.

. Zdroj: Shutterstock

Zamačkáváte budík? Škodíte svému zdraví i mozku. Jak zpříjemnit vstávání?

Crrr! Ihned poté, co vás ráno probudí zvuk budíku, se dostaví pokušení: Stisknout tlačítko „odložit“ a spát ještě aspoň pár minut. Lékaři ale tvrdí, že kvůli odkládanému buzení můžeme být ještě unavenější.

V ideálním světě bychom všichni vstávali bez budíku, dostatečně odpočatí a vyspalí, přesně v tu chvíli, kdy by k tomu naše tělo bylo připravené. Ale nežijeme v ideálním světě a zvuk budíku – i když to už dnes nemusí být pronikavé drnčení, ale třeba příjemná uklidňující hudba – je pravděpodobně jedním z nejnenáviděnějších zvuků celého našeho dne. A v tu chvíli snad nic není lákavější než představa, že si ještě chvilku poležíme v peřinách. Jenom malou chviličku. Jak jinak.

Humánní budík?

Americká firma General Electric Company v roce 1956 představila „nejhumánnější budík na světě“. Vynález jménem Telechron 7H241 byl poprvé v historii vybaven tlačítkem, kterým se dalo buzení o pár minut odložit. O šest desítek let později se vychytávka, která měla lidem původně ulevit, pro mnohé z nás stala doslova prokletím a proměnila ranní vstávání v dlouhý, stresující a bolestivý každodenní proces.

Co se v našem těle během probouzení vlastně děje? Asi dvě hodiny předtím, než je naše tělo plně připravené vstát, se nám začne mírně zvyšovat tělesná teplota, což vede k tomu, že po probuzení bychom měli být čilejší a méně ospalí. Ale když tělu nedopřejeme dostatečnou dobu odpočinku, budík se rozdrnčí ve chvíli, kdy je stále ještě ve fázi hlubokého spánku. Teplo pod peřinou se v tu chvíli zdá jako jediné možné útočiště před nepřátelským a mrazivým světem. A tak na budíku stiskneme tlačítko „odložit“. A naše tělo se spokojeně propadne zpátky do spánku.

Opakovaný stres

Jenže za chvíli ho čeká nepříjemné překvapení, dokonce šok, když se budík rozezní znovu a zastihne ho právě na začátku spánkového cyklu, kdy je buzení nejnepříjemnější. Naše tělo i mozek z toho můžou upadnout do stavu takzvané spánkové inertie, tedy nepříjemné otupělosti, kdy jsme sice už vzhůru, ale nemyslí nám to a nefungujeme tak jako obvykle. Podle některých studií podáváme dokonce horší výkony než ve stavu opilosti. A tenhle stav může vydržet i dvě hodiny.

Výsledkem opakovaného zatípávání budíku a dalších a dalších načatých a zase přerušených spánkových cyklů tak pravděpodobně bude naše větší únava, přestože v posteli zůstaneme třeba i o několik desítek minut déle. Někteří z nás to řeší tím, že si už preventivně nastavují budík výrazně dříve, než mají skutečně vstát, aby si mohli odsouvání řádně užít. Spánkoví experti ale doporučují: spíše než si „dopřávat“ deset minut navíc, nastavte si budík na dobu, kdy opravdu musíte vstát, a vstaňte hned. Budete se cítit líp.

Jistě, taková rada se snadno řekne, ale hůř dodržuje. A ve skutečném životě lépe než absolutní zákazy a příkazy fungují rozumné kompromisy. „Odložit buzení o deset minut není nic strašného,“ konstatuje David Dinges, šéf oddělení spánku a chronobilologie na lékařské fakultě Pensylvánské univerzity. „Deset minut navíc vám může pomoci pozvolna laskavě probudit své tělo i mysl.“ Podmínkou ovšem je, že během těch deseti minut neusnete znovu tvrdě jako špalek. A to se vám podaří jen za předpokladu, že nejste chronicky nevyspalí. Jinými slovy, odkládat buzení si můžete dovolit jen v případě, že svému tělu pravidelně dopřáváte tolik spánku, kolik potřebuje.

JAK SE NAUČIT VSTÁT HNED PŘI PRVNÍM ZAZVONĚNÍ BUDÍKU? TADY JE NĚKOLIK TIPŮ:

1. Budík na skříni

Starý, ale účinný trik. Umístěte svůj budík na druhý konec místnosti, takže abyste ho mohli umlčet, musíte nejdřív vstát z postele.

2. Odměňte se

Dopřejte si hned po probuzení nějakou aktivitu, na kterou se budete těšit, a ne se jí pod peřinou bát; studená sprcha ani běh v ranní mlze nejspíš nezafungují. Může to být například chvíle čtení, pět minut na Facebooku nebo krátká počítačová hra. Televize příliš nefunguje, neboť před obrazovkou jsme skoro stejně pasivní jako ve spánku.

3. Probuďte se kávou

Pokud je váš partner ochoten připravit vám kávu, ještě než vstanete, máte vyhráno. Už totiž pouhá vůně šálku čerstvé kávy na nás funguje podobně, jako když se jí skutečně napijeme.

4. Zatopte si

Pokud vás ráno drží v posteli nepříjemná představa prochladlého bytu, nastavte si doma topení tak, aby se asi hodinu před vaším probuzením v bytě dostatečně zatopilo.

Článek vyšel v časopise Moje psychologie.