Evoluce Kočičí ženy.

Evoluce Kočičí ženy. Zdroj: Warner Bros.

Evoluce Kočičí ženy.
Evoluce Kočičí ženy.
Evoluce Kočičí ženy.
Evoluce Kočičí ženy.
Zoë Kravitz jako nejnovější filmová Kočičí žena vytváří nový feministický idol.
14
Fotogalerie

Batmane, uhni! Nová Kočičí žena je idol, který potřebujeme

Aktuální kinohit The Batman režiséra Matta Reevese představil novou verzi legendárního temného rytíře a sbírá pochvalné ohlasy díky hutné, temné atmosféře i propracované psychologii postav. Robert Pattinson je v úloze Bruce Wayna skutečně skvělý, pozornost si ale zaslouží ještě někdo jiný. Způsob, jakým Zoë Kravitz uchopila a ztvárnila Selinu Kyle alias Kočičí ženu, dotahuje 80 let starou antihrdinku ze světa komiksů DC téměř k dokonalosti a dělá z ní perfektní moderní idol.

Pronikavý pohled, nebezpečný sex-appeal, upnutý kostým, který nepřekáží jejím neskutečným gymnastickým schopnostem a touha po luxusních špercích. Selina Kyle známá jako Kočičí žena patří mezi nejvýraznější ženské komiksové hrdinky vůbec. Poprvé se objevila v roce 1940, hned v prvním čísle komiksového Batmana. Tehdy ale byla mrštnou zlodějkou a ryzím padouchem. Postupem času se nicméně vyvinula v antihrdinku, která možná má dobré záměry, ale je ochotná dělat kvůli nim i špatné věci, a stala se tak komplexním charakterem, který právem nechybí v řadě filmových a seriálových adaptací příběhů temného rytíře. Nejnověji ji ztvárnila herečka Zoë Kravitz, která v aktuálním filmovém hitu The Batman potenciál postavy skvěle uchopila a maximálně využila příležitost vytvořit moderní role model.

TIP NA VIDEO: Selina Kyle není jedinou Batmanovou osudovou ženou. Znáte ty další?

Video placeholde

Proč je Selina tak silná hrdinka? Její životní příběh se už mnohokrát proměnil podle toho, který komiksový, filmový nebo seriálový autor jej vyprávěl. Faktem ale je, že ta úplně původní Kočičí žena se na cestu zločinu vydala po ztrátě paměti. Později se ukázalo, že kriminálnicí byla vždycky, v průběhu let se ale několikrát pokusila polepšit, mimo jiné i pro svou lásku k Batmanovi. V 80. letech se pak v souvislosti s ní objevil narativ, v němž je Selina bývalá prostitutka, která se po traumatické zkušenosti s pasákem rozhodne zcela emancipovat. Později se k tomu přidal ještě motiv ztráty rodičů a protloukání se životem bez domova.

Od té doby Selina mívá velmi často po boku další, zpravidla slabší dívku, nejen zlodějku společnici, ale i sestru, o kterou se stará a chrání ji. Ženská solidarita, empatie a laskavost ukrytá pod nebezpečnou slupkou, jež je přizpůsobená životu v gothamském, muži ovládaném podsvětí: to je nejen Kočičí žena, jak ji už mnoho let známe, ale v podstatě také definice slovního spojení ženská síla.

V souvislosti s tím je třeba zmínit druhou výraznou ženskou hrdinku ze světa DC, která se v posledních letech právě díky filmům dostala zpět na výsluní: Wonder Woman. I ta v sobě spojuje bojové schopnosti, intelekt, samostatnost a emoce, na rozdíl od Seliny je ale Diana Amazonkou – polobohyní. Ztotožnit se s ní jde jen do určité míry, a to třeba i proto, že stojí na vrcholku pyramidy morální čistoty DC hrdinů. Zato holka z ulice, která dělá, co musí, aby přežila, ta je divačkám zákonitě bližší, i když osobně nelítají po nocích v latexové kombinéze a nevykrádají sídla boháčů.

Ačkoliv filmových tváří měla Selina Kyle už mnoho, ty opravdu výrazné byly tři. Uhrančivě psychopatickou Kočičí ženu předvedla Michelle Pfeiffer ve filmu Batman se vrací (1992). Režisér Tim Burton se na snímku vyřádil nejen vizuálně. Jeho Selina je uťáplá sekretářka, která se přimotá, kam nemá, a tak se jí mocný šéf zbaví. Ona ale přežije, v hlavě jí to přecvakne a stane se svůdnou, divokou záporačkou toužící po pomstě. Jakkoliv okouzlující Pfeiffer v roli byla, a přestože emancipace její postavy dosáhla právě toho maxima, jaké ještě devadesátková mainstreamová kinematografie snesla, byla až příliš teatrálně šílená. Odosobněná.

To Anne Hathaway, která Kočičí ženu hraje ve snímku Temný rytíř povstal z roku 2012, je docela jiná. V ní už poznáváme tu skutečnou, emancipovanou antihrdinku pro všední den, která temného rytíře strčí do kapsy nejen v eleganci, s jakou zvládá boj i svět a život tak nějak celkově, ale i v komplikovanosti charakteru. Díky síle aury a girl gotta do what a girl gotta do si její Selina krade pro sebe všechny scény, v nichž se objeví. Pořád je ale jenom další side kick, ne o moc důležitější než komisař Gordon (Gary Oldman), Alfred (Michael Caine) nebo budoucí Robin (Joseph Gordon-Levitt).

To, co Hathaway nakousla v závěrečném díle Nolanovy batmanovské trilogie, nyní k dokonalosti dotahuje právě Zoë Kravitz. Její Selina je mnohem víc než parťák do počtu: je to sice vedlejší, ale zcela plnohodnotná, suverénní postava s vlastní agendou. Reeves se na vykreslení jejích vnitřních pocitů a pohnutek zaměřuje skoro ve stejné míře, jako to dělá u Bruce Wayna, a kdyby se v polovině jeho filmu najednou celá pozornost stočila k ní, působilo by to naprosto přirozeně.

Co je ovšem nejdůležitější: Batman Kočičí ženu v tomto filmu potřebuje mnohem víc než ona jeho. Originální komiksový motiv, ve kterém se on snaží napravit ji, se tady zcela převrací a Selina se pro Bruce stává nejen obdivuhodným objektem, ale rovnocennou partnerkou a také pomyslným vykoupením: odejít s ní a žít po jejím boku je pro něj možná jedinou šancí na štěstí.

K výrazně, přesto nenásilně feministickému vyznění nové Seliny Kyle samozřejmě přispívá i ta, která ji hraje. Kravitz patří nejen k nejzářivějším hvězdám své generace, ale také mezi největší aktivistky z řad současných celebrit. V jejím podání je Kočičí žena někým, kdo si prostor nejen zaslouží, ale rovnou si ho bere. I díky tomu přirozeně budí právě to, o co současné ženy nejvíc bojují – respekt.