Už je toho moc

Už je toho moc Zdroj: iStock.com

Upusťte páru: Jak si pomoct, když je toho na vás moc?

Cítíte na sobě tlak. Se zatnutými zuby plníte, co plnit máte. Dovolená byla jen chvilkové odreagování od povinností a starostí, ale teď je vše ve starých kolejích. Energii a pocit radosti už není kde brát. Jak se vrátit k té pohodové bytosti, kterou jste bývala? Nebojte se, pořád uvnitř vás dřímá. Jen ji musíte probudit tím správným způsobem.

Skloubit rodinu a práci a nemít pocit, že jedno nebo druhé šidíte, je jeden z nejnáročnějších životních úkolů. Pro moderní ženu je velmi náročné naplno si užívat všechny své role; být dcerou, mámou, kamarádkou, kolegyní, šéfovou, sportovkyní, uklízečkou, kuchařkou, učitelkou, manželkou, milenkou, manažerkou rodinného života, pečovatelkou o zvířata… Jak najít balanc a nezahltit se?

TIP NA VIDEO: Jak vypadá skutečná genderová rovnost?

Video placeholde

Vyhořet může každý a i zcela nečekaně. Jak se ale zastavit, když nemáte čas? Otevřete si svůj diář a položte si otázku; které z vašich plánů jsou už nad rámec vašich možností? Kolik práce jste dnes udělala se sebezapřením? Na kolik schůzek jste šla i přes to, že jste se necítila dobře, ale bylo vám hloupé je zrušit? Pokud je takových momentů ve vašem životě mnoho, je potřeba zvolnit.

Už nemůžu

Prvním krokem, jak předejít pocitům zahlcení, je naslouchat svému tělu. Pokud se vám často těžko dýchá, jste chronicky unavená a nemáte chuť do života, je podle Kateřiny Vozáryové, psycholožky on-line psychologické poradny MOJRA, čas zastavit se, i když se to v daný moment jeví jako nemožné či banální řešení: „Je podstatné srovnat si priority a mít na paměti, že naše zdraví, ať už psychické nebo fyzické, je vždy na prvním místě. Teprve tehdy, začneme-li vnímat svou duševní a tělesnou pohodu jako prioritu, můžeme začít třídit ty ostatní,“ radí odbornice, jak zamezit přetížení.

Proč je vlastně přiznat sobě samým, ale i našemu okolí, že máme jen omezené kapacity, tak traumatizující? Vozáryová za zásadní faktor považuje výkonově orientovanou společnost, ve které žijeme a která na nás klade veliké nároky. Vliv na to ale má také výchova. „Je důležité vytvořit si vlastní způsob organizace priorit a vycítit, kdy se blížíme ke svému limitu. Dlouhodobé překračování našich duševních a tělesných kapacit může způsobit vážné obtíže v různých sférách života,“ dodává.

První pomoc poskytne dýchání

Nacházíme-li se přímo v akutní fázi přetížení, může pomoci pár hlubokých nádechů a výdechů na čerstvém vzduchu a uzemnění se v tom smyslu, že získáme kontakt s podlahou. Kateřina Vozáryová klientům, kteří ji kontaktují v takových stavech, doporučuje pokusit se zapojit všechny smysly a zaměřit se na to, co vidí a slyší kolem sebe, jaké vůně cítí, jakou mají chuť v ústech, čeho se ve své blízkosti mohou dotknout.

„Zkuste toprodýchat a napít se čisté vody. Máte-li poblíž někoho, komu důvěřujete, požádejte jej o pomoc a určitě otevřete svou osobní truhlu pokladů, která vám pomůže zvládnout vaše emoce,“ říká Vozáryová. Co to znamená, ta truhla pokladů? Je to pomyslný seznam zdrojů – aktivit, věcí či míst – které vám pomohou se dostat ze stavu beznaděje, frustrace, strachu a podrážděnosti a nabijí vás pozitivní energií. V jakékoliv náročné době vám její otevření dokáže navrátit sílu.

Vytvořte si svoji vlastní truhlu pokladů

Jaká je vaše truhla pokladů? Pokud máte pocit, že ji v sobě nemáte, zkuste si ji vytvořit. Sepište si seznam činností, které rádi děláte, míst, kde je vám dobře, knih, co vás rozesmějí, jídel, která vás třeba ve vzpomínkách přenesou zpět do dětství. Sepište si seznam přátel, kterým můžete zavolat, když je vám smutno, a víte, že vás vždy vyslechnou. Pomoci může i playlist písniček, které na vás působí pozitivně a vždy vám zvednou náladu. Bude to takový váš pomyslný vnitřní kompas. Každý se občas ve svých emocích může ztratit, ale vy budete mít i cestu, jak se zase najít. A dost možná pak budete sama oporou někomu, kdo ji zrovna bude potřebovat.