A teď si dáme pauzu

A teď si dáme pauzu Zdroj: istock.com

Dělejte si v práci přestávky. Budete produktivnější a zvládnete víc

Ráno zasednete v kanceláři k počítači a než odbije pátá, zvednete se maximálně jednou na toaletu. Proč se rozptylovat a pořád někde courat, vždyť to nic neuděláte? No vaše mysl a tělo by vám možná argumentovaly, že přestávka vám jen pomůže. Co to vyzkoušet?

Mnoho z nás má tendenci pochybovat o konceptu, že bychom mohli být produktivnějšími, kdybychom čas od času přestali pracovat. Koneckonců, naše přirozená reakce na práci je taková, že práce je vždy pozitivní jev, zatímco nečinnost je téměř vždy tabu. A tak pracujeme do roztrhání těla. Oběd raději zhltneme zkrouceni u kancelářského stolu a bolest zad raději utlumíme růžovou pilulkou. Stejně tak setrváváme v práci, která nás nebaví, protože představa měsíce bez práce, než bychom naskočili do druhé, nás děsí jak nejhorší sen.

Tak proč tolik úspěšných lidí si během dne zajde zacvičit, na oběd zásadně chodí ven a když potřebují kreativní a pracovní vzpruhu, sbalí kufry a jedou na měsíc zdolávat hřebeny hor? Neuniklo nám něco?

Proč tělo potřebuje přestávky?

Od samého počátku musíte přijmout skutečnost, že nepřetržitá práce vede jen k nudě. Mysl se koneckonců může zaměřit jen na jednu určitou činnost jen po určitou dobu. Jakmile se začnete nudit, všechno se rozpadne, začínáte se špatně soustředit bez ohledu na to, jak urputně se snažíte sama sebe přesvědčit, že už úkol finišujete. Za dvě hodiny jste stále na stejném bodě a nic. Profesor Alejandro Lleras z Univerzity v Illinois tento „ostražitý pokles“ sledoval ve svých výzkumech. “Lidský mozek prostě není schopen zvládnout dlouhé období soustředění na jednu aktivitu. Samotný akt soustředění a uplatnění sebeovládání již poskytuje značný tlak na váš mozek.“ A tak děláte po pěti hodinách všechno možné i nemožné, abyste úkol tak nějak zvládla. A to stačilo na chvíli vypnout.

Krátká přestávka = velký zázrak

To je důvod, proč odborníci už dlouho obhajují krátké přestávky jako významné řešení pro přetížení prací. Koneckonců, dokonce i Sisyfos, který byl odsouzený bohy k věčnému tahání balvanu na kopec, dostal krátké přestávky od své absurdní nekonečné práce pokaždé, když sestupoval z kopce dolů, aby se opět ujal svého kamene a směřoval ho k vrcholu. Během té krátké přestávky mohl popřemýšlet, jak postupovat dál či jinak. A to samé platí i pro vás. Přestávky vám dávají možnost zaměřit své myšlenky na jiné věci, vyčistit mozek, dát mu pauzu a pak se s chutí vrhnout dál. Stáváte se efektivnějšími a energičtějšími, zejména pokud uděláte něco, co máte rádi. Je to proto, že odpočinek nemusí nutně znamenat absolutní nic. Aktivita, která vás činí šťastnými a spokojenými, nejenže snižuje stres, ale také poskytuje vaší mysli příležitost zaměřit se na něco nového a osvěžujícího.

Stimulují kreativitu

Pokud k vaší práci potřebujete originální nápady a moře kreativity, musíte svou pozornost zásobit moha jevy, kterými se můžete inspirovat. Sedíte před počítačem a tápete nad novým designem? Co se jít projít a nechat na sebe působit všechny barvy a jevy v blízkém parku. Uvidíte, že se ani nestihnete vrátit zpět k počítači a vaše hlava začne produkovat nové a nové nápady. Poskytla jste totiž mozku tvůrčí palivo na rozdíl od vaší uzavřené kanceláře, která je stejně inspirativní jako její bílé stěny.

Fyzická aktivita oživuje vaši mysl

Bohužel celodenní práce za jedním kancelářským stolem podporuje sedavý životní styl a ten není žádoucí ani pro naše tělo, natož mysl. Zkuste se posadit a soustředit se na aktivitu po dobu 8 hodin a určitě to nebude trvat dlouho, než se dostanete do tak známé mentální stagnace. Jak zas najít vzpruhu? 15 minut chůze může dělat zázraky, které vám pomohou znovu zajistit chuť k práci. Máte-li možnost udělat si přestávku delší čas, zajděte si uprostřed dne na hodinku zaběhat, zaplavat, na jógu. Mnoho kurzů nabízí i polední časy. Vyberte si něco blízko vaší práce a na chvilku si odskočte a vraťte se plna síly. Mezi mými kamarády z oboru IT je to běžná praxe. Ve dvě hodiny odchází na hodinku do fitka a vrací se s bystrou myslí. Já jsem se jimi inspirovala a dvakrát týdně si dám polední běžeckou pauzu.

Zdravé obědové přestávky udržují fungující mozek

Sportování uprostřed dne vás děsí, nechcete se převlékat, mýt a někam docházet? Zaměřte se tedy na oběd. Mnoho lidí má tendenci přehlížet obědové přestávky a ignoruje skutečnost, že jsou z nějakého důvodu zákonem požadovány. Ve skutečnosti je polední oběd stejně důležitý jako snídaně, neboť vás udrží bdělou na zbytek dne. Zvedněte se a jděte ven. Zkoušejte nové restaurace v okolí, měňte chutě i místa.

Přestávky jsou nezbytné pro zdraví očí

Vaše oči, kromě vašeho mozku, jsou jedním z orgánů, které jsou snadno ovlivněny dlouhými hodinami zírání na obrazovku počítače. Syndrom počítačového vidění je jen jednou ze společných překážek, kterým čelí pracovníci v kanceláři, a má příznaky, které se pohybují od bolesti v krku a deformace očí až po rozmazané vidění a bolesti hlavy. Jako dobrou aktivitu pro unavené a vysušené oči při celodenním sledování obrazovky můžete použít techniku 20/20/20. Tedy po každých dvaceti minutách práce se nejméně na dvacet vteřin zadívejte na bod vzdálený 20 metrů, čímž je myšleno podívat se do dálky.

Už jste přesvědčena o tom, že přestávky více vaší práci prospějí? Tak je pomalu zařazujte. Jen vás ještě čeká přesvědčit šéfa, že pauza je pro vaše, jeho i firmy dobro. Naštěstí už existují osvícení šéfové, je-li to ten váš, je to výhra.

Plánujete svatbu? Všechno, co potřebujete, najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Tipy na nejkrásnější místa na obřad, přehledný harmonogram, kdy a co zařídit, nejnovější trendy přímo z přehlídek, tipy na šaty, účesy, nejkrásnější květiny nebo dorty, zkrátka vše, co potřebujete pro plánování Dokonalé svatby!