Jahodový cheesecake s bílou čokoládou a mákem

Jahodový cheesecake s bílou čokoládou a mákem Zdroj: Johana Střížková

Jahodová mánie: Cheesecake s bílou čokoládou a mákem!

Teď jsou nejsladší a nejčervenější. Jahody jsou skvělé jen tak, ale dá se z nich připravit spousta dobrot. Můžete si s nimi pohrát anebo vystřihnout efektní rychlovku za pár minut.

JAHODOVÝ CHEESECAKE S BÍLOU ČOKOLÁDOU A MÁKEM

forma o 20 cm

Příprava: 60 minut + chladnutí

Korpus: 180 g kakaových sušenek a 50 g másla

Bílý krém: 250 g kvalitní bílé čokolády, 700 g krémového sýra, 100 g krupicového cukru, 3 velká vejce, 150 g zakysané smetany a 3–4 lžíce máku

Jahodový krém: 200 g jahod + 3 lžíce moučkového cukru

Postup:

1. Formu lehce vymažte máslem, dno vyložte pečicím papírem, bok vyložte pruhem pečicího papíru. Dno formy obalte pevným alobalem. Sušenky rozmixujte, přidejte na kostičky pokrájené studené máslo a rozmixujte drobenku. Vyložte dno formy, upěchujte korpus a uložte do ledničky.

2. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Krémový sýr a cukr dejte do mísy robotu a protínací metlou umíchejte krém. Pomalu a za stálého míchání přidejte rozpuštěnou čokoládu, pak jedno po druhém vejce, poté zakysanou smetanu a mák. Krém by se neměl šlehat, ale ingredience musí být dobře promíchané.

3. Jahody pokrájejte, smíchejte s cukrem a rozmixujte. Do formy nalijte vrstvu krému, přidejte 5–6 lžic jahod a špejlí lehce promíchejte. Dolijte zbytek krému a lžičkou nakapejte na povrch jahodový krém, špejlí nebo párátkem nakreslete obrazce. 4. Formu dejte do pekáče, nalijte do něj asi 1 cm vody a dejte péct do trouby vyhřáté na 150 °C, asi 50 minut.

Tip: Formu obalte alobalem opravdu pečlivě, aby se do ní nedostala voda. Cheesecake nemusíte nutně péct ve vodní lázni, ale díky ní je vždycky vláčnější a povrch nepopraská.

Jahodový cheesecake s bílou čokoládou a mákem
Jahodový cheesecake s bílou čokoládou a mákem | Zdroj: Johana Střížková

Přečtěte si také, jaký vliv mají jahody na zdraví a které nemoci s nimi porazíte.

Článek vyšel v časopise FOOD. Aktuální číslo koupíte na www.ikiosek.cz.