Gaslighting se nejčastěji objevuje ve vztazích, může vás ale ohrozit i v zaměstnání.

Gaslighting se nejčastěji objevuje ve vztazích, může vás ale ohrozit i v zaměstnání. Zdroj: iStock.com / Grafika: Metro-Goldwyn-Mayer

Jsi blázen! Gaslighting je nebezpečná forma manipulace ve vztazích i v práci

Měli jste někdy – ve vztahu, v práci – pocit, že z vás druhý člověk dělá blázna do takové míry a tak agresivně, až jste začali pochybovat o vlastním úsudku? Gratulujeme, stali jste se obětí gaslightingu. Co to vlastně znamená, jak ho poznat, a hlavně – jak se dostat z jeho vlivu?

Když z vás někdo dělá blázna: Co je to gaslighting?

Jde o formu manipulace, při níž se manipulátor – takzvaný gaslighter – snaží svou oběť znejistit, snížit jí sebevědomí, donutit ji zpochybňovat samu sebe s cílem učinit ji na sobě závislou, ať už emocionálně či třeba finančně, a tím snadno zneužitelnou k dosažení vlastních cílů.

Gaslighting se nejčastěji objevuje ve vztazích, setkat se s ním ale můžeme i v zaměstnání nebo třeba v politice. Jeho typickými projevy jsou lhaní, zapírání, svádění viny na druhé, překrucování faktů, záměrně matení upozorňováním na nepodstatné nebo i vymyšlené detaily, jež druhá strana nemá jak spolehlivě vyvrátit, dále shazování a ponižování oběti. Gaslighting má podobu prohlášení jako například: Ty jsi opravdu nemocná, běž se léčit! nebo Nebuď paranoidní, to bych nikdy neudělal!, případně Jsi nějaká přecitlivělá, nechceš si jít odpočinout? či Ty naděláš, já jsem si jenom dělala legraci.

TIP NA VIDEO: Jak ve vztahu nastavit zdravé hranice, poradí Honza Vojtko

V práci pak gaslighter může o vyhlídnuté oběti šířit pomluvy, jednat s ní pasivně agresivně, přehlížet ji na pracovních poradách nebo zesměšňovat její nápady. Gaslighter mezi kolegy se často projeví v momentě, kdy se něco pokazí v rámci skupinového projektu: má okamžitě tendence přejít do útoku a přehazovat vinu na druhé. Tvrdí, že někdo jiný (ne)udělal, co (ne)měl, lže o tom, co on sám udělal nebo neudělal, vytahuje slovní dohody, které nejsou dohledatelné, tudíž nelze nijak dokázat, že skutečně proběhly.

Samotný termín gaslighting se začal používat v 21. století, jeho původ ale leží v divadelní hře Plynové lampy (v originále Gaslight) z roku 1938 a její známější filmové adaptaci z roku 1944. V té Ingrid Bergman hraje citlivou a důvěřivou ženu, která v domě slyší podivné zvuky, vidí ještě podivnější věci a bojí se, že přichází o rozum. Empatická žena netuší – ani by ji to nenapadlo – že všechny nadpřirozené projevy jsou ve skutečnosti nahrané a nastražené jejím vlastním manželem (Charles Boyer), který se ji kvůli dědictví snaží dostat do blázince. Dvěma Oscary oceněný klasický snímek tak výstižně zobrazuje, jak vypadá gaslighting v praxi, že dal svým názvem vzniknout modernímu pojmu.

Gaslighterem může být muž i žena, podle průzkumů jsou jimi ale častěji muži, zatímco ženy mají větší tendence stávat se jeho oběťmi. Důsledkem gaslightingu je újma na duševním zdraví oběti, trauma, deprese, zničené sebevědomí, narušená důvěra v jiné lidi: proto pokud je aplikován na osobu blízkou, je klasifikován jako psychické domácí násilí. S gaslightingem se velmi často setkávají také oběti sexualizovaného násilí poté, co se rozhodnou o něm promluvit: čelí zpochybňování své zkušenosti a svých vzpomínek na danou událost, a to jak ze strany bezpečnostních orgánů, tak i z prostředí svých blízkých. Je to jeden z hlavních důvodů, proč většina obětí znásilnění zločin nehlásí.

3 filmy o gaslightingu, ze kterých běhá mráz po zádech

  • Dívka ve vlaku, 2016. Rachel (Emily Blunt) je rozvedená, má problémy s alkoholem a každý den projíždí kolem domu svého exmanžela a jeho nové partnerky. Jednoho dne zahlédne něco, co ji donutí pustit se do nebezpečného vyšetřování na vlastní pěst. Její bývalý se ji nicméně snaží přesvědčit, že je paranoidní. Opravdu je Rachel jen bláznivá alkoholička, nebo se tady někdo snaží pod koberec zamést zločin?

  • Neviditelný, 2020. Vynikající thriller s božskou Elisabeth Moss v roli týrané ženy, které se podaří od násilníka utéct. Snímek chytře zachycuje to, co v jiných filmech zpracovávajících toto téma často vidět není: samotným odchodem oběť většinou nemá ani zdaleka vyhráno. Naopak, její cesta teprve začíná. A šrámy na duši jsou tak hluboké, že je to sakra náročné putování.

  • Výměna, 2008. Skutečnými událostmi inspirovaný film vypráví příběh matky (Angelina Jolie), jejíž syn se ztratí. Když policie o pět měsíců později chlapce objeví, je z toho velká mediální sláva; žena ale prohlásí, že nalezený hoch není její dítě – a stane se nepohodlnou. Film Clinta Eastwooda zachycuje, jak může vypadat gaslighting ze strany úřadů, které mají obětem zločinů pomáhat, a jak zoufale v tomto úkolu mnohdy selhávají.

Další level: Ghostlighting

Relativně nový pojem ve světě milostných vztahů v sobě spojuje gaslighting sghostingem: trendem, kdy vám potenciální milostný protějšek prostě najednou přestane odepisovat, zvedat telefon, jednoduše zmizí. V ghostlightingu jde o to, že vás někdo vyghostuje, nezmizí ale navždy – za několik dní, týdnů, případně měsíců se znovu objeví a chová se, jako by se nic nestalo. Když ho s tím konfrontujete, tvrdí, že nikam nezmizel, vymlouvá se, vymýšlí důvody, proč se neozval, a snaží se z vás udělat přecitlivělou hysterku či hysterika. A přesně v momentě, kdy si řeknete – OK, možná trochu přeháním – zase zmizí. Tak to může jít pořád dokola a dokola třeba i několik let. Daný člověk si vás tím udržuje na pomyslném háčku a jen vy ten ďábelský kruh můžete narušit.

3 knihy, které vám pomohou vzpamatovat se z toxického vztahu

  • MacKenzie Jackson: Psychopat ve vaší posteli. Kniha amerického autora založená na skutečných životních zkušenostech obětí narcistů, sociopatů a jinak toxických jedinců vám pomůže identifikovat manipulaci a psychický teror ve vztahu, překonat je a posunout se v životě dál.

  • Pandora Owl: Things We Don't Talk about. Citlivá, a zároveň tíživá sbírka myšlenek, esejů a básní reflektuje život s depresí a dalšími psychickými obtížemi. Jak tyto problémy ovlivňují naše vztahy s blízkými i se sebou samými? Díky této knize pochopíte, že někdy, třeba i nevědomky, můžete tím toxickým člověkem být vy.

  • Stephanie Sarkis: Healing from Toxic Relationships: 10 Essential Steps to Recover from Gaslighting, Narcissism, and Emotional Abuse. Název knihy mluví sám za sebe. Psycholožka a odbornice na toxické vztahy popisuje deset základních kroků, jak se z nich dostat, a především jak se jim v budoucnu vyhnout. Sarkis čtenáře učí, nejen jak prožitý toxický vztah uzavřít, ale jak se naučit nastavit si hranice nebo jak si odpustit.

  • Bonus pro vášnivé čtenáře: Jakub Stanjura: Srpny. Vynikající román současného českého autora, jemuž se podařilo citlivě a zároveň výstižně a autenticky popsat, jak gaslighting funguje a co může v člověku napáchat.