Woman taking some of her boyfriend's salad on lunch at a restaurant.

Woman taking some of her boyfriend's salad on lunch at a restaurant. Zdroj: E+

Zdravé a přitom syté: Tipy na lehké večeře, které vám pomohou zhubnout

Večer přijdete z práce domů a to poslední, na co máte pomyšlení, je příprava náročné večeře. Pokud vám došla inspirace na rychlá a zdravá jídla, nemusíte zoufat. Máme pro vás pět receptů, které vás zasytí, jsou vyvážené a budete je mít hotové raz dva!

Večeře je důležitá součást dne. A to platí i v případě, že se snažíte o redukci váhy. Máme pro vás pět rychlých a chutných tipů na recepty, které zvládnete připravit i večer po práci a zároveň vám skvěle zapadnou do dietního jídelníčku.

Tuňákové wrapy

Two tuna melt wrap on a white plate on a blue background
Two tuna melt wrap on a white plate on a blue background | Zdroj: iStockphoto

Ingredience:

  • 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě

  • jeden bílý jogurt nebo tvaroh

  • 4 tortilly

  • 1 avokádo

  • 1 okurka

  • salát

  • sůl

Postup:

  1. Tuňáka nechte okapat.

  2. Smíchejte tuňáka s jogurtem nebo tvarohem a osolte. Pro lepší chuť můžete přidat i dvě lžíce pažitky.

  3. Do tortilly dejte na plátky nakrájenou okurku, avokádo, listy salátu a tuňákovou směs. Zabalte a máte hotovo.

Cuketové špagety

Cuketové špagety s kuřecím masem
Cuketové špagety s kuřecím masem | Zdroj: iStock.com

Ingredience (na 2 porce):

  • 1 cuketa

  • 1 konzerva bílých fazolí

  • 1/4 šálku čerstvé bazalky

  • 1 lžíce panenského oleje

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • 1 lžíce vody

  • špetka soli

  • kuřecí prsa

Postup:

  1. Oškrábejte cuketu a nakrájejte ji na drobné plátky podobné špagetám.

  2. Vezměte fazole, bazalku, olej, citronovou šťávu, vodu a sůl a vše vhoďte do mixéru. Umixujte pyré.

  3. Na pánvi si na troše olivového oleje orestujte kuřecí prsa a okořeňte dle chuti.

  4. Nyní už stačí naservírovat cuketové špagety s pyré a kuřecím masem a máte skvělou dietnívečeři!

TIP NA VIDEO: Podívejte se také na lehký cuketový salát.

Losos se zeleninou

Losos s rajčaty.
Losos s rajčaty. | Zdroj: iStock.com

Ingredience:

  • 2 filety lososa

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 lžička soli

  • 1/4 šálku najemno nakrájené bazalky

  • 2 rajčata nakrájená na tenké plátky

  • pepř

Postup:

  1. Rozmačkejte česnek a sůl na prkýnku tak, aby vytvořily pastu. Dejte do mističky a smíchejte s olejem.

  2. Osolte filety a položte je na pečicí papír kůží dolů. Poté je potřete směsí česneku s olejem a nahoru položte bazalku. Nakonec filety přikryjte rajčaty.

  3. Lososa vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 12 minut. Hotovo!

Sekaná se zeleninou a krůtím masem

Sicilian Style Rolled Meatloaf with Deli Ham, Basil and Mozzarella
Sicilian Style Rolled Meatloaf with Deli Ham, Basil and Mozzarella | Zdroj: E+

Ingredience (na 4 porce):

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1/4 šálku jemně nakrájené červené papriky

  • 1/4 šálku jemně nakrájené červené cibule

  • 1/4 šálku jemně nakrájených oliv

  • 500 g libového mletého krůtího masa

  • 2 lžíce jemně nakrájené petrželky

  • 2 lžíce jemně nakrájené bazalky

  • 1 vaječný bílek

  • 1/4 šálku strouhanky

  • 1/4 šálku sýru feta

  • pepř podle chuti

Postup:

  1. Na středně velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte červené papriky, cibuli, olivy a osmahněte.

  2. Směs přesypejte do misky, přidejte maso, petržel, bazalku, bílek, strouhanku, fetu a pepř. Vše smíchejte dohromady.

  3. Vytvořte malé bochníčky nebo váleček sekané, dejte je na pekáč a do trouby.

  4. Pečte po dobu 40 minut.

  5. Servírujte s dušenou zeleninou nebo hnědou rýží.

Hovězí tortilla

Hovězí tortilla.
Hovězí tortilla. | Zdroj: iStock.com

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 lžička kmínu

  • 1 stroužek česneku

  • 200 gramů hovězího nakrájeného na kostičky

  • 1 a 1/2 šálku nakrájené zelené a červené papriky

  • 1/2 nakrájené cibule

  • 2 celozrnné tortilly

  • 4 lžíce salsy

  • 2 lžíce zakysané smetany

Postup:

  1. Na oleji orestujte česnek, ještě než se stihne zabarvit, přidejte k němu maso a zprudka opečte. Osolte, opepřete, přidejte kmín a přendejte do misky.

  2. Na stejné pánvi zprudka a krátce opečte cibuli nakrájenou na měsíčky a papriku.

  3. Do tortilly naplňte masovou směs, ozdobte opečenou zeleninou a podávejte se salsou a zakysanou smetanou.