začít? Kerri Richardson navrhuje pustit se do toho s pomocí takzvané techniky Pomodoro, která spočívá v tom, že si nastavíte pětadvacetiminutový interval, během něhož neustanete v práci na zadaném úkolu. (Technika dostala název podle kuchyňské minutky ve tvaru rajčete, kterou kdysi používal její autor.) Po uplynutí pětadvaceti minut si dáte pětiminutovou přestávku a jedete znovu. Po čtyřech cyklech pak následuje delší pauza.

Pokračování 4 / 6

Půda plná starých krámů

VÁŠ PROBLÉM: POCIT VINY

Na půdě se často schovávají naše pouta k minulosti. Vyřezávaná skříň z babiččina starého bytu, která se vám vlastně nikdy moc nelíbila (a navíc je uvnitř divně cítit), ale nezbavíte se jí, protože… Proč vlastně? Protože by se na vás dávno zemřelá babička zlobila? Anebo proto, že vás mrzí, že jste babičku v posledních letech málo navštěvovala? Anebo tohle kolo, které jste si přála od Ježíška, dostala jste ho a vlastně jste na něm nikdy moc nejezdila. Nebo šicí stroj, který jste dostala od pratety a nikdy jste se doopravdy nenaučila s ním pracovat. Každá z těch věcí má nějakou emocionální hodnotu. Otázka je, zda je nutné kvůli tomu onu věc uchovávat.

Jak to zjistíte? Existuje celkem jednoduchý recept. Pokud jste za posledních, řekněme pět let ani jednu neměla potřebu danou věc vyndat a třeba se na ni jenom podívat, asi není nutné ji skladovat na půdě nebo ve sklepě. Je-li pro vás těžké vyhazovat rodinné památky, takže vaše půda nebo sklep jsou nacpané krabicemi plnými starých věcí, jste nejspíš typem člověka, pro kterého vzpomínky hodně znamenají. A možná se obáváte, že zbavit se těch věcí by znamenalo zároveň přijít i o ty vzpomínky. Mějte ale na paměti, že neexistuje spolehlivější trezor, než je vaše vlastní srdce. Můžete hýčkat své vzpomínky, ale váš dům nemusí vypadat jako skladiště.

Pokračování 5 / 6

Přeplněná knihovna

VÁŠ PROBLÉM: UPÍNÁTE SE NA MINULOST

Ano, dobře víme, že vyhazovat knihy je ještě o něco obtížnější, než vyhazovat staré oblečení nebo nábytek. Většina z nás má zafixováno, že knihy se nevyhazují. To ale neznamená, že do smrti musíte ve své knihovně přechovávat manuály k dávno neexistujícím počítačům, prastaré učebnice nebo braky, které jste si koupila na čtení do čekárny na nádraží.

Co s tím? Knihy můžete rozdávat, odnést do místního antikvariátu nebo do veřejné knihovny. A další papírové knihy si pořizujte s rozmyslem: Opravdu si zaslouží místo ve vaší knihovně? Nestačilo by zrovna tuhle knihu si přečíst jen v elektronické podobě?

Pokračování 6 / 6

Chaos na nočním stolku

VÁŠ PROBLÉM: ROZTĚKANOST

Lidé, kteří si rádi čtou v posteli, takže je jejich noční stolek zavalený knihami a časopisy (a také ohryzky jablek, hrnky od čaje a posmrkanými kapesníky), bývají bystří a zvědaví, často doslova hladoví po informacích. Nepořádek v blízkosti místa, kde spíte, ale může zvyšovat hladiny vašich stresových hormonů a skutečně škodit kvalitě vašeho spánku. Kromě toho může přemíra věcí na stolku značit přepracovanou a roztěkanou mysl.

Proč se do toho dát: Úklid ložnice vám přinese lepší spánek i klid do duše.

Přecpaná spižírna nebo kuchyňská skříňka

VÁŠ PROBLÉM: BOJÍTE SE NEDOSTATKU

Vaše rodina je pro vás na prvním místě a kuchyň je srdcem vašeho domu. Proto také svou spíž neustále plníte dalšími a dalšími sklenicemi domácí marmelády, medu, naložených papriček nebo balíčky sušenek, pytli brambor a bedničkami jablek. Ale všechno to hromadění zásob může znamenat, že se někde hluboko uvnitř obáváte nedostatku nebo toho, že se vaše rodina rozprchne. Syslování zásob vás uklidňuje.

Tip na změnu: Zkuste si někdy místo zavařování dalšího ovoce prostě jenom sednout se svými blízkými ke stolu a naslouchat jim.