Proč mě mezi sebe nechtějí?

Proč mě mezi sebe nechtějí? Zdroj: iStock.com

Odmítl vás partner nebo nevzali do nové práce? Jak zvládnout zklamání a bolest

Jen pár věcí je stejně bolestivých jako odmítnutí. Každý, kdo ho zažil, ví, že to pěkně bolí. Někdy víc, někdy míň. Pěkně vás mrzí, když jste to právě vy, kdo nedostal pozvánku na párty kamarádů nebo kdo byl odmítnut při pracovním pohovoru. Nemůžete z hlavy vyhnat neustálé "proč", myšlenky se víří a ani po těle se necítíte fit. Jak se z tohoto pocitu bolesti dostat, aby vás nepřeválcoval?

Někdy se oklepete a jdete dál, ale čím víc je pro vás daná situace důležitá, tím víc trpíte. Bolestí hlavy to začíná, jste sevření, smutek a lítost vládne vašim náladám a vy se dostáváte do začarovaného kruhu. Dle studií Californské univerzity publikovaných v časopise Science magazine se ukázalo, že odmítnutí nám způsobuje i fyzickou bolest. Já osobně si vzpomínám na pocity bolesti po těle, neschopnost dýchat a bolest na hrudi, vlastně na srdci.

Fyzická bolest není jediným negativním důsledkem odmítnutí. Najednou se můžeme cítit nejistí, a to zejména v našich rozhodnutích. V době, kdy prožíváme kopance života, si najednou nejsme schopni ani objednat v restauraci. Prostě nevíme, jak se rozhodnout, abychom zas neudělali chybu. „Bezpečnost je jednou z nejzákladnějších lidských potřeb, a když není splněna nebo je ohrožena odmítnutím, začneme pochybovat o sobě samých. Zhoršuje se nám koncentrace, jsme ve stresu, cítíme se podráždění, nemůžeme spát a ovládat své emoce. Tu křičíme, tu pláčeme,“ dokládá Beverly D. Flaxington, autorka knihy Pět tajemství lidského chování.

Někoho bolí víc

Ne každý se ale potýká s odmítnutím stejným způsobem. Studie ukazují, že lidé s vyšším smyslem pro sebehodnocení, stejně jako jednotlivci s větší sociální silou, zvládnou odmítnutí lépe než ti s nižším sebevědomím a menším společenským vlivem. Lidé, kteří vysoce oceňují smysl pro individualitu, také prožívají odmítnutí méně bolestněji než ti, jejichž potřeba být součástí skupiny je mnohem silnější. Stejně tak lidé s větší sebedůvěrou využívají odmítnutí k tomu, aby se zlepšili, byli více kreativní a ověřili si své schopnosti a víru v sebe.

Odmítnutí je zkrátka součástí života a chtě nechtě je nástrojem našeho osobního růstu a sebepoznání. Jak se říká, všechno zlé je pro něco dobré. Ano, možná se s vámi partner rozešel, ale díky tomu jste vycestovala, našla si jiného, mnohem lepšího. Ale to už předbíháme, nejprve se musíme naučit, jak tu bolest z odmítnutí zvládnout, aby nás nepohltila a my místo cesty dál se nevraceli do minulosti a neustále se neobviňovali. Podle Beverly Flaxington máme těchto pět způsobů, jak ji zvládnout.

Sebedůvěra je klíčová

Samozřejmě víte, že sebevědomí je důležité, ale vědět a mít ho, je velký rozdíl. Mnoho lidí vyrostlo v prostředí, kde pořád museli dokazovat, že jsou dobří. A pořád jim někdo říkal, že ne dost. A tenhle způsob smýšlení o sobě samém si nesou do dospělosti a vnášejí ho do svých vztahů. Pokud víte, že vaše sebedůvěra na tom není dobře či se zhoršuje, začněte ji opět stavět. Připomeňte si každý den alespoň dvě nebo tři věci, které jste udělala dobře, pochvalte se, vzpomeňte, komu jste udělala radost, a raději si to zapište, například do Zápisníku radosti. A přečtěte si to každý večer před spaním a vaše ráno bude v pozitivním duchu.

Přejděte na pozitivní diskuze

Odmítnutí zesiluje jakékoli negativní věci, které o sobě říkáte, a proto se sebou začněte mluvit jinak, pozitivněji. Všimněte si, co říkáte: „Je to moje vina!" nebo „Co je se mnou špatně?" Je vám to povědomé? Tak pryč s nimi. Odmítnutí zažil každý. Ani ti nejúspěšnější vždy nedostanou to, co chtějí. Většina z nich ovšem vnímá odmítnutí jako něco, za co nemohou. Všimněte si, co o sobě říkají.

Nezapomeňte, že to jednou přejde

Připomeňte si to, kdykoli se cítíte mizerně. Ne, nejste bezcenná a neselhala jste. Jedná se jen o časový okamžik. Nenechte, aby vám jedna špatná zkušenost poničila vše ostatní a vrhla stín na vše, co jste dokázala. V tuto chvíli je čas si připomenout své úspěchy, na co jste hrdá, co se vám v životě povedlo.Máte skvělý vztah? Výborně. Když se vám stane něco špatného v práci, hned si na to vzpomeňte. Nikdo není definován jednou zkušeností.

Dýchejte

Zhluboka se nadechněte a jen několik minut dýchejte. Mnohokrát se zdá, že se situace zhoršuje, protože reagujete hned a pak ji vnímáte jako negativní. Fyzicky ustupte a začněte hluboce dýchat. Místo toho, aby si myslela: "Nikdo mě nikdy nebude milovat, jsem nemožná," můžete si říct: „Vztahy jsou pro všechny těžké, nejsem jediná, kdo byl odmítnut. Bylo to pro mě těžké, ale něco jsem se díky tomu naučila a učím se dál.“

Nechte to být

Je v pořádku, když se cítíte rozrušená. Koneckonců jste člověk a emočně reagujete. Prožijte si bolest, plačte do polštáře, ale pak si nastavte limit na to, jak dlouho budete smutnit. Týden a dost. Doslovně si nastavte časový rámec. Bolest prožijte, ale nenechte se jí pohltit.