Dietní oběd a svačiny: Lívance bez mouky, losos a pomazánka | Ženy.cz
 


Lívance bez mouky, losos a pomazánka: Tři tipy na skvělá dietní jídla!

30. května 2018 • 08:00
Lívance bez mouky, losos a pomazánka: Tři tipy na skvělá dietní jídla!
• Foto:iStock.com

Chcete jíst zdravěji? Tak si v prvé řadě udělejte vítr v ledničce a spíži. Vyhoďte všechny průmyslově zpracované potraviny a polotovary. Těchto věcí by vám nemělo být líto. Dalším krokem by měl být nákup čerstvých surovin. A protože zdravý jídelníček má být pestrý a barevný, přinášíme vám inspiraci!

Chleby s tvarohovou pomazánkou

Chleby s tvarohovou pomazánkou

Ingredience:

  • 2 mrkve
  • 1 balíček krůtí šunky (95 % masa)
  • 1 polotučný tvaroh
  • 8 tmavých plátků celozrnného chleba 
  • sůl, pepř

Postup: Mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme nasekanou šunku, pažitku a tvaroh. Promícháme a vyšleháme vidličkou do hladké pěny. Mažeme na chleby. Zdobíme pažitkou a kolečkem mrkve.

TIP: Mrkev můžete nahradit ředkvičkami a šunku sardinkami s jarní cibulkou.

Losos na páře s bramborami a hráškem

Losos na páře s bramborami a hráškem

Ingredience:

300 g brambor

2 lžíce nasekané pažitky

2 porce lososa

2 stroužky česneku

150 g mladého hrášku

1 citron

Postup: Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Poté je rozkrojíme a posypeme nasekanou pažitkou. Lososa opláchneme, osolíme, dáme na pařáček, přidáme oloupané a rozmačkané stroužky česneku, hrášek a vaříme v páře asi 10 minut. Podáváme s bramborami.

TIP: Můžete pokapat čerstvě vymačkaným citronem. Místo lososa lze podávat krevety.

Banánové lívance bez mouky s pomerančovým salátem

Banánové lívance bez mouky s pomerančovým salátem

Ingredience:

  • 1 velký banán
  • 2 vejce
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů (ale nemusí být)
  • špetka skořice
  • kokosový olej na vymazání pánve 
  • 2 pomeranče 
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 2 lžíce mandlových lupínků
  • 2 lžíce javorového sirupu

Postup: Banán rozmačkáme v misce, přidáme vejce, kypřicí prášek a skořici, rozšleháme do homogenní hmoty. Pánev vytřeme kokosovým olejem – jakmile je horká, můžeme začít péct lívance o velikosti 5–7 cm. Čím menší, tím lepší. Jakmile se na horní straně začnou dělat bublinky a hmota začne tuhnout, můžeme je otočit a dopéct. Mezitím si oloupeme pomeranče a nakrájíme je na kolečka či půlkolečka. Přidáme vločky, mandlové lupínky a javorový sirup. Promícháme a necháme odležet. Podáváme s lívanci.

TIP: Můžete ozdobit lžící kokosového jogurtu a do směsi přidat také nastrouhaný kokos.

Autor: redakce Dieta
Jdi na homepage Zpět na začátek