.

. Zdroj: iStock.com

Jak se naučit rychleji rozhodovat a poté toho nelitovat

Máte problém se rozhodnout, protože se obáváte, že byste mohli udělat chybu? Vše vám kvůli tomu trvá a pár věcí už jste kvůli své nerozhodnosti prošvihli? Nevěšte hlavu. Rychleji a efektivněji rozhodovat se můžete naučit.

Jak říkal britský politik Winston Churchill: „Strach je reakce. Odvaha je rozhodnutí.“ Naše rozhodovací procesy zpomaluje to, že máme strach, co může následovat. A tak svá „pro a proti“ zvažujeme několik dní, měsíců a někdy i roky. Můžeme mít štěstí, že situace nechvátá, někdy se tím ale dostáváme do takzvané rozhodovací paralýzy.

Možná namítnete, že správné rozhodnutí nelze uspěchat a je potřeba si vše pečlivě promyslet. Jenže rychlá doba 21. století si žádá i rychlá rozhodnutí. Elizabeth Grace Saundersová, autorka knihy Jak investovat svůj čas jako peníze a koučka time managementu, proto nabízí několik strategií, jak se rozhodovat rychleji.

Příprava

Udělejte si čas na přemýšlení

Je to možná kontraintuitivní, ale rychlejší rozhodování vyžaduje čas na jeho provedení. Pro menší rozhodnutí může stačit 30 minut nebo hodina. U větších si můžete vyhradit několik hodin v průběhu dvou až tří týdnů.

Zvažte dopad rozhodnutí

Než se pustíte do rozhodování, zamyslete se, co všechno vaše volba ovlivní. Změna zaměstnání má například dopad nejen na vaše pracovní povinnosti, ale také na dojíždění, váš plat, spolupracovníky atd. Možná že nová práce zní skvěle, ale třeba kvůli ní nemůžete každý den trávit hodinu v koloně. I tyto aspekty mají váhu.

Zvažte všechny možnosti

Namísto toho, abyste se omezili na volbu „ano“ nebo „ne“, proveďte brainstorming všech možností. Díky tomu můžete najít kompromisy a alternativy, které nebyly zpočátku zřetelně vidět. Také zvažte, zda skutečně potřebujete učinit rozhodnutí. V některých případech je v pořádku nechat tomu volný průběh.

Jakmile budete mít srovnané myšlenky v těchto třech oblastech, můžete si dle Elizabeth Grace Saundersová vybrat jednu nebo dvě taktiky pro rychlejší rozhodování. Zde je pět možností, z nichž každá je vhodná pro různé situace a typy osobnosti.

1. Ctěte své hodnoty

Jasné hodnoty, v jejichž souladu se snažíte žít, mohou usnadnit i těžká rozhodnutí. Například máte jasno v tom, kolik času chcete strávit se svou rodinou a kolik prací, podobně znáte výšku půjčky, kterou jste ochotni zvládnout. Když přijde čas na rozhodnutí o nové práci, finančně nákladné koupi, okamžitě zjistíte, zda by výběr určitého postupu porušil některou z těchto hodnot.

2. Promluvte si o tom

Někteří lidé své myšlenky organizují tím, že mluví. Pokud k nim patříte, pak může být diskuze vaší nejrychlejší cestou k rozhodnutí. Nemusíte nutně mluvit s někým, kdo má znalosti na dané téma. Potřebujete jen dobrého posluchače, který vám dá čas a prostor, abyste vyslechli svůj monolog, a občas zareagoval na to, co říkáte. Pravděpodobně se rozhodnete dříve, než skončíte rozhovor.

3. Požádejte o radu

Jestliže znáte někoho, kdo má v dané oblasti zkušenosti, požádejte ho o radu. Ta vám pomůže se rychleji a správně rozhodnout. Jen dejte pozor, abyste radu jen slepě nepřijali. Volba, která může dávat smysl někomu jinému, ​​nemusí být pro vás ta pravá. I když ale úplně nesouhlasíte s tím, co zkušenější navrhuje, informace, které získáte, vás mohou dovést blíž k vlastnímu rozhodnutí.

4. Nejprve si to vyzkoušejte

V některých případech můžete rozhodnutí vyzkoušet dříve, než ho skutečně provedete. Navštivte nové město, než přijmete práci, která by vyžadovala stěhování. Zkuste si promluvit s budoucími spolupracovníky. Vyzkoušejte si nový sestřih pomocí aplikace. Ve chvílích, kdy se vystavujeme novému zážitku, má naše tělo tendenci signalizovat, zda se v neznámé situaci cítí dobře, nebo ne.

5. Vnímejte svá přání

Lidé často bojují s rozhodováním, protože jim něco jiného říká rozum a něco jiného srdce. Soupeří praktičnost a vášeň. V těchto situacích věnujte pozornost tomu, v co doufáte. Například když požádáte mentora o radu, v co doufáte, že vám řekne? Nebo kdybyste se museli rozhodnout na základě hodu mincí, co byste si víc přáli, aby padlo?