...

... Zdroj: iStock.com

Co jíst večer, abyste neměli hlad v noci a zároveň nepřibrali

Možná se vám to také stává – přes den se držíte, ale jakmile z vás večer opadne denní shon a stres, máte chuť k jídlu. A když si dopřejete vydatnou večeři, máte trochu výčitky, že na noc byste neměla... a ke všemu vás vzbudí v noci prázdný žaludek a obří chuť na něco sladkého nebo nezdravého. Jak se tomu vyhnout?

Pokud se nechcete v noci budit hladem, začněte se správnou strategií už ráno. Ona to nakonec není žádná věda, stačí se jen dobře nasnídat a naobědvat, to případně doplnit dietními svačinkami a nenechávat si tu největší porci na večer. Nejen, že se vám po velké večeři bude špatně usínat. Váš spánek bude ještě ke všemu méně kvalitní, a pokud navíc večeře nebude vyvážená, bude vám vaše tělo brzy signalizovat hlad.

Nehladovte

Možná jíte málo. Na vyvážený jídelníček je důležité myslet už od rána. Nesnažte se hladovět s tím, že to večer nějak překonáte nebo zaspíte. Většinou ne, a pokud své tělo nějak ošálíte a nenajíte se, hladové tělo se vám „odmění“ zpomalením metabolismu a také tím, že veškerou energii uloží do tukových zásob pro případ další krize.

Jezte vyváženě

Pamatujte, že byste měli ke každému jídlu sníst porci zeleniny a bílkovin. Ty zasytí a pomáhají také vyrovnat hladinu cukru v krvi. V první řadě si tedy zkontrolujte, jestli opravdu sníte správné množství bílkovin (ideálně 0,8–1 g bílkoviny na jeden kilogram vaší váhy), jestli zbytečně nevynecháváte komplexní sacharidy a vlákninu, zdravé tuky a jestli dostatečně pijete. Příklad zdravého jídelníčku najdete zde.

Večeře

Pokud si rozvrhnete jídlo správně přes den, nebudete mít večer žádné nezdravé chutě nebo potřebu vyjíst restauraci. Bude vám stačit nějaká lehčí večeře – vyzkoušejte například tuňákové wrapy nebo sekanou se zeleninou, další dietní večeře pak najdete zde.

Základem zdravé a lehké večeře by měla být zelenina. Zeleninu byste však neměli jíst samotnou, takové jídlo by vás nenasytilo. Doplňte ji opět potravinami s vyšším obsahem bílkovin a menší dávku sacharidů třeba ve formě přílohy.

Jídlo si dejte dvě až tři hodiny před usnutím, neplatí tedy rozhodně, že „po páté hodině se nesmí jíst.“ Pokud ale večeříte s rodinou a spát půjdete až za více než tři hodiny, můžete si dopřát ještě druhou malou večeři – třeba hrst ořechů se sýrem.

Než půjdete spát

Abyste rychle usnuli a váš spánek byl hluboký, osvojte si zdravé návyky. Není dobré vstát od televize nebo počítače a hned zamířit do postele. Podle doktora Shelby Freedmana, ředitele spánkové laboratoře v New Yorku, je ideální, když si vyčleníte na přípravu na spánek aspoň 30 až 45 minut. Během této se už nenechte rušit mobilem nebo filmem.

Věnujte se spíše zklidnění – čtení knihy, popíjení bylinkového čaje, horké koupeli nebo třeba jednoduché meditaci. A nemusíte být žádný zenový mistr, stačí zavřít oči a na pět až deset minut jen zhluboka dýchat. Pokud se vám začnou v hlavě honit myšlenky, zkuste je neřešit a jen se zase vrátit ke svému dechu. Můžete počítat nádechy a výdechy.

Pokud vás při usínání obtěžují myšlenky, které vám nedovolí zabrat, takhle se jich zbavíte.

Další rady pro lepší usínání čtěte zde.