Recyklované kapsy na doklady nebo kosmetiku v designu Nuselské radnice

Recyklované kapsy na doklady nebo kosmetiku v designu Nuselské radnice Zdroj: Archív Markéty Borecké

Recyklované výrobky v přírodním designu pro Veolia
Markéta Borecká s výrobky FOREWEAR na ArtBees Koncept Store v Ostravě
Zakladatelka FOREWEAR, Markéta Borecká
Předání hotových obalů na knihu v designu pro Dům zahraniční spolupráce
Švadleny v chráněné šicí dílně pracují na výrobcích pro Veolia
10
Fotogalerie

I reklamní předměty mohou být ekologické a pomáhat, říká designérka Markéta Borecká

Řada z nás řeší, co s obnošenými kusy oblečení. Nejčastěji nás napadne výměna s kamarádkami, sekáč nebo charita. Markéta Borecká šla ale o kus dál: Rozhodla se oblečení zapojit do recyklačního procesu a vyrobit z něj něco užitečného. Dnes to samé nabízí firmám: Mezi zaměstnanci udělá sbírku nepotřebného šatstva, to dá částečně na dobročinné účely a z recyklované textilie pro ně vyrobí marketingové předměty nebo dárky k vánocům. Lidé tak dostanou něco originálního, recyklují a navíc pomohou potřebným. Dost na to, aby měl člověk super pocit.

Jak to celé přesně funguje?

Nejdříve se domluvíme na tom, o jaký náš produkt by firma měla zájem. Děláme zápisníky v recyklovaném obalu s kapsičkami, obaly na knížky, pouzdra na telefony a tablety, kapsy na cestovní doklady, tašky na dokumenty i na víno. Pak proběhne sbírka oblečení. Velká část bývá ještě nositelná, tu nabídneme dobročinnému secondhandu Koloběh, který je v Praze u Karlova náměstí. Další kousky putují do jiných charitativních zařízení a to, co nikdo nechce, pak čas od času předáme do továrny na recyklaci.

Tam nepotřebný textil prochází recyklačním procesem, vyrobí z něj textilii a z té my potom necháme v chráněné dílně ušít to, co si firma objedná. Výrobky vždy potiskneme barevným designem, který vymyslíme zcela na míru pro danou firmu. Vyrobíme tedy propagační předmět, který je originální a zároveň má i další hodnoty – je vyroben z něčeho, co by bylo odpadem, dal práci potřebným a je takovým dokladem odpovědného chování i dobrého skutku.

Přehled výrobků FOREWEAR při sbírce oblečení v Mall.cz
Přehled výrobků FOREWEAR při sbírce oblečení v Mall.cz | Zdroj: Archív Markéty Borecké

Jak vás to vlastně napadlo?

Původně jsme s kamarádkami vyměňovaly oblečení mezi sebou a to, co si nikdo nevzal, putovalo do charity. Byli jsme parta dobrovolníků a postupně si tuto akci oblíbilo více lidí. Impulzem posunout to dál byla cena Social Impact Award, kterou jsme získali v roce 2013. S ní jsme dostali i „úkol“ přemýšlet nad tím, jak by se z téhle aktivity mohl stát nějaký business, který by případně někoho uživil. Napadlo nás zkusit oslovit firmy a nabídnout jim náš program. A firmám se náš nápad líbí.

Recyklovat oblečení je ale náročné.

Ano, protože oblečení není z jednoho materiálu, a i když odstraníme zipy a knoflíky, pořád zůstane různorodá směs umělých a přírodních vláken. Ale dá se do určité míry zpracovat spolu s textilními přebytky. My využíváme roli textilu, která má pokaždé trochu jiné vlastnosti. Někdy je silnější, jindy více plstnatá, ale zatím to je v přijatelné míře, abychom ji pak mohli potisknout naším designem a v chráněné dílně vyrobit předměty, které si u nás firma objedná.

Bylo složité najít továrnu, která oblečení zrecykluje?

Spíš jsme dlouho hledali tu, jejíž výsledný materiál nám bude vyhovovat. Abychom na něj mohli tisknout, aby měl nějaké stálejší vlastnosti, neměnila se neustále technologie výroby.

Jak reagují firmy, když je s touto nabídkou oslovíte?

Vždycky záleží na osobě, se kterou jednáte. Pokud je trochu orientovaná na odpovědné chování nebo mají ve společnosti CSR program, tak je většinou naše nabídka osloví. A sama nedokážu říct, jestli je rozdíl mezi firmami globálními a českými. Řada společností má prostě radost, že mohou darovat něco jiného a zajímavějšího než lahev vína.

Kde vidíte další příležitosti pro rozvoj firmy?

Určitě v tom, abychom měli větší portfolio výrobků. Aby si firma, která už objednala třeba obal na knihu, mohla další rok objednat něco jiného, například multifunkční kapsu. Aby firmy, které používají propagační předměty během roku a stejně by je někde nakoupily, tyto předměty braly opakovaně od nás. Skvělé je, že naše výrobky mohou odebrat v rámci náhradního plnění jako daňově odečitatelnou položku, což může být zajímavé třeba pro IT firmy.

Máte fungující společnost, co bylo nejtěžší na jejím vybudování?

Asi začátky, než si to všechno sedlo. Třeba vyladit práci s recyklovaným materiálem. Někdy nemá stejné vlastnosti v celé roli, místy je silnější nebo naopak tenký. V začátcích jsem tomu nerozuměla a musela jsem u každého kusu rozhodnout, jestli lze použít, nebo ne. A pak jsme se navíc snažili i z vadných kusů vyrobit něco menšího, abychom nevytvářeli odpad. Teď už v dílně vědí, co je ještě dobré a co ne.

Paní Pavlínka při šití kapes na cestovní doklady pro MČ Praha 4
Paní Pavlínka při šití kapes na cestovní doklady pro MČ Praha 4 | Zdroj: Archív Markéty Borecké

Každopádně i tak každý kus kontroluji a opatřuji visačkami, aby každý obdarovaný věděl, jaká myšlenka stojí za celým produktem. Těžké také bylo období, než se to trochu rozjelo, několik let jsem měla paralelně druhou práci, která mne živila, než mi to začalo přerůstat přes hlavu a rozhodla jsem se věnovat pouze FOREWEAR.

Vztah k recyklaci a neplýtvání máte z rodiny?

Asi ano. Doma jsme třídili odpad a mně to vždycky přišlo logické. Nakupovali jsme i v sekáčích. A já se snažím jít dál – věcí mám tedy pořád ještě dost, ale snažím se je nevyhazovat a to, co nepotřebuji, darovat. Skvěle fungují swapy (výměnné bazary – pozn. red.), kde se dá vyměnit nejen oblečení. Vždycky mě potěší, že i věc, u které pochybuji, jestli se někomu může hodit, skoro vždycky najde nového nadšeného majitele.

Oblékáte se ve stylu slow-fashion?

Snažím se, ale jde to samozřejmě postupně. Už jsem zvládla přestat chodit do řetězců a kupovat si věci na krátkodobé použití. Před koupí nového kousku dlouho přemýšlím, zda ho potřebuji a bude se mi hodit k co nejvíce věcem. Také boty pořizuji s tím, že by měly být kvalitní a nadčasové, tak, aby mi vydržely hodně dlouho.

Dělíte čas na to, kdy jste v práci a kdy máte volno? Máte to v rovnováze?

Moc nemám, a vím, že bych si to měla hlídat. Ale je to těžké, má práce mě baví a ráda přemýšlím o tom, co ještě vymyslet nebo co musím dřív nebo později udělat. Jsou pochopitelně náročnější období, třeba před Vánoci. Ale na svoje koníčky si udělám čas vždycky.

Co vám tedy kromě práce dělá radost?

Chodím tančit párovou sambu, lambazouk, někdy jezdím i na taneční kongresy. Také mě moc baví kolo, byla jsem i na Ukrajině a hrozně si užívala, kolik toho člověk na kole za den stihne vidět.