Rozjasňující samoopalovací tělové mléko 7v1 Skin So Soft Satin Glow, Avon, 229 Kč

Rozjasňující samoopalovací tělové mléko 7v1 Skin So Soft Satin Glow, Avon, 229 Kč Zdroj: archiv firem

Tělový peeling Gently Exfoliating Body Scrub „Lavender“, Kiehl’s, 990 Kč
Opalování
Samoopalovací olej Marula, SPF 50, Vita Liberata, 1190 Kč
Sprchový olej The Ritual of Sakura Shower Oil, Rituals, 250 Kč
Samoopalovací gel na obličej Réponse Soleil Self-Tanning Gel, Matis Paris, 980 Kč
10
Fotogalerie

Opalování bez rizika. Použijte "slunce v kelímku"

Do léta sice ještě pár měsíců zbývá, neznamená to ale, že byste si musela odpírat přitažlivě snědý nádech kůže. Stačí vám k tomu volný večer, trocha trpělivosti a dobře vybrané „slunce v kelímku“.

Fingované opálení sice vyžaduje určité vstupní úsilí, ovšem ve srovnání se skutečnými UV paprsky nebo i jinou náhražkou – například solárium – mají samoopalovací přípravky už jen samé přednosti. Jednak jsou absolutně neškodné, jednak přinášejí velmi rychlé výsledky a koneckonců jako spása fungují i pro ty jedince, kteří mají z grilování v solárku fóbii a pod zářící oblohu by se stejně nemohli položit kvůli sluneční alergii... S pomocí samoopalováků zkrátka nikdy nic neriskujete (snad jenom nedokonalý výsledek při porušení některého z pravidel níže). Jedinou jejich nevýhodou je, že neposkytují některé prospěšné účinky, které jsou součástí opravdového slunění, tedy tvorbu vitaminu D či příliv endorfinů.

Pokračování 2 / 5

Ten správný

Možná víte, že v této oblasti máte na výběr z řady přípravků. A to nejen s různými benefity, jako jsou třpytky, postupné tónování, zpevňující účinky apod., ale i s rozdílnými konzistencemi (olej, pěna, mléko, gel...) a cílovou partií – obličej vs. tělo. Pro všechny samoopalováky však shodně platí jedna kuriozita: Chcete-li pod umělým bronzem skrýt jizvy nebo strie, vždy zůstanou světlejší než okolní barva kůže. Naproti tomu všelijaká zanícení a pupínky se touto cestou ještě více ztmaví.

Pokračování 3 / 5

Pracovní řád

Aby celá procedura dopadla co nejpřesvědčivěji, neobejde se bez několika přípravných kroků. Nechcete-li vypadat jako mapa světa se spoustou tmavých ostrůvků, začněte důkladným peelingem. S větším důrazem se přitom zaměřte na zvláště hrubá místa – lokty, kolena, paty. Díky tomu docílíte ideálního a dlouhodobějšího sjednocení. Zbytky gomáže následně smyjte ve sprše a po ní se pečlivě osušte, protože kapky nebo vlhká pokožka mohou zapříčinit nerovnoměrný efekt. Na perfektně zbroušenou a vyhlazenou kůži ještě naneste a nechte dostatečně vstřebat výživný krém. Ne všechny samoopalovací přípravky jsou totiž vybavené potřebnou hydratační péčí.

Pokračování 4 / 5

Aby bylo intenzivní

Fázi nejobávanější si můžete usnadnit tím, že si pořídíte přípravek s postupným tónováním nebo smícháte samoopalovák s hydratačním krémem (obojí by mělo mít pokud možno stejnou texturu). Opálení sice nebude tak intenzivní, ale zase budete mít větší jistotu, že vás nečeká žádná zásadní nehoda. S „opalováním“ se každopádně doporučuje začít od nohou a pokračovat vzhůru, což dává smysl, protože rolovat se s opáleným vrškem těla ke kotníkům přece jen zavání komplikacemi. U těžko dostupných partií ideálně povolejte ještě další pár rukou.

Varování: Pokud jste samoopalovák neaplikovala pomocí speciálních rukavic nebo houbičky na make-up, jděte si, nejlépe hned po nanesení přípravku, umýt ruce – nejen dlaně, ale i prostory mezi prsty. Jinak zhnědnou stejně jako tělo, resp. mnohonásobně víc. Pro jistotu si připravte ještě kartáček, popřípadě tříminutovou odbarvující citronovou lázeň.

Pokračování 5 / 5

Osvědčené rady

Bronzující seanci načasujte, v zájmu jednotného odstínu pokožky, zhruba dvě hodiny před večerkou. Zapovězeno máte také zhruba na šest hodin sprchování, větší pocení a na hodinu poprášení parfémem.

Zhnědnutí očekávejte za hodinu až tři. Podobně individuální je i trvanlivost bronzu, čtyři dny jsou minimum, týden maximum.

Okolí kotníků, paty, uši, hranu dolní čelisti a vlasovou konturu se vyplatí dodatečně jemně přetřít ubrouskem.