.

. Zdroj: Markéta Tošnarová /mojezdraví.cz/ iStock.com

Intuitivní stravování: Šest rad, které vám pomohou zhubnout bez diety!

Myslíte si, že všechny diety znáte nazpaměť a že vás v hubnutí už nic nemůže překvapit? Znáte nazpaměť kalorické tabulky i glykemický index potravin a přemýšlíte, proč se vám nedaří zhubnout? Možná právě proto! Možná se vaší váhou zaobíráte příliš! Zkuste zhubnout bez stresu a bez diet. Poradíme vám, jak na to.

S tímto novým přístupem ke stravování přišel doktor Steven Hawks z Utahu. Tento profesor Brigham Young University si sám prožil dietní peklo: hladovění, střídání diet, neustálé hubnutí a přibírání. A výsledek? Obezita. Pod tlakem situace ale nakonec došel k metodě, která mu pomohla shodit 22 kilo a hlavně si váhu dlouhodobě udržet.

Tato dieta - nedieta, takzvané intuitivní stravování vychází z jednoduchého pravidla: Dej tělu přesně to, co si přeje. Naslouchej mu a bude spokojeno. Jaké jsou základní zásady této diety nediety?

Zapomeňte na diety

Diety nefungují. Zaprvé - vždycky jde o nějakou dočasnou záležitost a pokud se po skončení diety vrátíte ke své dosavadní stravě, koledujete si o jo-jo efekt kila navíc. Každá dieta navíc nemusí vyhovovat zrovna vám. Zapomeňte tedy na všechny tukožroutské polévky nebo další drastické diety. Jděte na to jinak.

Jezte dřív, než se máte hlad

Naučte se jíst dřív, než dostanete silný hlad. Vnímejte signály svého těla a najezte se ve chvíli, kdy se objeví jen mírný pocit hladu. Nečekejte na ten obří. Většině lidí vyhovuje tříhodinová pauza mezi jídly. Tělo si navykne, že jídlo dostane a nebude si dělat obří zásoby i z minimálního kalorického příjmu.

Tříhodinový režim nemusí vyhovovat všem, jsou tací, kteří raději jedí třikrát denně větší porce. Zkuste obě varianty a zjistěte, co vyhovuje více právě vám. Jen si dejte pozor, abyste úměrně tomu zvětšili porce.

Jen pozor na jednu drobnost: nepleťte si hlad a chuť.

Jídlo není váš nepřítel

Jídlo jako nepřítele, který vám jen dodává energii a kila navíc. Přestaňte proti jídlu bojovat. Naučte se jídlo vychutnávat pomalu, dělejte pauzy mezi jednotlivými sousty, pokládejte vidličku. Když jíte, jen jezte, nekoukejte do mobilu, na televizi nebo do počítače. Věnujte se svému jídlu, udělejte si s ním hezkou a klidnou chvilku. Máte ho přece rádi.

Video placeholde

Respektujte svoji sytost

Nejprve to bude složité, ale nakonec se to naučíte. Respektujte to, že už jste sytí, a přestaňte jíst. Dělejte si při jídle pauzy, aby vám mozek stačil dát signál, že už je žaludek plný. Nebojte se, že to bude málo. Protože vy se zase za nějaký čas najíte, dříve, než dostanete velký hlad.

Nejezte kvůli stresu nebo smutku

Říká se tomu emoční přejídání. Lidé často jedí, aby zahnali neklid, úzkost, nudu, samotu… Aby zaměstnali ruce, když přestali kouřit. Zkuste na to myslet. Jediným správným důvodem, proč se najíst, je když začínáte mít hlad a potřebujete dodat tělu energii.

Zjistěte, které potraviny vám dělají opravdu dobře. Sníte kus čokolády a za chvíli máte zase chuť na další a je vám, jako byste žádný nesnědla? Pak to asi nebude to nejlepší jídlo. Sníte oběd a za chvíli jste unavená a chce se vám spát? Zkuste se zamyslet, jestli v něm bylo dost zeleniny a bílkovin, anebo pouze sacharidy.

Respektujte vlastní tělo

Jednoduše řečeno – mějte se rádi. Přijměte svou genetickou výbavu, nemáme ji všichni stejnou. Ale je to věc, kterou nedokážeme změnit a je zbytečné a smutné s o to pokoušet. Přijměte sami sebe, jací jste, ať váha ukazuje jakékoliv číslo. Přestaňte se trápit neúspěchy s dietami a všímejte si krás svého těla. Mějte ho rádi a důvěřujte mu.

Základem toho, aby se člověk naučil naslouchat svému tělu, je mít se ráda. Přečtěte si, jak se zbavit zbytečné sebekritiky nebo jak se naučit mluvit sama se sebou!