...

... Zdroj: istock.com

Potraviny, které pomohou s hubnutím? Máte je v lednici!

Snažíte se dostat do formy? Pak vedle cvičení nezapomeňte také na jídelníček. Ten by měl obsahovat dostatečné množství bílkovin a také potraviny, které vám dodají dostatek energie a přispějí ke svalové regeneraci. Zapomeňte na to, že nejlepší jsou potraviny s nejnižším počtem kalorií! S hubnutím vám pomohou i správné tuky a třeba i kakao!

Vaše tělo vždy ocení kvalitní čerstvé potraviny, to je jasné. U některých vás ale možná překvapí, že právě ony vám mohou pomoci zhubnout nebo zlepšit výkon. Které to jsou?

Mléko

Mléko vám pomůže nejen s hydratací, ale obsahuje i bílkoviny, které pomáhají svalům regenerovat. Mléčný cukr laktóza vám navíc dodá energii a doplníte i zásoby vápníku pro silné a zdravé kosti.

Sklenice teplého mléka před spaním vám, díky tryptofanu, pomůže usnout a pomalu vstřebatelná bílkovina kasein se postará o kvalitní svalový odpočinek.

Fitness benefity:

Čokoládové mléko používají už dlouhá léta vytrvalostní sportovci. Obsahuje totiž dvě základní složky, které potřebujete po cvičení. Sacharidy, které dodávají energii, a bílkoviny, jež přispívají k opravě svalů. Mnohem zdravější verze je však mléko v kombinaci s ovocem, a tak si po tréninku nezapomeňte udělat zdravý ovocný milkshake.

Čtěte dál!

Pokračování 2 / 8

Brokolice a další zelená zelenina

...
... | Zdroj: istock.com

Brokolice, kadeřávek, špenát a listová zelenina patří mezi nejvýživnější potraviny, které si můžete v supermarketu koupit. Jsou zdrojem antioxidantů, které bojují proti volným radikálům, vlákniny pro snadnější trávení, a zejména vitaminů a minerálů. Obsažená kyselina listová posiluje funkci srdečního svalu a ženám pomáhá k otěhotnění.

Fitness benefity:

Rostlinná strava, ke které patří brokolice a kadeřávek, nabízí dostatečnou dávku vápníku, a tak může být vhodnou alternativou mléčných výrobků. Zejména pro vytrvalostní sportovce, ale i velké milovníky běhu je nezbytné dodržovat doporučenou denní dávku vápníku, která činí osm set miligramů, jelikož jim jinak hrozí riziko únavových zlomenin.

Pokračování 3 / 8

Batáty

...
... | Zdroj: istock.com

Vařené, šťouchané nebo pečené si můžete připravit nejen klasické brambory, ale i batáty. Jejich využití v kuchyni je všestranné a jsou nesmírně zdravé. Pomáhají v boji proti nejrůznějším nemocem, a to díky vysokému obsahu betakarotenu, železa, vitaminu C a vlákniny.

Fitness benefity:

Batáty zařazujte nejlépe jako předtréninkové jídlo, a to dvě až tři hodiny před sportovním výkonem. Jako zdroj komplexních sacharidů vám budou doplňovat energii v průběhu aktivity a vysoký obsah draslíku vám pomůže odvrátit případné svalové křeče.

Pokračování 4 / 8

Sušené ovoce

...
... | Zdroj: istock.com

Sušené ovoce má vysoký obsah přírodních cukrů, a je tak koncentrovaným zdrojem sacharidů. Velice rychle vám doplní chybějící energii. Najdete v něm ale i spoustu vlákniny, draslíku, fytonutrientů, vitaminů a minerálů.

Fitness benefity:

Pokud se chystáte na sportovní závod, jakým je např. maraton, energetické gely vám mohou žaludek podráždit, a tak raději sáhněte po sušeném ovoci, které má přirozeně vysoký glykemický index. Jednu až dvě porce (tj. např. tři sušené fíky) si dejte před samotným závodem a další dvě až tři porce si dávejte v průběhu běhu, nejlépe co hodinu.

Pokračování 5 / 8

Rajčata

...
... | Zdroj: istock.com

Vedle toho, že jsou rajčata nabitá vitaminem C, obsahují také silný antioxidant zvaný lykopen, který jim dodává sytou červenou barvu. Tato mocná živina získala na popularitě zejména u mužů, a to v boji proti rakovině prostaty.

Fitness benefity:

Rajčata vám ale pomohou i s hubnutím. Mají totiž pozitivní vliv na hormon leptin, který reguluje chuť k jídlu a snižuje pocity hladu.

Pokračování 6 / 8

Banány

...
... | Zdroj: istock.com

Banány jsou skvělé fitness jídlo. Proč? Jelikož jsou ideální k přenosu, měkké na žvýkání a ještě obsahují spoustu živin. Vedle vysokého obsahu draslíku přijmete i notnou dávku vitaminů C, B6, dále manganu, hořčíku, vlákniny a antioxidantů.

Fitness benefity:

Ačkoli oproti jiným druhům ovoce jsou banány kaloričtější, během nebo po tréninku jejich vyšší množství sacharidů oceníte. Velice snadno jimi doplníte cukry, které jste během cvičení vyčerpali.

Pokračování 7 / 8

Losos

...
... | Zdroj: istock.com

Losos je hodnotným zdrojem omega-3 mastných kyselin, o kterých je známo, že udržují vaše srdce v kondici a pomáhají snižovat riziko poškození mozku a následné ztráty paměti.

Fitness benefity:

Po cvičení zakládejte svá jídla na kvalitních bílkovinách, které napomáhají k budování svalů i k regeneraci. Vedle libového masa a vajec můžete sáhnout i po rybách, jako je právě losos.

Pokračování 8 / 8

Kakao

...
... | Zdroj: istock.com

Kakao je nutričně bohatá potravina, která obsahuje hořčík, antioxidanty i aminokyseliny. Chcete-li získat jeho plný účinek, pak preferujte jeho nejryzejší podobu. Kakaové boby nebo kvalitní (raw) prášek můžete snadno zařadit do svého jídelníčku, např. do jogurtu s ovocem a zdravým domácím müsli.

Fitness benefity:

Na cvičení oceníte, vedle formování postavy, i to, že si díky němu budete moci i trochu zahřešit. Stále ale sahejte po těch nejkvalitnějších surovinách, jakou je např. hořká vysokoprocentní čokoláda, která obsahuje oproti dortíku mnohem méně cukru. Vybírejte nejlépe čokolády se sedmdesáti a více procenty kakaa.