...

... Zdroj: Profimedia.cz

Nečekaná návštěva? Víme, jak uklidit celý byt za 8 minut

Nečekaná návštěva je za dveřmi a vy se hroutíte z ukrutného bordelu, který ve vašich očích doma právě panuje. Klid! Víme, jak ve svém domově nastolíte harmonii už za chviličku. Každý z následujících kroků vám zabere pouze minutu. 

1. Vůně

Když nejprve svůj byt provoníte, základ je hotov. Zapalte vonné svíčky nebo použijte jiný prostředek na provonění domácnosti a zbylých pár minut jinak stresového času, kdy budete uklízet, bude rozhodně příjemnějších. Z faktu, že provonět byt čerstvě upečeným moučníkem opravdu nestihnete, se nezblázněte. Přece jen jde o kompletní improvizaci, kdy svíčky, vonné tyčinky či umělá vůně do zásuvky úplně postačí. Mimochodem, už jste slyšeli, že v domě, který příjemně voní, se i příjemně pobývá? Komu pak záleží na dalším chaosu…

2. Kuchyně v lati

Co se týká vašeho kuchyňského koutu, nic nevadí tolik jako zbytky od jídla, a to včetně špinavého nádobí. Ihned vše zlikvidujte! Pro ty, kteří vlastní myčku nádobí, je úkol samozřejmě snazší. Jestliže ji nemáte, pokuste se alespoň veškeré nádobí nahromadit někam ke straně, při menším množství ho samozřejmě raději umyjte. Bonusové body za kamufláž pak získáte, když najdete nějaký box či koš, kam vše rafinovaně schováte.

3. Čistý stůl

Kuchyňský stůl je třetím stanovištěm, na které byste se měli soustředit. V kuchyni plní stejnou úlohu, jakou má například postel v ložnici, tedy vévodí místnosti – a proto je požadavek na jeho čistotu až desetkrát důležitější než u jiných kusů nábytku. To však neznamená, že z kuchyňského stolu vše pouze přesunete na stolek konferenční. Pro přebytečné cetky opět najděte nějakou schovku.

4. Všechny krámy pryč

Obývací pokoj by měl z celého bytu působit tím nejpohodovějším dojmem. Odneste především takové věci, které sem prostě nepatří. Tím může být například talířek od snídaně, kterou jste si v klidu vychutnávali na gauči u televize. Je také nad míru důležité, aby tu nebyly přebytečné krámy, o kterých jste si dosud mysleli, že obývací pokoj skvěle doplňují. Je načase vyhodit staré noviny a časopisy a odstranit velikonoční ozdůbku, kterou vaše ratolest z bezmezné lásky vyrobila ve školním zařízení. Výhodou stále zůstává, že během jedné minuty opravdu nenajdete čas na lítost. A toho se musí využít!

5. Koupelna ze škatulky

Nikdo nechce na návštěvě přijít do koupelny a uvidět špínu v jakékoli podobě. Dejte si proto hlavně pozor, aby na ničem nebyly stopy prachu nebo vlasů. Ty jsou asi nejodpudivější. Opláchněte důkladně umyvadlo a vanu. V neposlední řadě je důležité vyměnit ručník, a to bez přemýšlení, jak dlouho že tam vlastně visí. Jestli zrovna nemáte dostatek čistých ručníků, bohatě postačí náhrada v podobě papírových utěrek.

6. Oslňující WC

Úplný základ je mít dokonale čistou toaletu, přes to nejede vlak. I kdybyste měli vše ostatní v bytě nablýskané, toaleta vždy rozhodne. Proto myslete hlavně na ni, rychle, avšak důkladně ji vydrhněte štětkou a při té příležitosti použijte jakýkoli prostředek, který se postará o svěží vůni. Určitě pak ještě záchod otřete. Čistá toaleta opravdu vypovídá nejen o tom, zda váš domov aktuálně čistý je, nebo není, ale i o tom, jak máte v malíčku hygienické návyky vy sami.

7. Pryč s prachem

Žádné poličky, stolky ani stěna nemusí být vyleštěny jako zrcadlo. Stačí opravdu jen zlikvidovat nános prachu a na vše bude rázem lepší pohled, ba i dýchat se leckomu bude o moc lépe. Aby bylo jasno, velký rozdíl poznáte i tehdy, když letmo otřete plochy, na kterých prach viditelně znát není. Nejde tedy jen o nestravitelné vrstvy prachu, které se víří pokojem.

8. Jdeme do finále

Vezměte si do ruky navlhčené ubrousky a začněte s nimi utírat vše, čeho by se případně hosté mohli dotýkat. Samozřejmě jde stále pouze o kusy nábytku a doplňky, manžela i děti tedy můžete vynechat. Otřete opěradla židlí, kuchyňskou linku, jídelní stůl i konferenční stolek, kliky dveří a podobně. Nakonec dopřejte jedné či dvěma věcem podle vlastního výběru extra lesk. Jestliže podstatnou část prostoru tvoří zrcadla či sklo, rozhodně se pusťte do jejich leštění. Dodají vašemu interiéru dokonalý lesk.

Článek vyšel v časopisu Moje psychologie.