Mandlový koláč s rebarborou! Dezert, který si zamilujete

26. května 2018
Mandlový koláč s rebarborou! Dezert, který si zamilujete
Mandlový koláč s rebarborou • Foto: Lucie Fenclová

Venkovské zahrady bývaly plné rebarbory, její velké listy a kyselé stvoly zasypávané hromadou cukru patří do vzpomínek z dětství. Dnes této roky přehlížené zelenině znovu přicházíme na chuť a objevujeme její sladké možnosti. Ke svému užitku! 

Jedna z prvních jarních zelenin, která se tváří jako ovoce a také se tak v naší kuchyni nejčastěji používá. Je předzvěstí ovocných koláčů, které jsou potěšením nejen nedělních odpolední. Rebarbora je navíc výborným zdrojem vitaminu C a provitaminu A, pro vysoký obsah kyseliny šťavelové, která váže vápník, není vhodná při potížích s jeho nedostatkem. Listy se nepoužívají vůbec, ani se nesnažte spekulovat, že je nějak upotřebíte v kuchyni, obsahují totiž toxické sloučeniny. Jediným řešením v duchu bezodpadového trendu zero waste je kompost.

Využití rebarbory předurčuje její problematická kyselost. Cukernatost a jemnost v chuti je dána odrůdou, ale platí, že spodní červená část bývá sladká, a proto nejlepší do koláčů či do sirupu, vyplatí se ji pokrájet a chvíli povařit ve vodě s cukrem a vanilkou nebo skořicí, osušit, vychladit a pak použít. Kyselejší zelená část je ideální pro pikantnější jídla, třeba saláty, sorbety, slané pokrmy, výborně se hodí do čatní, kompotů i marmelád.

MANDLOVÝ KOLÁČ S REBARBOROU 

forma o 23 cm

Příprava: 20 minut + 45–50 minut pečení

Suroviny: 150 g másla pokojové teploty + na vymazání formy, 130 g třtinového cukru, 2 vejce, 3 lžíce mléka, 200 g mletých mandlí, 2 lžíce celých mandlí, 100 g hladké špaldové mouky, 1 prášek do pečiva, 400 g rebarbory

Postup

1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Dno formy vyložte pečicím papírem a okraje vymažte máslem. 

2. Změklé máslo utřete s cukrem. Postupně vmíchejte obě vejce a mléko. Přidejte mleté mandle, mouku, prášek do pečiva a důkladně promíchejte. 

3. Těsto vlijte rovnoměrně do formy a navrch vyrovnejte očištěnou a na kousky nakrájenou rebarboru. Posypte nahrubo nasekanými mandlemi a pečte 45–50 minut. 

Jak na rebarboru:

1. Řapíky spařte a tuhá vlákna je nutné odstranit. Stačí k tomu ostrý zeleninový nožík a trpělivost.

2. Konce řapíků odkrojte, co je dřevnaté, už dále nepoužívejte. Pak je nakrájejte na špalíky.

Další úžasné recepty z rebarbory najdete v aktuálním čísle magazínu F.O.O.D., které si můžete koupit i přes SMS. 

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

FOOD1806W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: FOOD1806W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 49 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

Titulka

Klíčová slova:  receptykoláčdezertyrebarbora
Jdi na homepageZpět na začátek

Jak zhubnout

Partie Za jaký čas Kolik kg Jakým způsobem Jak zhubnout za týden Jak zhubnout za měsíc Břicho Zadek Stehna Boky Nohy Paže

V našem speciálu najdete vše, ať potřebujete zhubnout 5 kg, 8 kg, 10 kg nebo 20 kg. Všechny tipy jsou připravené ve spolupráci s odborníky. Víme, jak na ploché břicho, známe nejlepší cviky na zadek a stehna. Hubněte běháním, chůzí, plaváním, sexem nebo bez cvičení. Speciální tipy jak zhubnout po porodu. Komu pomůže Atkinsonova dieta, keto dieta, Dukanova dieta, pětifaktorová dieta a jaká jsou jejich úskalí? Jak na celulitidu, zdravý jídelníček a další tipy. S námi zhubnete zdravě a napořád!

 

1080p 720p 360p