...

... Zdroj: red

Zásaditá strava: Co jíst, aby se člověk pročistil a zhubnul?

Na slova „kyselinotvorný“ a „zásadotvorný“ jste asi narazili v hodinách chemie. V posledních letech se ale stále častěji objevují i v oblasti zdravého životního stylu. Může kyselost vašeho organismu ovlivnit vaše zdraví a váhu?

Do slovníku těch, kteří se zajímají o výživu, proniklo spojení dieta a pH od naturopatů a holistických lékařů. Tento stravovací přístup zaujal i světové celebrity, například Victorii Beckham, Gwyneth Paltrow nebo Kirsten Dunst, jež prý za své dokonalé křivky a čistou pleť vděčí právě vyloučení kyselinotvorných potravin ze svých jídelníčků. Bylo tak jen otázkou času, kdy je bude následovat také veřejnost. V posledních letech se tak „kyselé zbytky“, tedy to, co ve střevech zbyde po trávení masa, mléčných produktů a alkoholu – přidaly ke klíčovým zakázaným slovům současných výživových trendů, jako jsou cukr, lepek a transmastné tuky.

O co jde?

Zkuste si zadat do Googlu spojení „alkalická dieta“ a najdete víc než 88 tisíc odkazů. Mezi nimi i nabídky alkalizované vody, potravinových doplňků, zastudena lisovaných šťáv a kuchařek s recepty snižujícími kyselost organismu, ale téměř žádné doktory nebo dietní centra, která by se tomuto způsobu stravování věnovala. Na rozdíl od diet vytvořených jednotlivci, jako je například Dukanova nebo zónová dieta, je alkalická dieta něco jako hnutí bez vůdce. Ve své podstatě jde o spojení několika myšlenek o negativním vlivu kyselinotvorných potravin na zdraví a to, jak se cítíte.

Trocha teorie

Začneme od úplných základů: pH se měří na škále od 0 do 14, přičemž 0 je maximální kyselost, 14 maximální zásaditost a 7 neutrál. pH naší krve se pohybuje přibližně kolem neutrálu, tj. mezi 7,35 a 7,45. Vyznavači alkalického způsobu stravování tvrdí, že konzumace jídel, která zanechávají kyselinotvorné zbytky, představuje pro tělo problém, protože jejich přítomnost v organismu narušuje přirozené pH krve.

To, že tělo musí tuto nerovnováhu vyrovnat, vede ke vzniku tukových zásob, a kromě toho způsobují kyselinotvorné zbytky vznik pupínků a zánětlivých míst na pokožce, zatímco zásadité minerály jako vápník a hořčík se přesouvají ze svalů a kostí do krve, jejíž pH musí vyrovnat, a tím se tělo de facto oslabuje. Ti největší zastánci dokonce říkají, že všechny choroby od rakoviny přes psychické poruchy až po cukrovku mají co do činění právě s překyselením organismu, které nás pomalu, ale jistě otravuje.

Slovo příznivců

Podle dr. Roberta O. Younga, Ph. D., autora knihy pH zázrak existuje prý jen jedna nemoc a tou je právě překyselení organismu. Zbytek jsou podle něj pouze jeho příznaky a důsledky. Dr. Nish Joshi, holistický wellness guru, mezi jehož klientky patří herečky Cate Blanchett nebo Juliette Binoche, nevidí nebezpečí překyselení organismu až tak drasticky, ale věří, že kyselinotvorné zbytky zatěžují naše tělo, zejména játra a ledviny.

„Pokud váš organismus neustále vytváří kyselinotvorné zbytky, musí mobilizovat minerály z celého těla a přemístit je tam, kde jsou podle něj potřeba,“ vysvětluje a pokračuje: „Když jíte více zásaditých potravin, má vaše tělo víc energie, kterou může vynaložit na detoxikaci. A to je přesně to, co chceme, dovolit tělu, aby se zaměřilo na zlepšení svého zdravotního stavu.“ Proto svým klientkám zařazuje do jídelníčku hodně jídel s vyšším pH, jako je ovoce, zelená listová zelenina, ořechy a semínka a k tomu spoustu vody, která tělo propláchne. Podle dr. Joshiho by na vyčištění organismu měly stačit dva až tři týdny. Vedlejším efektem je pak úbytek váhy, víc energie, zářivější vlasy a pevnější nehty.

Fakta, nebo fikce?

Ještě než se nadšeně přidáte k vyznavačům tohoto způsobu stravování a vyškrtnete z jídelníčku jogurty, vejce a ryby s vidinou štíhlé postavy a skvělého pocitu, zpomalte. Vše, co tu bylo dosud řečeno, je stále předmětem sporů a diskusí mezi odborníky na výživu i předními lékaři. Ti totiž často poukazují na to, že zastánci alkalické diety hrubě nepochopili principy tělesného vyrovnávání pH.

„Tělo je konstruováno tak, aby samo dokázalo udržet svoje neutrální pH, od toho tu jsou ledviny a plíce,“ konstatuje dietoložka Katherine Zeratsky z Kliniky Mayo. Podle ní je prakticky nemožné ovlivnit pH těla prostřednictvím stravy, a to právě díky schopnosti ledvin vyrovnávat kyselost, a funkci plic, které při výdechu odvádějí z těla oxid uhličitý, jenž je mírně kyselý. Podle mnoha odborníků je tohle přesně ten způsob stravování, který zní tak vědecky, že je lákavé a snadné mu uvěřit. Ale pravdou je, že všichni, kdo mají v pořádku ledviny a plíce, se obvyklé konzumace kyselinotvorného jídla nemusí nijak obávat.

Přesto prospěšné

Přestože zdaleka není prokázané, že kyselinotvorné potraviny jsou viníkem zdravotních problémů, každému musí být už na první pohled jasné, že mezi zásadotvornými potravinami převažují ty zdravé – spousta vody, omezený příjem alkoholu a vypuštění smažených jídel ve prospěch ovoce, zeleniny a ořechů je téměř jistou zárukou toho, že se budete cítit a vypadat lépe. Pokud se ovšem rozhodnete pro dietu s velkým množstvím zeleniny a naopak jen malým či dokonce žádným množstvím masa, je nezbytné (zejména pro ženy) hlídat si příjem bílkovin a železa.

Pro ženy, které se vyhýbají živočišným produktům, doporučují odborníci potravinové doplňky s obsahem vitaminu B12 a konzumaci velkého množství fazolí, čočky a sójových výrobků (kvůli bílkovinám). Pokud jde o železo, jezte kombinaci zelené listové zeleniny s červenou paprikou nebo citrusové ovoce, obojí totiž obsahuje velké množství vitaminu C, který usnadňuje vstřebávání železa.

ZÁSADITÉ POTRAVINY

Zelenina a bylinky

Ovoce

Některé obilniny (amarant, quinoa, divoká rýže)

Luštěniny

Ořechy a semínka

Zelený čaj

KYSELINOTVORNÉ POTRAVINY

Smažená jídla

Živočišné bílkoviny

Mléčné výrobky

Kynuté výrobky

Průmyslově zpracované jídlo

Fermentované jídlo

Umělá sladidla

Čokoláda

Kofein

Bublinkové nápoje

Článek vyšel v aktuálním čísle časopisu Dieta.

...
... | Zdroj: red