Grafika: Kristýna Dobeš Moučková

Grafika: Kristýna Dobeš Moučková Zdroj: iStock.com

Grafika: Kristýna Dobeš Moučková
Čistící a zjemňující emulze pro normální a suchou pokožku, CeraVe, 269 Kč, notino.cz
Sprchový gel s Tea Tree oil, Australian Bodycare, 499 Kč
Exfoliační tělový balzám s kyselinou salicylovou, Paula's Choice, 320 Kč, cosibella.cz
Sprchový gel s AHA kyselinami, Revolution Skincare, 286 Kč, notino.cz
13
Fotogalerie

Období odhalených paží jako postrach: Jak zmírnit projevy akné na těle?

Pupínky, jizvičky a bolavá zarudlá místa. Akné na obličeji už dávno není nic, za co byste se museli stydět. Pokud se ale objeví na zádech, hrudníku, ramenou či pozadí, mění se v tabu, které nás omezuje v mezilidském vystupování i v tom, jak se oblékáme. Není proto žádným překvapením, že téma akné na těle rezonuje hlavně během léta, kdy odhalujeme nejvíc kůže. Existuje způsob, jak zmírnit jeho projevy nebo jak se pupínků zbavit úplně?

Když se před rokem prohnala Instagramem fotka Rihanny v zeleném topu, spustila se oslavná smršť. Tato pro mnohé dokonalá žena ukázala, že má na zádech pupínky a jizvy po akné, a rozhodně si na sebe nevzala oblečení, které by je mělo jakkoliv zakrývat. Barbadoská zpěvačka tímto krokem získala plusové body a my se zase jednou mohli radovat, že to, s čím se dosud spousta lidí potýkala se studem a v tajnosti, začíná společnost konečně přijímat jako běžný projev kůže.

TIP NA VIDEO: Jak zatočit s akné? Tady je sedm osvědčených rad

Video placeholde

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Už několik let mluví některé celebrity a influenceři o svých problémech s akné a jako důkaz přikládají své fotky bez make-upu. Ve většině případů ale šlo jen o pupínky na obličeji, případně na krku. A tak jsme i přes tyto tendence na sociálních sítích nadále v médiích sledovali záplavu dokonalé kůže známých osobností ve slavnostních róbách a říkali si, že akné jinde než na tváři neexistuje. A pokud ano, tak by se rozhodně nemělo dávat na odiv.

I proto byly loňské snímky Rihanny tak cenné. Otevřely totiž diskuzi, že akné se skutečně neomezuje jen na obličej, ale mnozí se s ním potýkají i na jiných částech těla, což stále vede ke stigmatizaci, snižování sebevědomí a neustálé potřebě se během parného léta zahalovat. Co kdyby někdo spatřil mé pupínky ve výstřihu, na ramenou či zádech? Budou si o mně ostatní myslet, že o sebe dostatečně nepečuju a mám špatné hygienické návyky? Takové otázky v hlavě občas naskočily asi každému, kdo s pupínky na těle bojuje.

Naštěstí se doba skutečně mění, a tak se k přiznávání pravé kůže (doslova) přidává stále více lidí, kteří na pupínky po těle nijak zvlášť neupozorňují, zbytečně k nim nevytvářejí samostatné příspěvky na sítích a jednoduše je berou jako svou přirozenost. Převést toto přirozené sebevědomí do každodenní praxe je ale běh na dlouho trať a často vyžaduje celkovou změnu mindsetu, kdy si uvědomíme, že naše hodnota se rozhodně neodvíjí od toho, zda bojujeme s akné, či nikoliv.

Jak zmírnit projevy akné na těle?

Přijmutí své kůže je jedna věc, nemění ovšem nic na faktu, že akné po těle je pro spoustu lidí nepříjemné a rádi by stav své kůže zlepšili. Na úvod je dobré si připomenout, že příčiny pupínků se u každého liší a nelze se omezit na jedno zázračné doporučení, díky kterému za pár týdnů bude vaše kůže jako dětská prdelka. Existuje ale několik drobných změn a návyků, které mohou zmírnit rašení nových pupínků, případně zamezí ucpávání pórů.

Akné na zádech, stejně jako kdekoli jinde na těle, v první řadě ovlivňují hormony a genetika. Když k tomu přičteme ještě pot a podráždění kůže vinou umělých materiálů a upnutého oblečení, nelze se divit, že se pupínky začnou rojit.

Klíč k lepšímu stavu kůže se samozřejmě může skrývat v kosmetických produktech, které používáme. Voňavé sprchové gely sice znějí lákavě, ve skutečnosti ale akné ještě zhorší. Vyhněte se také hutným tělovým máslům a krémům. A až si budete mýt vlasy, dbejte na to, abyste si ze zad a všech dalších částí těla s pupínky důkladně opláchli všechny zbytky šamponu a kondicionéru, které též napomáhají ucpávání pórů.

A jak by měla vypadat pravidelná tělová skincare rutina, která vám pupínky může zredukovat? Dvakrát až třikrát týdně používejte cleanser s kyselinou salicylovou (SA), která pokožku vyčistí a zjemní. Produkt nechte působit tři až pět minut, aby se dostal hlouběji do kožních vrstev, a poté jej opláchněte. Každý den v týdnu používejte také sprchový gel s tea tree olejem, který má antibakteriální účinky. Ve dny, kdy aplikujete cleanser s SA, na vlhkou pokožku ještě aplikujte hydratační krém s AHA kyselinami. Během ostatních dnů vám postačí běžný hydratační krém bez parfemace.

Návod na tělovou skincare rutinu pro aknózní pokožku najdete ve videu od skandinávské beauty influencerky Caroline Hannibal:

Zlepšení stavu lze ale docílit i pomocí návyků mimo koupelnu. Pokud chodíte běhat nebo navštěvujete fitko, běžte se po fyzické aktivitě ihned osprchovat. Bakteriím, které způsobují pupínky, se totiž nejlépe daří na zpocené pokožce. Důkladně se umyjte a rozhodně nezůstávejte v mokrém déle, než je nutné. Také se zkuste vyvarovat nošení upnutého oblečení, které je vyrobené z umělých vláken. Pokud máte citlivou pokožku, podráždíte si ji téměř instantně.

A v neposlední řadě – zkuste si akné neškrábat a uhříky nemačkejte. Špatné „vypreparování“ často vede ke vzniku dalších ložisek, ale také jizev a drobných skvrn, kterých se zbavujete podstatně hůře než pupínků samotných. Jde sice o základní, ale zároveň také o nejsložitější část celého procesu. Za nípáním totiž často mohou stát mnohem hlubší pohnutky než jen chuť dostat z pokožky vše, co do ní podle vás nepatří. Ostatně o dermatilománii si můžete přečíst samostatný článek.

Které produkty vám pomohou zmírnit projevy akné na těle? Podívejte se do galerie.

Grafika: Kristýna Dobeš Moučková
Grafika: Kristýna Dobeš Moučková | Zdroj: iStock.com
Čistící a zjemňující emulze pro normální a suchou pokožku, CeraVe, 269 Kč, notino.cz
Čistící a zjemňující emulze pro normální a suchou pokožku, CeraVe, 269 Kč, notino.cz | Zdroj: archiv firem
Sprchový gel s Tea Tree oil, Australian Bodycare, 499 Kč
Sprchový gel s Tea Tree oil, Australian Bodycare, 499 Kč | Zdroj: notino.cz
Exfoliační tělový balzám s kyselinou salicylovou, Paula's Choice, 320 Kč, cosibella.cz
Exfoliační tělový balzám s kyselinou salicylovou, Paula's Choice, 320 Kč, cosibella.cz | Zdroj: Profimedia.cz
Sprchový gel s AHA kyselinami, Revolution Skincare, 286 Kč, notino.cz
Sprchový gel s AHA kyselinami, Revolution Skincare, 286 Kč, notino.cz | Zdroj: archiv firem
Čistící mycí Kostka Sébium, Bioderma, 199 Kč, notino.cz
Čistící mycí Kostka Sébium, Bioderma, 199 Kč, notino.cz | Zdroj: archiv firem
Pěnový cleanser s benzoyl peroxidem, PanOxyl, 379 Kč, iherb.com
Pěnový cleanser s benzoyl peroxidem, PanOxyl, 379 Kč, iherb.com | Zdroj: Profimedia.cz
Hydratační mléko na tělo a obličej pro suchou až velmi suchou pokožku, CeraVe, 319 Kč, notino.cz
Hydratační mléko na tělo a obličej pro suchou až velmi suchou pokožku, CeraVe, 319 Kč, notino.cz | Zdroj: archiv firem
Čisticí gel pro problematickou pokožku těla, Some By Mi, 533 Kč, makeup.cz
Čisticí gel pro problematickou pokožku těla, Some By Mi, 533 Kč, makeup.cz | Zdroj: Profimedia.cz
Hydratační a zjemňující balzám na tělo, Revolution Skincare, 369 Kč, notino.cz
Hydratační a zjemňující balzám na tělo, Revolution Skincare, 369 Kč, notino.cz | Zdroj: archiv firem
Vyživující tělové mléko pro suchou pokožku, Australian Bodycare, 515 Kč
Vyživující tělové mléko pro suchou pokožku, Australian Bodycare, 515 Kč | Zdroj: notino.cz
Tělové mléko T.L.C Glycolic Body Lotion, Drunk Elephant, 650 Kč, sephora.cz
Tělové mléko T.L.C Glycolic Body Lotion, Drunk Elephant, 650 Kč, sephora.cz | Zdroj: archiv firem
Tělové mýdlo A.H.A. Botanical Body Soap, Mario Badescu, 249 Kč, douglas.cz
Tělové mýdlo A.H.A. Botanical Body Soap, Mario Badescu, 249 Kč, douglas.cz | Zdroj: archiv firem