.

. Zdroj: Profimedia.cz

Party styl princezny Diany: 10 slavnostních šatů, které kopírujeme i dnes!

Říká se, že aby se mohl vrátit nějaký módní trend, musí uplynout alespoň dvacet let – aby jedna generace stihla dospět a přišla druhá, která si na něj už nepamatuje. Před jednadvaceti lety zahynula princezna Diana. A není náhodou, že právě v těchto letech kulminuje popularita jejího módního stylu. 

Já sama si osobnost princezny Diany pamatuju z dětství a na den, kdy zemřela, snad v životě nezapomenu. Její styl mi byl ale vždy vzdálený, a když jsem dospívala nebo studovala na vysoké, byly její módní kreace z osmdesátých let vysloveně out.

Pak se ovšem tato dekáda začala pokradmu do módy vracet a dnes spolu s devadesátkami zcela ovládá současné trendy. A protože v kategorii streetwearu nebo ležérní módy už slavilo comeback snad vše, co mohlo, přišla nyní logicky na řadu slavnostnější kategorie odívání.

Ve stylu princezny

Party šaty se letos nesou na vlně sametu, metalického třpytu i třpytivých flitrů. K tomu princeznovsky nabírané rukávy a dokonce i princeznovsky snížený pas! Památné večerní šaty princezny Diany najednou vůbec nepůsobí jak z jiného století, naopak. Člověk musí uznat, že je opravdovou nesmrtelnou ikonou. Tady máte několik důkazů.

Šaty princezny Diany, které nás inspirují i dnes, si prohlédněte v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 11

Černo-bílá

Šaty sešité z černého a bílého hedvábí navrhla pro Dianu její oblíbená návrhářka Catherine Walker. Může se to zdát příliš, ale právě tento color-block se letos objevil třeba na přehlídce Givenchy nebo v kolekci americké značky Staud, která je hodně populární mezi módními ikonami.

Šaty princezny Diany
Šaty princezny Diany | Zdroj: Profimedia.cz

Staud
Staud | Zdroj: Archiv firem

Pokračování 3 / 11

Typická princezna

Princezna Diana v šatech typicky princeznovského střihu – nabírané balonové rukávy a snížený pas s kanýrem. Tyto prvky se nyní vracejí i do součsných střihů. V kolekci dánské návrhářky Stine Goya jsme objevili i šaty s velmi podobným zdobením.

Šaty princezny Diany
Šaty princezny Diany | Zdroj: Profimedia.cz

Stine Goya
Stine Goya | Zdroj: Net-a-Porter.com

Pokračování 4 / 11

Metalický lesk

Na premiéru nové bondovky v roce 1985 oblékla princezna Diana dlouhé metalické šaty z plisované látky, které měly navíc na zádech sexy prostřih. Byly z dílny designéra Bruce Oldfielda.

Šaty princezny Diany
Šaty princezny Diany | Zdroj: Profimedia.cz

Zara, 1299 Kč
Zara, 1299 Kč | Zdroj: Archiv firem

Pokračování 5 / 11

Koketní mašle

Další odvážná róba s výstřihem na zádech. Sametové šaty s koketní mašlí na zadní části navrhla Catherine Walker, která stojí i za dalšími ikonickými sametovými róbami princezny Diany.

Šaty princezny Diany
Šaty princezny Diany | Zdroj: Profimedia.cz

Gucci
Gucci | Zdroj: Net-a-Porter.com

Pokračování 6 / 11

Pocta Grace Kelly

Na filmový festival v Cannes v roce 1987 oblékla Diana blankytnou šifonovou róbu návrhářky Catherine Walker. Ta byla poctou Grace Kelly, která podobné šaty oblékla v Hitchcockově filmu Chyťte zloděje. Prvek řasení na prsou, který svého vrcholu oblíbenosti dosáhl v devadesátkách, se opět nenápadně vrací. My ho našli v kolekci oblíbené losangelské značky Staud.

Princezna Diana na premíéře nové bondovky v roce 1987
Princezna Diana na premíéře nové bondovky v roce 1987 | Zdroj: Profimedia.cz

Staud, 147 $, Staud.clothing
Staud, 147 $, Staud.clothing | Zdroj: Archiv firem

Pokračování 7 / 11

Flitry & rozparek

Smaragdově zelené flitry a nabírané rukávy – další památná róba z dílny Catherine Walker, která by obstála i dnes (včetně odvážného rozparku).

Šaty princezny Diany
Šaty princezny Diany | Zdroj: Profimedia.cz

Magda Butrym
Magda Butrym | Zdroj: Archiv firem

Pokračování 8 / 11

Disco osmdesátky

Červená róba návrháře Bruce Oldfielda, která díky zlatému prošívání dostávala až ohnivý šmrnc. Z dnešního pohledu hodně odvážné a dobové, ale střih vršku v rámci současné disco retro vlny probleskuje i v kolekcích současných značek.

Šaty princezny Diany
Šaty princezny Diany | Zdroj: Profimedia.cz

Iro
Iro | Zdroj: Archiv firem

Pokračování 9 / 11

Důstojný samet

Samet a odhalená ramena, netradiční spojení, které evokuje módu za časů gotiky. K tomu dlouhá vlečka a temně fialová barva. Velmi důstojný model, který Diana oblékla při královské návštěvě Portugalska v roce 1987. V rámci současného comebacku sametu se i tento střih dá najít v aktuálních kolekcích.

Sametové šaty s odhalenými rameny Catherine Walker oblékla Diana při návštěvě Portugalska v roce 1987
Sametové šaty s odhalenými rameny Catherine Walker oblékla Diana při návštěvě Portugalska v roce 1987 | Zdroj: Profimedia.cz

Reserved
Reserved | Zdroj: Archiv firem

Pokračování 10 / 11

Červená klasika

Vysloveně nadčasový šmrnc mají Dianiny červené šaty od Bruce Oldfielda, které oblékla při státní návštěvě Austrálie. Kdyby dnes tytéž oblékla vévodkyně Kate nebo Meghan, nikdo by se nad tím nepozastavil. Mají totiž dokonale nadčasový střih, který jen jemně akcentuje ramena a současně ho odlehčuje tříčtvrteční délka rukávů.

Princezna Diana během státní návštěvy Austrálie (1985)
Princezna Diana během státní návštěvy Austrálie (1985) | Zdroj: Profimedia.cz

Deitas
Deitas | Zdroj: Archiv firem

Pokračování 11 / 11

Tanec s Travoltou

Královská návštěva Diany a Charlese v Bílém domě v roce 1985 má jeden památný moment – princezna Diana si střihla tanec s Johnem Travoltou. Hlavní roli tehdy sehrála tmavě modrá sametová róba od Victora Edelsteina, která díky svému střihu snad nikdy z módy ani nevyšla.

Ikonické šaty Victora Edelsteina, ve kterých Diana tančila s Johnem Travoltou (1985)
Ikonické šaty Victora Edelsteina, ve kterých Diana tančila s Johnem Travoltou (1985) | Zdroj: Profimedia.cz

.
. | Zdroj: Archiv firem