...

... Zdroj: iStock.com

Hubněte podle Marie Kondo: Tohle udělejte v kuchyni a kila půjdou dolů

Hubnutí začíná v hlavě, tam je důležité správně nastavit motivaci. A pak také pomůže uspořádat si svůj životní prostor tak, aby váš záměr podpořil. Co to zkusit podle Marie Kondo? Úklidová guru přináší zajímavé tipy, jak vám pořádek v kuchyni pomůže ke zdravějšímu stravování a tím i ke snížení váhy!

O Marii Kondo a její knize Zázračný úklid jste jistě slyšeli. Pořádek a prostor doma vám pomůže udělat si pořádek i v životě. Inventura domácnosti má blahodárné účinky na vaši duši i tělo. Když se zbavíte věcí, které vám nepřinášejí radost doma, získáte nový prostor pro štěstí i ve svém životě.

Ale teď trochu vědeckých poznatků. Ve studii publikované v časopise Environment and Behavior vědci sledovali, jak a co sní ženy poté, co vstoupí do kuchyně. Kuchyně byly rozděleny na dvě kategorie: uspořádané a neuspořádané.

Pořádek dělá přátele i lepší postavu

Výsledky ukázaly, že vstupujete-li do uspořádané čisté kuchyně, je zdravé i vaše stravování. Naopak kuchyně plná chaosu se odrazí i na vaší nezdravé stravě. Dalším sledovaným ukazatelem byla míra stresu, kterou jednotlivé ženy prožívaly. Pokud je člověk rozhozený, v kuchyni plné nepořádku je jednodušší do sebe začít házet jakékoliv potraviny bez zábran.

Jak si tedy uspořádat kuchyň, aby vás motivovala k tomu žít zdravěji? Zkuste to podle Marie:

Pokračování 2 / 6

1. Provětrejte spíž

...
... | Zdroj: iStock.com

Začněte tím, že vyndáte všechno, co najdete ve spíži. Skutečně všechno. Pak berte každou věc kousek po kousku a přemýšlejte o ní. Nepokládejte si však otázku: „Mám to ráda, nebo ne?“ Ptejte se: „Zlepší tato potravina mé zdraví? Jak?“ Pokud je odpověď na druhou otázku „ne“ nebo nevíte, pryč s tím. Potraviny pochopitelně nemusíte vyhazovat. Míst, kam je můžete darovat nebo vyměnit, najdete spoustu.

Po důkladném přebrání spíže srovnejte a uložte zbylé potraviny podle druhů (konzervy, přísady na pečení, luštěniny, koření atd.). Už při přípravě prvního vaření uvidíte rozdíl.

Pokračování 3 / 6

2. Prázdná kuchyňská linka

Kuchyň
Kuchyň | Zdroj: shutterstock.com

Jedním z nejlepších způsobů, jak si uhlídat příjmem kalorií, je mít prázdnou kuchyňskou linku. Opravdu prázdnou. I toustovač a mixér by měly být uloženy ve skříňce, aby vás nelákaly k tomu si "udělat něco menšího". Jedinou výjimkou je mísa čerstvého ovoce. Studie z roku 2015 potvrdila předpoklad, že lidé, kteří mají na kuchyňských linkách vystavené potraviny, hlavně ty nezdravé, váží podstatně více než ti, kteří mají na očích jen ovoce. Tady pochopitelně není jasné, co je důsledek a co příčina, každopádně je jasné, že co oči nevidí, po tom tolik nebažíte. Prázdná kuchyňská linka vás také může přimět častěji doma vařit. Jak? Třeba už tím, že můžete s vařením začít hned a nemusíte si nejprve udělat místo.

Pokračování 4 / 6

3. Provětrejte ledničku

...
... | Zdroj: Shutterstock.com

Spíž už jste zvládli a teď hurá na ledničku. Všechno vyndejte a pak probírejte kousek po kousku se stejnou otázkou: „Jak to prospěje mému zdraví?“ Neidentifikované zmrazené předměty, které se schovávají na dně mrazáku, vyhoďte. Potraviny rozdělte podle druhů a uložte. Ke každé potravině musíte mít pohodlný přístup.

Pokračování 5 / 6

4. Nakupujte chytře

Před nákupem si ujasněte, co chcete vařit a udělejte si nákupní seznam.
Před nákupem si ujasněte, co chcete vařit a udělejte si nákupní seznam. | Zdroj: Shutterstock

Spíž i lednici doplňujte sofistikovaně. Než vyrazíte na nákup, sepište si doma seznam. Nakoupíte pak to, co skutečně potřebujete, a ne to, co zrovna vidíte. Nezapomeňte, že většina masa a sýrů vydrží týden a že zkazit se mohou i zmražené potraviny. V mrazáku by nemělo být nic déle než rok.

Mimochodem – takovou inventuru si zaslouží i kuchyňské skříňky. Jsou skvělé odkladiště pro věci, které nechcete mít na očích a zároveň nechcete vyhodit. Proberte je také: Plastové nádobí, které se "jednou bude hodit". Víčka a dózy, které k sobě nepasují. Sklenice od okurek, protože jste jednou chtěla zavařovat. Vyhoďte, darujte. Prostor v kuchyni se vyčistí a uvidíte, že se změní i vaše nálada a motivace k tomu jíst čistě.

Pokračování 6 / 6

5. Jídlo je rituál

večeře
večeře | Zdroj: iStock

Když se jí, tak se jí. Mozek si to chce také užít. Marie Kondo doporučuje dodržovat při jídle klasické zásady. Jídlo je na stole, kolem kterého se sedí, nikam se neodbíhá, netelefonuje, nesleduje se televize. Dodržování takového jídelního rituálu vás snáze přiměje o jídle přemýšlet. Co jíte, jak jíte a uvidíte, že se také na jídlo začnete víc těšit. Budete jíst pomaleji a mozek navíc dostane včas signál, že jste sytí, a sníte toho mnohem méně. Tohle funguje zaručeně.

A pokud byste chtěli podle Marie Kondo letos zkusit i jarní úklid, podívejte se sem: