Lívance trochu jinak: Vyzkoušejte je z batát a se slaninou!
Máte rádi lívance? Pak byste rozhodně měli vyzkoušet jejich slanou podobu! Kombinace sladkého javorového sirupu a vypečené slaniny je možná nezvyklá, ale prudce návyková!
BATÁTOVÉ LÍVANCE SE SLANINOU, JAVOROVÝM SIRUPEM A OŘECHY
4 porce
Příprava: 30 minut
Suroviny: 2 středně velké batáty, 100 g špaldové mouky, 2 vejce, 50 ml mléka, 1 lžička prášku do pečiva, olej na smažení, 50 g anglické slaniny a 1 hrst ořechů (vlašské, lískové, mandle)
Postup:
1. Batáty oloupejte a uvařte doměkka. Důkladně slijte vodu a s batáty v hrnci třeste, aby odešlo co nejvíce páry. K rozmačkaným batátům přidejte mouku, vejce, prášek do pečiva a mléko. Vymíchejte hustší těsto. Na rozpálenou pánev s trochou oleje nanášejte lžící těsto a lívance opékejte z obou stran dozlatova.
2. Na plech vyložený pečicím papírem naskládejte proužky slaniny a pečte je v troubě předehřáté na 200 °C dokřupava. Na pánvi nasucho opražte ořechy.
3. Lívance podávejte přelité javorovým sirupem a posypané kousky vypečené slaniny a nasekanými ořechy.