Tak už konečně vím, co mám dělat

Tak už konečně vím, co mám dělat Zdroj: iStock.com

Díky neúspěchům konečně pochopíte, co chcete. Víte jak?

Říkáte si, že minulý rok to nevyšlo, ale ten letošní určitě něco dokážete. Nakoupíte seberozvojové knihy a myslíte si, že jdete úspěchu a štěstí naproti. Už máte skoro pocit, že je to v kapse, ale zas jen zklamání. Jestliže chcete, aby byl tento rok výjimečný, potřebujete začít výjimečně myslet. Jak na to? 

Našetřím peníze a vycestuju minimálně na rok. Budu dělat práci, která mě baví. Dotáhnu věci do konce a konečně budu mít čas na relax. Ukážu, co ve mně je, uspořádám si život a budu vědět, co chci. Běží vám se začátkem roku v hlavě podobné myšlenky? Tak kromě odhodlání se naučte těžit i z toho, když to nevyjde.

Kdo je tady neúspěšný?

„Potíž je v tom, na čem představu neúspěchu zakládáme. Z pravidla se bojíme, že se zopakuje nepříjemná minulost nebo si představujeme nechtěnou budoucnost. A vůbec se během toho nepozastavíme nad tím, s čím a kým se vnitřně porovnáváme. Jakákoli pochybnost o sobě vychází z pocitu, že jsme nevyhověli určitým nárokům. Proto je klíčové se nejdříve podívat na to, kde se tyhle nároky vzaly,“ doporučuje psycholožka Alžběta Protivanská. Plníme představu rodičů nebo učitelů? Snažíme se vyhovět partnerovi nebo být víc jako holky z Instagramu? Zapátrat ve vodách vnitřních přesvědčení o neúspěchu může být samo o sobě bolavá věc. Zároveň je to jediné místo, kde musíme začít, jestliže opravdu chceme změnu. A přijdeme na zajímavou věc. Pokud by to totiž bylo jen na nás, žádná chyba se nestala. Pro sebe úspěšní jsme, jen si říkáme, že ale pro lidi na Facebooku, rodiče, kamarády nejsme. A pak to najednou vidíme. Možná jsme si nikdy nevytvořili vlastní názor, a to co chceme my sami.

Úspěch v převleku

„Neúspěch neexistuje,“ konstatuje psycholožka a zároveň dodává: “Což je hodně zvláštní představa ve chvíli, kdy máme pocit, že opakovaně selháváme. A jde právě o to, že je to jen pocit. Jestliže se dokážeme na každé domnělé selhání podívat tak, že skrývá zároveň informaci o úspěchu, máme téměř vyhráno.“ Zastavte se a proskenujte své dosavadní neúspěchy. Opravdu vás nikam neposunuly? Neotevřely vám jiné možnosti? Nezačala jste díky vyhazovu od pohovoru na sobě více pracovat a následně konečně získala práci snů? Například nesložení zkoušky je informace o tom, jak dobře jsme se připravovali, jaký máme vztah k danému předmětu a jak dobře dokážeme zacházet se stresem. Rozchod nám dává vědět, jaké máme priority ve vztazích a v čem potřebujeme více poznat sami sebe. Nedodržené předsevzetí je informací o tom, jestli jsme usilovali o něco opravdu vytouženého a zda jsme zvolili dobrý systém, jak toho dosáhnout.

Neúspěch je úspěchem v přestrojení. Když se nám podaří se na něj dívat z takového úhlu pohledu, začneme se téměř těšit. Začneme se na sebe dívat jako na dílo v procesu, stavbu v rekonstrukci. Pocit neúspěchu je srážkou s vlastním způsobem myšlení. Jestliže otevřeme neúspěchu náruč s dychtivostí, co se o sobě dozvíme nového, stane se něco velmi zajímavého.

Přiznejte si pravdu, i když bolí

I sama Alžběta, která je teď psycholožkou a psychoterapeutkou, si pamatuje na svoje nekonečné strachy okolo peněz. „Opakovaný pocit, že peníze nedokážu vydělat, dobře utratit, natož ušetřit. S penězi byl spojený pocit unavené, upracované a chudé Alžběty. Prožitky úzkosti, strachu a selhání byly každodenní. Když jsem viděla, že to není mými schopnostmi a už vůbec ne tím, jaký jsem člověk, začala jsem se soustředit na opravdu důležitou věc. Jak nad penězi vlastně přemýšlím? Bohatství jsem od samého dětství vnímala jako těžký, upracovaný a nechtěný stav. Peníze mají jen ti, co je nakradli nebo měli štěstí. Takhle děsivé to bylo.“ Jakmile věci vidíme, mohou konečně zmizet. Právě objevení zdroje postojů k penězům mohlo být začátkem jejich změny. Neúspěch je jen a pouze jednou jedinou věcí – navigačním systémem k myšlenkám, které v našem životě už dál neslouží ničemu dobrému.

Seznam neúspěchů

Takže si sepište seznam svých neúspěchů, hledejte na nich pozitiva, sic vám možná něco vzaly, ale určitě i daly. Najednou přestanete svou minulost vidět tak černě a neúspěšně. Já měla podobný problém s penězi jako Alžběta, ne a ne nic ušetřit, a trápila jsem se tím, že jsem prostě neschopná. Jenže proč jsem to chtěla? Abych ukázala partnerovi a rodičům, že jsem rozumná, myslím na zadní vrátka, dokážu dobře nakládat s penězi, zbytečně neutrácím. Sobě jsem nic dokazovat nepotřebovala, a i když nic neušetřím, zvládám čtyřikrát do roka cestovat do zahraničí, koupit rodině krásné dárky k Vánocům, jíst sushi, kdykoliv se mi zachce, a koupit si kdejakou knihu, když mám pocit, že ji nutně potřebuji, a světe div se, i na účtu mi nějaký ten zlaťák konečně zůstal.