S večeří je to těžké: Někdo ji vynechává a vyhovuje mu to. Výživoví poradci spíše doporučují dlouho nehladovět a nějaké lehké jídlo si před spaním dát. Jaké večeře si tedy můžete bez výčitek dopřát na noc?
Tuňákové wrapy
Ingredience:
- 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě
- jeden bílý jogurt nebo tvaroh
- 4 tortilly
- 1 avokádo
- 1 okurka
- salát
- sůl
Postup:
1. Tuňáka nechte okapat.
2. Smíchejte tuňáka s jogurtem nebo tvarohem a osolte. Pro lepší chuť můžete přidat i dvě lžíce pažitky.
3. Směs namažte na tortillu, na ni naskládejte plátky avokáda, salátu a okurky. Tortilly srolujte a rozkrojte na polovinu.
Cuketové špagety
Ingredience (na 2 porce):
- 1 cuketa
- 1 konzerva bílých fazolí
- 1/4 šálku čerstvé bazalky
- 1 lžíce panenského oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce vody
- špetka soli
- kuřecí prsa
Postup:
1. Oškrábejte cuketu a nakrájejte ji na drobné plátky podobné špagetám.
2. Vezměte fazole, bazalku, olej, citronovou šťávu, vodu a sůl a vše vhoďte do mixéru. Umixujte z toho pyré.
3. Na pánvi si na troše olivového oleje orestujte kuřecí prsa a okořeňte dle chuti.
4. Nyní už stačí naservírovat cuketové špagety s pyré a kuřecím masem a máte skvělou dietní večeři!
Losos se zeleninou
Ingredience:
- 2 filety lososa
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/4 šálku najemno nakrájené bazalky
- 2 rajčata nakrájená na tenké plátky
- pepř
Postup:
1. Rozmačkejte česnek a sůl na prkýnku tak, aby vytvořily pastu. Dejte do mističky a smíchejte s olejem.
2. Osolte filety a položte je na pečicí papír kůží dolů. Poté je potřete směsí česneku s olejem a nahoru položte bazalku. Nakonec filety přikryjte rajčaty.
3. Lososa vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 12 minut.
Sekaná se zeleninou a krůtím masem
Budete potřebovat (na 4 porce):
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 šálku jemně nakrájené červené papriky
- 1/4 šálku jemně nakrájené červené cibule
- 1/4 šálku jemně nakrájených oliv
- 500 g libového mletého krůtího masa
- 2 lžíce jemně nakrájené petrželky
- 2 lžíce jemně nakrájené bazalky
- 1 vaječný bílek
- 1/4 šálku strouhanky
- 1/4 šálku sýru feta
- pepř podle chuti
Postup:
1. Na středně velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte červené papriky, cibuli, olivy a osmahněte.
2. Směs přesypejte do misky, přidejte maso, petržel, bazalku, bílek, strouhanku, fetu a pepř. Vše smíchejte dohromady.
3. Vytvořte malé bochníčky nebo váleček sekané, dejte je na pekáč a do trouby.
4. Pečte po dobu 40 minut.
5. Servírujte s dušenou zeleninou nebo hnědou rýží.
Hovězí tortilla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kmínu
- 1 stroužek česneku
- 200 gramů hovězího nakrájeného na kostičky
- 1 a 1/2 šálku nakrájené zelené a červené papriky
- 1/2 nakrájené cibule
- 2 celozrnné tortilly
- 4 lžíce salsy
- 2 lžíce zakysané smetany
1. Rozehřejte v pánvi olivový olej.
2. Nudličky steaku posypte kmínem a česnekem a hoďte na pánev a orestujte.
3. Přidejte pepř a cibuli a vařte cca 8 minut.
4. Přesypte do misky a přidejte salsu a zakysanou smetanu.
5. Celou směs poté zabalte do tortilly.