Christian Dior, 1947

Christian Dior, 1947 Zdroj: Profimedia.cz

Dior miloval květiny, a tak v hojném počtu nesměly chybět ani na jeho přehlídkách
Christian Dior, 1947
Christian Dior, 1947
Christian Dior, 1947
Christian Dior, 1947
10
Fotogalerie

Móda, ze které žijeme dodnes. Po Balenciagovi má minisérii i jeho rival Christian Dior

12. února 1947 se odehrála módní přehlídka, která naprosto zvrátila směr, kudy se po válce ubírala ženská móda. Svou první kolekci totiž představil Christian Dior, tehdy už dvaačtyřicetiletý návrhář. A byl to úspěch, který do historie vstoupil jako New Look. Nyní se můžeme těšit na stejnojmenný seriál. Kdo v něm ztvární slavné návrháře a jaký je vůbec příběh nejslavnější módní siluety historie?

V lednu měla na Disney+ premiéru minisérie o Balenciagovi, 14. února se na Apple TV+ dočká vlastního pořadu také návrhář Christian Dior – jeho o deset let mladší módní rival. Minisérie The New Look, nazvaná podle Diorovy slavné siluety, která definovala poválečnou módu, bude mít deset dílů a vedle Bena Mendelsohna v ústřední roli uvidíme třeba Juliette Binoche, která ztvární Diorovu další velkou dobovou konkurenci – Coco Chanel. Designérově oblíbené sestře Catherine propůjčila tvář Maisie Williams a hvězdný ansámbl doplňuje John Malkovich, jenž hraje couturiéra Luciena Lelonga

TIP NA VIDEO: Připomeňte si historii malých černých šatů

Silueta New Look, která předloni oslavila 75. výročí, se do historie zapsala i díky legendární šéfredaktorce Harper's BazaaruCarmel Snow. Právě tento pojem si zapsala do svých poznámek, když zhlédla prezentaci první kolekce Christiana Diora. Ta se konala dopoledne a dychtivé novinářky a zákaznice ve frontě před salonem na Avenue Montaigne neodradil ani fakt, že venku bylo minus pět stupňů. Zato uvnitř to vřelo. V 09:59 květinami vyzdobenou místností svižně prošel muž, který vzhledem trochu připomínal Hitchcocka, a mezi hosty rozestřel vůni, kterou pro něj namixoval významný parfumér Paul Vacher. Jmenovala se Miss Dior a tím mužem byl pochopitelně sám monsieur Dior, který se za pár okamžiků měl stát hvězdou.

Christian Dior, 1947
Christian Dior, 1947 | Zdroj: Profimedia.cz

Dva roky po válce se Paříž vzpamatovávala z německé okupace a toužila žít znovu naplno. Christian Dior byl tím, kdo jí na poli módy vdechl nové sebevědomí a na další dekádu určil směr, kudy se bude ženská móda ubírat. Směr haute couture, vytříbeného luxusu a elegantních ženských siluet se zvýrazněným pasem a dlouhými bohatými sukněmi s vyztuženými spodničkami, na něž bylo potřeba až čtrnáct metrů látky.

Dior miloval květiny, a tak v hojném počtu nesměly chybět ani na jeho přehlídkách
Dior miloval květiny, a tak v hojném počtu nesměly chybět ani na jeho přehlídkách | Zdroj: Profimedia.cz

Coco Chanel zuřila a spolu s ní i feministky. Volnost a praktičnost, které pro ženy vydupala v předválečných letech, se s únorovou přehlídkou rozplynuly. „Dior ženy neobléká, on je čalouní,“ pronesla tehdy na jeho adresu pro ni typicky sarkastickou poznámku. Nadšený nebyl ani Cristóbal Balenciaga, který tou dobou v Paříži působil už deset let a v Diorovi mu vyrostla příliš velká konkurence (byť zdravá, protože ho motivovala hledat jiné střihy).

Ať už se nám New Look jeví jako nadčasová elegance, která Paříž postavila na nohy a učinila z ní centrum haute couture, anebo naopak regresivní oděv, jenž vrátil ženy o čtyřicet let zpět do doby svazujících siluet z období Belle Époque, nelze mu upřít, že šlo o prvotřídní práci. Ikonou stylu New Look se stal zejména kostýmek zvaný The Bar Suit – výrazně projmuté krémové sako s oblými rameny a plisovaná černá sukně ke kotníkům.

Byl doslova rebelsky opulentní v porovnání s osvobozujícími, avšak „krabicovými“ střihy, které letěly do té doby. Byl prostě krásný! A budil i nenávist. Zdokumentovány jsou případy, kdy ženy ze staré školy, které byly zvyklé vyspravit každou díru na oblečení, plivaly na modelky pózující v Dioru, protože se jim New Look zdál jako bezohledná marnotratnost. Bohatá klientela lačnící po luxusu a bezpodmínečné eleganci však byla nadšená. Značku Dior si samozřejmě okamžitě oblíbil i Hollywood, prezidentské manželky včetně Evity Perón nebo budoucí královna Alžběta II. a její sestra, princezna Margaret.

Christian Dior, 1947
Christian Dior, 1947 | Zdroj: Profimedia.cz