Tohle bys mi říkat neměl!

Tohle bys mi říkat neměl! Zdroj: iStock.com

Čím si ničíme partnerské vztahy? Na tyhle druhy chování si musíme dávat pozor!

Proč se vztahy rozpadají a láska vyprchává? Důvodů je mnoho, ale tím, za který si můžeme sami, je naše chování k partnerovi. Přílišná kritika, svazující pozornost, neschopnost sdílet emoce jsou jen střípkem toho, čím si můžeme ničit vztahy.

Zdá se vám, že se všechno daří. Trávíte spolu spoustu času a ani milostný život není rozhodně špatný. Samozřejmě, že se občas pohádáte, ale začnete brečet a nakonec je zas vše v pohodě. Jenže tady už může kvůli manipulativnímu chování vznikat problém. Stejně tak jako přílišná pozornost a péče o druhého, ač to vypadá láskyplně a obětavě, může být také hřebíčkem do rakve vztahu. A o dalším chování nemluvě.

Vím, nebo nevím, jak se chovám?

Kdo viděl český film Teorie tygra, zažil alespoň prostřednictvím filmového příběhu ukázku vztahu, kdy jeden přílišnou péčí dusí toho druhého. Ať už je to manipulativní péče nebo žárlivost, chování, které ničí naše vztahy, se dá napravit. Pokud vy nebo váš partner chcete. Klinická psycholožka Lisa Firestone, která se svým otcem doktorem Robertem Firestonem prováděla výzkum jako podklad ke společné knize Sex and Love in Intimate Relationships, vysvětluje: „Abychom skutečně změnili naše vztahy k lepšímu, je důležité se pečlivě podívat na své chování a najít lepší vzorce pro zdravý vztah. Když najdeme zdravější způsoby interakce s naším partnerem, začneme pociťovat větší blízkost a spokojenost a své vztahy udržujeme plné lásky,“ poukazuje na důležitost našeho chování Lisa Firestone. Jakému chování se dle odborníků ve vztahu, ale i životě vyhnout?

Chování svobodného

Pokud se často rozhodujete jako „já“ místo „my“, může to vyvolat ve vztahu potíže. Nezávislé chování, kdy člověk koná jen podle sebe, je typické na začátku vztahu, kdy se dva lidé sžívají, ale poté by se mělo změnit na týmové, respektive párové. Brát ohled na druhého, na jeho přání a názor. Jestliže budeme ve vztahu myslet jen na sebe a jednat nezávisle, nedojde k rozvoji a růstu vztahu a spíše takové chování způsobí jeho konec.

Neustálá kritika

Samozřejmě, že v dlouhodobém vztahu nastávají chvíle, kdy se proviňujeme kritikou druhého. Ale je-li na místě a konstruktivní, pomáhá, je-li útokem na povahu člověka, ničí. Avšak jestliže ke kritizování partnera dochází neustále, může se stát pouze jedna ze dvou věcí (ani jedna není dobrá). První je, že s námi sice partner zůstane, ale vztah bude nešťastný a zničující, a druhou, že toho bude mít dost a opustí nás. Podle Dr. Johna Gottmana, světově uznávaného odborníka na vztahy, je neustálá kritika ve vztazích velmi destruktivní a je jednou z hlavních příčin rozvodu. Vytváří pocity odporu v průběhu času a ovlivňuje intimitu. Nikdo nechce mít neustále na zřeteli své nedostatky. Vadí-li vám partner tolik, že bez kritiky nezvládnete den, možná byste si měli najít někoho, s kým vám bude příjemněji.

Ztráta sama sebe

Toto chování je alarmující, když si ho všimnete u kamarádky, ale obtížněji ho rozpoznáme u sebe. Pokud začnete chodit s někým novým a najednou se vám líbí všechno, co vaší polovičce, a své vlastní oblíbenosti zapomenete, měli byste zbystřit. Kdysi jste byli nadšení běžci a s příchodem nového partnera si najednou myslíte, že běh je nuda a jediný vhodný sport je posilování ve fitku? Nebo jste jedli maso a teď je z vás vegan? „Chcete-li se tomuto scénáři vyhnout, zamyslete se nad tím, kým jste byli a kým jste teď. Samozřejmě byste se měli do určité míry ve vztahu změnit, ale ne 100%. Ujistěte se, že děláte i věci, které se líbí vám, bez ohledu na názor partnera,“ upozorňuje na častý jev ve své poradně psychoterapeutka Lisa Firestone.

Lži

Lhaní je špatné a obecně platí, že nepoctivost je zabijákem vztahů, a to lži nemusí být ani velké jako nevěra, aby způsobily katastrofu. I neustálé lhaní o maličkostech je chování, které vás nebo druhou stranu začne brzy štvát.

Nagging neboli stávám se tvou matkou

Nikdo nechce mít pocit, že chodí se svou matkou. A ani nikdo nechce mít pocit, že se stal rodičem svého partnera. Tato dynamika je ve vztazích však docela běžná, jen se kolem sebe rozhlédněte. Dle vztahových terapeutů je takové chování známkou rozbitých komunikačních systémů. Všichni víme, o čem mluvíme. Neustálé kontrolování, podsouvání, co je pro druhého dobré, opakování, přemrštěná péče… Ano, mami.

Nejistota

Nikdo (zdravý) si nemyslí, že žárlivost je sexy a pro prosperující vztah důležitá. Ba naopak, neustálá nedůvěra, kontrola a obviňování jsou cestou ke konci čehokoliv. Autor knihy Who Says You Can't? Daniel Chidiac to shrnuje velmi trefně. „Když se člověk pokusí ovládnout život někoho jiného, ​​odráží to pouze nedostatek kontroly, kterou má sám.“ Kontrolní chování vysvětluje jako formu zneužívání a nastává, když jedna osoba očekává nebo vyžaduje, aby ostatní nezdravým způsobem vyhověli jejím sobeckým potřebám. K takovému chování patří žárlivost, pronásledování, nedostatek ochoty vyslechnout jiný názor nebo nerespektování soukromí.

Nerespektování partnera

Respekt se ve vztazích projevuje mnoha způsoby. Jednou z podob je respektování hranic vašeho partnera spíše než jejich ignorování. Například pokud se váš partner nikdy nechce ženit, musíte to respektovat, nikoliv ho tlačit do toho, co bude vyhovovat vám. Neznamená to však, že s ním máte zůstat. Znamená to jen uznat, že vaše pocity v této věci nepřevyšují jeho. Pokud si nevážíte svého partnera, nebudou ho respektovat ani vaši přátelé, a ani váš vztah.

Odmítání fyzického kontaktu

Každý vztah má chvíle, kdy je sexu a vřelosti méně. Ale nikdy by se nemělo odmítat chování, jako je objímání, líbání, lechtání atd., neboť jsou zásadní pro zdraví vztahu. Důležitý je také plnohodnotný sex, ale ne pokud je vynucený. Udržování prvků intimity je pro spokojený vztah základem. Odmítavé chování nikoliv.